Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Dobrovolnictví má smysl

Publikováno: 17.12.13
Počet zobrazení: 1030
  Autorka článku: Michaela Kormošová
V posledních letech je stále častějším tématem dobrovolnictví. Ať už se jedná o pomoc lidem v tísní v rozvojích zemích, výpomoc při sbírkách k charitativním účelům, či o návštěvy seniorů. Není divu, že i v menších městech, dochází ke vzniku center humanitárních organizací shromažďující dobrovolníky, kteří se podílejí na neplacené pomoci.

Neminulo to ani naše malé město na jihu Moravy. Při příchodu do školy mě zaujal plakát ADRY, nabádající ke školení dobrovolníků, kteří po řádném proškolení navštěvují seniora, hrají s ním hry, povídají si, čtou, či chodí na procházky.
(ADRA je známá mezinárodní humanitární organizace poskytující pomoc lidem v nouzi.)

S mírnou trémou jsem se dostavila na školení. Dorazila jsem první, ale s postupem času se místnost začala zaplňovat. K mému obrovskému překvapení přicházeli lidé mladší, stejně staří a dokonce i zaměstnaní pánové a dámy. Mezi dobrovolníky, kteří nám přišli povyprávět o svých motivacích a zážitcích se objevila paní, která sama (ve svém věku 60 let) dělá už několik let společnost hned několika seniorům. Všichni jsme se jen usmívali, jelikož jsme se přesvědčili, že věk opravdu nehraje vůbec žádnou roli.

Jeden z nejzajímavějších okamžiků byl, když každý z nás mluvil o svém důvodu a motivaci, proč se chceme stát dobrovolníkem. Vesměs se jednalo o podobné odpovědi. Nikdo z nás si totiž nedokázal představit tu samotu, kterou pociťuje někdo, kdo má nula návštěv za rok. Domů jsem odcházela z hlavou plnou myšlenek o tom, proč takových lidí mezi námi není více.

Po proškolení dobrovolníka čeká pohovor, kde se debatuje převážně o tom, jakého seniora by si dotyčný přál. Zjistila jsem, že senioři v domovech jsou tázáni, zda by chtěli, aby za nimi nějaký dobrovolník docházel. Neuvěřitelné nadšení ve mně vzbudilo pozitivní přístup zastupitelů organizace, kteří se snaží za každou cenu utvořit pár „dobrovolník-senior“ přesně tak, aby si co nejvíce rozuměli.

Celá idea dobrovolnictví mě nesmírně nadchla. Přece jen existuje i procento z nás, kteří se snaží dělat něco s láskou bez nároku na odměnu a věnují energii něčemu, co má smysl.

Autor: Michala Kormošová ze zdroje www.adra.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: