Dnes je 18.10.2024, Svátek má Lukáš, zítra Michaela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Ani při adventu nezapomeňte na bezpečnost

Publikováno: 1.12.13
Počet zobrazení: 878
Autorka článku: Radka Nevěčná
Dnes je první adventní neděle a čas adventních věnců. Na něm zapalujeme první svíčku. Dejte ale pozor, aby z malé svíčky nebyl velký požár. Nejspíš si myslíte, že to se nemůže stát, bohužel se to ale každoročně stává a Vánoce jsou pak všechno možné, jen ne šťastné a veselé. Opatrnosti nikdy nezbývá, vaše domovy se začínají plnit hořlavými materiály, které mohou přidat mnoho vrásek hasičům.

● Dejte pozor už při koupi adventního věnce. Pokud je vyroben z vysoce hořlavých materiálů, třeba hoblin nebo pilin, není to nejšťastnější volba. Vloni byly na trhu adventní věnce, které byly z hlediska bezpečnosti naprosto nevhodné, protože byly vyrobeny ze suchých dřevěných pilin, na kterých byly přilepené svíčky bez podkladových misek. Dohořívající svíce tak mohla požár způsobit velice snadno..
● Pozornost věnujte i výběru svíček na věnec. Pro adventní věnce příliš vhodné klasické svíčky určené do svícnů, protože brzy prohoří a mohou věnec nebo jeho okolí zapálit.
● Tak, jako zapálenou svíčku nepoložíte jen tak na cokoliv, musí být i svíčka adventní na nehořlavé podložce, která brání přímému kontaktu hořící svíčky s podkladem. Adventní věnce bez ochranných podložek pod svíčkami mohou tedy sloužit jen jako dekorace a rozhodně bychom je neměli zapalovat.
● Svíčky umísťujte dostatečně daleko od hořlavých materiálů, nedávejte je k oknům do průvanu, do těsné blízkosti sedaček či jiných textilií, například záclon.
● Dejte pozor na stabilitu svíčky, aby nehrozilo její převrácení.
● Čím déle máte věnec doma v teple, tím rychleji vysychá a může tedy snadněji chytnout.
● Věnujte pozornost dětem a zvířatům, které mohou hořící svíčku převrhnout.
● Zapálené svíčky, a to se týká i svíček mimo adventní věnec nenechávejte během jejich hoření bez dozoru. Když opouštíte místnost, svíčky zhasněte. Možná máte představu si jen na chvíli odskočit půjčit vajíčko k sousedce, zapovídáte se nebo vás zdrží něco jiného a vrátíte se v době, kdy už vám doma vládne dobrý sluha, ale zlý pán.

Autor: Radka Nevěčná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: