Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Dermatitida

Publikováno: 31.12.13
Počet zobrazení: 1878
  Autor: Lukáš Pítra
Dermatitida je zánět kůže, který se projevuje jejím zarudnutím a svedením. Tento termín zahrnuje mnoho kožních nemocí, z nichž většina má původ v přecitlivělosti kůže na některé látky z okolního prostředí, které jsou jinak zcela neškodné.

Ačkoliv jsou příznaky těchto nemocí podobné, jejich příčiny se mohou velmi lišit.

Nejčastější formy dermatitidy – ekzém a kontaktní dermatitida – jsou široce rozšířené a postihují lidi bez rozdílu věku. I když jsou dermatitidy nepříjemné a obtěžující, naprostá většina z nich není ani nebezpečná, ani nakažlivá.

Druhy dermatitidy

Atopická dermatitida

Atopická dermatitida je velmi časté onemocnění, jehož výskyt stalé stoupá. Nejčastěji se vyskytuje u malých dětí, ale 2-10 % dospělé populace trpí atopickou dermatitidou rovněž. Závažnost onemocnění je dána nejen rozsahem projevů, frekvencí exacerbací, komplikacemi, ale hlavně značným vlivem na kvalitu života.

Kontaktní dermatitida

Je to další druh kožního zánětu. Ačkoliv je svými příznaky – podrážděním a zánětem kůže – podobný ekzému, jeho příčiny jsou poněkud odlišné. Jeho podklad je také alergický, ale na rozdíl od ekzému jsou postiženy jen ty části kůže, které přicházejí do přímého kontaktu s alergenem.

Často jsou z jejího vyvolání obviňovány kovy, hlavně nikl a chrom, ale ve skutečnosti je seznam kontaktních alergenů, jak se nazývají, téměř nekonečný. K nejčastějším patří: kaučuk, parfémy, některé léky, syntetické pryskyřice (tj. epoxidové laky, lepidla a rozpouštědla), mazací oleje, chromany (obsažené v cementu), některé rostliny (primulka), rostlinné pryskyřice a oleje.

Kontaktní dermatitida postihuje nejčastějí ruce, protože ty přicházejí do styku s kontaktními alergeny nejvíce. Naproti tomu alergie na kaučuk se projeví nejvíce na těch částech těla, které jsou vystaveny kontaktu s gumovými pružnými částmi spodního prádla. Podobně i alergie na složky parfémů se objeví na místech, kam se parfém nanáší.

I když mají alergie často rodinný výskyt a předpokládá se podíl dědičnosti, kontaktní dermatitidy se připisují více účinku dlouhodobého a pravidelného styku s alergizující látkou.

Kontaktní dermatitida se někdy nazývala průmyslovou nemocí 20. století, protože moderní průmysl a jeho výrobky vystavuje jak dělníky, tak i spotřebitele mnoha potenciálním alergenům.

Dermatitida vlasaté části hlavy

Jiným častým typem dermatitidy je dermatitida z mazotoku – seboroická dermatitida. Je to onemocnění, které napadá ochlupené části těla, v první řadě kštici. Může svědit a zanítit se a může ji provázet zvýšené otupování kůže nebo tvorba lupů.

Zvýšený mazotok není zaviněn alergií. Pokládá se za nemoc, která souvisí s nadměrnou aktivitou kožních mazových žláz.

Přecitlivělost na světlo (fotosenzitivita)

Tomuto typu dermatitidy se také říká solární dermatitida nebo fotodermatitida, protože jej vyvolává sluneční světlo. Ve většině případů neškodí světlo samotné, ale pouze zesiluje příznaky jiné alergie, která sama o sobě není dostatečně silná na to, aby příznaky vyvolala. Zvýšenou citlivost kůže na světlo mohou vyvolat také některé léky, například tetracyklinová antibiotika.

Léčba

1 když skutečná léčba různých druhů dermatitidy není známa, lze je zmírnit a udržovat pod kontrolou. Nejdůležitější zásadou je udržovat postiženou oblast čistou a neškrabat ji. Tím poskytujeme kůži možnost, aby se hojila vlastními silami, a snižujeme riziko infekce.

K dispozici je velké množství mastí, krémů, past a pleťových mlék. Některé z nich musí předepsat lékař, jiné jsou volně v prodeji v lékárnách.

Kůži zachvácenou zánětem se sklonem k vysoušení a šupinatění lze chránit a zánět zmírnit mastmi na bázi lanoiínu nebo vazelíny, zatímco na mokvající kůži se hodí spíše adstringentní, vysusující přípravky.

K nejúčinnějším léčivům patří kortikosteroidy. Účinkují protizánětlivě a používají se v podobě krémů nebo mastí. Nejslabší z nich je hydrokorti-zon, ale existují i přípravky mnohem účinnější.

Jediná trvalá léčba dermatitidy spočívá v odstranění její příčiny. Je-li jádrem problému alergie, je třeba alergen identifikovat a vyhýbat se mu. Nemusí to být vždy jednoduché, někdy se totiž zánět na kůži objeví až za několik dnů po kontaktu s alergenem.

Před dráždivými látkami mohou kůži ochránit ochranné masti a spreje. Při solární dermatitidě je nutné používat sluneční filtry a důsledně se chránit před sluncem.

V průmyslu lze omezit styk s průmyslovými alergeny používáním ochranných pracovních pomůcek- rukavic, brýlí, respirátorů atp.

Autor: Lukáš Pítra; foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: