Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Češi chtějí pracovat i v důchodovém věku

Publikováno: 23.12.13
Počet zobrazení: 1375
  Tisková zpráva
Ve starším věku pracují a v budoucnu mají úmysl pracovat především osoby s vyšším vzděláním, osoby žijící ve městech a v nemanuálních profesích. Roste zájem o částečné úvazky, kterým současný trh práce příliš nepřeje. To jsou hlavní závěry tiskové konference Českého statistického úřadu.

Stárnutí populace přinese zcela odlišný poměr osob v produktivním a postproduktivním věku. Význam starších osob na trhu práce se bude dále zvyšovat. „Nejenom růst počtu osob ve starším věku a zvyšující se hranice odchodu do starobního důchodu, ale i jednoznačně deklarovaný úmysl pracovat i po překročení důchodového věku zcela přetvoří obraz současného trhu práce,“ upozorňuje Ondřej Nývlt z oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí ČSÚ. Téměř půl miliónu osob v předdůchodovém věku (42 % dotázaných) se vyjádřilo, že plánuje nadále pracovat i po odchodu do starobního důchodu. Převážná většina z nich odpověděla, že jejich motivací jsou finanční důvody.

„Současní padesátníci by v důchodovém věku rádi napodobili vzory ze západních zemí Evropy, zůstali déle aktivní a více využívali aktivního odpočinku,“ dodává Daniel Chytil, vedoucí oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí ČSÚ. Již nyní pozvolna narůstá počet pracujících starobních důchodců, a to i přes zvyšující se věk odchodu do starobního důchodu. V první polovině roku 2013 pracovalo 145 tisíc starobních důchodců, tj. 11,5 % z celkového počtu 1 262 tisíc seniorů v důchodovém věku do 70 let. Roste zájem o práci na částečné úvazky, s tím však nekoresponduje český trh práce, který částečné úvazky příliš nepreferuje.

Pracovní aktivita starobních důchodců velmi výrazně ovlivňuje příjmy domácností starších osob. Domácnosti pracujících důchodců patří mezi ty s nejvyšším příjmem na osobu. Jejich celkové zastoupení je však relativně nízké. Starobní důchodci žijí v posledních dvaceti letech čím dál více sami nebo v partnerské domácnosti bez další osoby. Snižuje se také podíl vícegeneračních domácností, které mohou zaručit flexibilnější péči o seniory či seniorů o vnoučata.

Zdroj: Tisková zpráva Českého statistického úřadu

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

05.01.2014 14:40  Dr.František Papoušek (fpapousek@volny.cz)

Pěkný dobrý den, měl bych prosím zájem o domácí práci, pro některou výpočetní firmu provádět renovaci-plnění laserových tonerů pro tiskárny. Denně 30-50 tonerů, technologie znám. Prosím ozvěte se mi, telefon 603206000, e-mail: fpapousek@volny.cz.
http://-

Zanechte komentář: