Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Co pro Vás chystá vánoční Brno?

Publikováno: 1.12.13
Počet zobrazení: 832
  Zdroj: www.brno.cz
Pokud v předvánočním shonu stíháte, vyrazte na některou akci, kterou pro Vás chystá Brno.
 

Do konce roku zbývají jen poslední týdny. Využijte je nejen k předvánočním pracím, ale i k procházkám mezi krámky s peíčky a vším možným, co k této době patří. Na náměstí Svobody se už rozsvítil Vánoční strom republiky a rozjíždí se program Brněnských Vánoc, který letos přinese několik novinek.

Jako úplnou novinku adventního času můžete využít zimní kino na náměstí Svobody,“ Každý den od 19 hodin poběží pohádky a starší české filmy. Jsou vybrány zábavné věci, aby které budou sloužit k vaší pohodě. Diváci mohou v „zimním kině“ buď posedět na lavicích, nebo zvolit rozumnější procházení od stánku ke stánku s kelímkem horkého čaje. A co můžete sledovat na plátně? Například Tři oříšky pro Popelku, Muži v říji, Balada pro banditu, Fantom Morisvillu, Lásky jedné plavovlásky a mnoho dalších filmů (od 25. do 29. prosince se promítá už od 18 hodin).

Betlém, jako nikde jinde
Téměř šedesát stánků na náměstí Svobody nabídne rpestrý výběr občerstvení, řemeslnických produktů a dárkových předmětů. Děti i dospělí mohou obdivovat dřevěný betlém Jiřího Halouzky, který se opět rozrostl o další figury, takže jich obsahuje už celkem 75 včetně jednoho řezbářského překvapení a malého Ježíška, který zde v jesličkách leží po celou dobu adventu. Děti jistě ocení zookoutek s živými zvířaty z brněnské zoo a Ježíškovu poštu. Atmosféru této části náměstí doplňují mistři kováři.

Pokud myslíte i na dobročinnost, můžete pod vánoční strom vložit dobrovolný finanční příspěvek do pokladničky Českého červeného kříže. Výtěžek této charitativní sbírky s téměř devadesátiletou tradicí bude využit ve prospěch dětských SOS vesniček, sociálně slabých rodin a seniorů.

V gastronomické zóně si užijete zabijačkových pochoutek (Moravská zabijačka živě je na programu každý čtvrtek od 15 hod.), trdelníků, bramboráků nebo klobásek a posilníte se pohárkem svařeného vína nebo punče. Cítíte tu vůni?

Skleněnka každou hodinu

Časostroj dostal pro tuto příležitost příděl zvláštních skleněnek s motivem zvonečku pro štěstí. Až do 23. prosince z něj padají od 11 do 23 hodin každou hodinu. Vánoční edice obsahuje celkem 299 kuliček.

Vánoční trhy doprovází kulturní program, v němž si najdou své příznivci nejrůznějších žánrů. Dopoledne na pódiu zpívají děti z mateřských, základních a uměleckých škol, odpoledne je vystřídají divadelní spolky a hudební skupiny a každý večer v 18 hodin přijde čas na hlavní koncert: zazní folk, rock, jazz, gospely, revivaly i klasická hudba. Uslyšíme například Svítání, Ukulele Orchestra jako Brno, Stanley Dixie Street Band nebo Jaromír Hnilička Band. Přesný program najdete na stránkách www.brnenskevanoce.cz . Zakončení Brněnských Vánoc se ujme Big Band Gustava Broma (23. prosince v 17 hod.) a po něm následuje ohňostroj „Betlémský sen“ na Nové radnici (v 19 hod.).

Všichni Mikuláši, andělé a čerti, shromážděte se

V předvečer svatého Mikuláše, 5. prosince, pořádá rádio Krokodýl na náměstí Svobody velký sraz Mikulášů, andělé a čertů. Nadpřirozené bytosti se zde sejdou mezi 18. a 19. hodinou. O něco dříve, mezi 14. a 17. hodinou, proběhne mikulášská nadílka v Mincmistrovském sklepě.

Stará i Nová radnice otevírají brány

Také Radnická ulice bude zaplněna vánočními stánky s dárkovým zbožím a občerstvením. Mimo to se na Staré radnici budou konat tradiční vánoční akce.

Novinkou letošního adventu bude velká výstava betlémů ve Freskovém sále Každou sobotu a neděli se v prostorách Staré radnice otevřou vánoční dílny (od 14 do 18 hod.), v nichž si zejména děti zkusí vyrobit vánoční ozdoby, svíčky, mýdla, papírové hračky a další předměty.
Návštěvníkům bude o víkendech otevřena vyhlídková věž radnice (Pá-Ne 11-21 hod.). Výstava minerálů, léčivých kamenů a fosilií se na Staré radnici otevře 14. prosince v 9 hod.

Příjemné budou také adventní procházky s průvodcem, jež nabízí TIC města Brna. Během hodinové procházky si účastníci projdou centrum Brna a vyslechnou si legendy spojené s městem. Více o adventních procházkách najdete na stránce www.ticbrno.cz .

Na nedočkavé rodiče a děti čeká 23. prosince Nová radnice, aby jim nadělila hudební i divadelní představení a ukázala své historické sály.

Do podzemí za kováři

Všechny tři části brněnského podzemí se otevřou vánočnímu dění. Mimo turistickou trasu, která návštěvníkům nabídne komentovanou prohlídku, bude ve společenské části Labyrintu pod Zelným trhem každý pátek až neděli od 9.30 do 19.30 otevřena výstava uměleckého kovářství s prodejem drobných dárků. Úplnou novinkou bude degustace vín v podzemí – ve druhém adventním týdnu. Návštěvníci si v podzemí budou moci prohlédnout také loutky z depozitáře Moravského zemského muzea a výstavu dětských obrázků s názvem Brněnské podzemí očima dětí.

Mincmistrovský sklep uvádí během adventu každodenně projekci z dílny Hvězdárny a planetária Brno „Kde se vzala Betlémská hvězda“.

Vánoce očima dětí na Zelňáku

Vánoční tržiště trochu komornějšího rázu s množstvím stánků, dětskými kolotoči, vláčkem i kasičkou Českého červeného kříže pod vánočním stromem najdou návštěvníci na Zelném trhu. Slavnostně se otevře v pátek 29. listopadu v 18 hodin. O výzdobu se postaraly děti, které nakreslily obrázky do vánoční soutěže vypsané místní radnicí – více než polovina jich bude na rynku vystavena.

Vánoce na Zelňáku mají i charitativní rozměr: koupí punče na stánku Nadačního fondu Emil lidé podpoří vznik a provoz půjčovny sportovních pomůcek pro handicapované osoby. Více o vánočních trzích na Zelném trhu a o kulturním programu na pódiu lze najít na stránce www.vanocenazelnaku.cz .

Zdroj: www.brno.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: