Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Internet usnadňuje stárnutí 3

Publikováno: 19.12.13
Počet zobrazení: 1332
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
I SENIOŘI POTŘEBUJÍ INFORMACE.
S různými otázkami běžného života jsme se dříve obraceli na známé, nebo hledali odpověď ve slovnících a encyklopediích. Dnes se můžeme obrátit na internet. Ten, na rozdíl od starých knih, je stále aktuální.
 

Vyhledávání informací je jednou z nejrozšířenějších a při tom nejjednodušších operací na internetu. Nebudu to vysvětlovat obecně, ale ukáži různé pohnutky k vyhledávání na několika příkladech z naší rodiny.

Jednoduché způsoby vyhledávání informací

        ·        Vnučka nám oznámila, že odjíždí na vysokohorskou turistiku do Nepálu. Hned se mi vybavilo, že o této zemi toho mnoho nevím. Dříve bych začal hledat v zeměpisném atlasu nebo v nějaké příručce či encyklopedii, které jsou již dost zaprášené. Dnes napíši do vyhledavače Google „Nepál“ a ten mi ukáže jednak stručnou informaci včetně zeměpisné polohy a pak spoustu odkazů z různých hledisek. V nich postupně vybírám to, co mě zajímá.

        ·        Lékař mi předepsal nový lék s vitamínem E. O tomto vitamínu ani léku toho mnoho nevím. Zeptal jsem se na internetu. V odkazech jsem mj. zjistil rozpor v dávkování. Výrobce uvádí jednu tabletu denně a lékař mi předepsal dvě. Na mailový dotaz mi výrobce obratem potvrdil, že dávku určuje lékař podle aktuálního stavu pacienta.

        ·        Před časem jsme dostali lahev portského vína. Když jsme ho chtěli ochutnat, nebyli jsme si jisti, jak se servíruje. Pomohl internet.

        ·        Nevíte co zajímavého uvařit např. z brokolice? Na internetu najdete bezpočet receptů. Atd.

Složitější případ vyhledávání

Hledání podobných jednoduchých případů je snadné. Jsou však složitější záležitosti. Uvedu to opět na příkladu: Vnučka si potřebovala koupit nějaký elektrický přímotop na chatu. Mladí mají málo času a tak se obrátili na dědu.

Na rozdíl od předchozích příkladů se musí v tomto případě postupovat po etapách:

  1. Nejprve jsem se seznámil s různými druhy elektrického topení, které se dnes nabízejí. Pokrok se nezastavil ani u tohoto sortimentu. Některý druh topení jsem ani neznal. Internet však ukáže i podrobný popis každého výrobku, takže je podle čeho vybírat.
  2. Z nabídky jsem zvolil elektrický radiátor a zadal ho do vyhledávače. Nabídka radiátorů je také široká. V ni jsem hledal podle velikosti a příkonu a pak podle možnosti regulace. Výběr jsem poslal vnučce.
  3. Ta se pak rozhodla podle designu, značky a ceny a odeslala objednávku.

Uvedený příklad složitějšího vyhledávání informací by měl být první etapou, která by měla přecházet každému složitějšímu nákupu. Podrobněji to uvedu v článku, který se bude jmenovat „Nakupujeme na internetu“.

Vyvarujte se určování diagnóz nemocí

I po několika letech používání internetu jsem udiven jeho schopností odpovědět téměř na cokoliv. Trochu mi to však připomíná jednoho kolegu v zaměstnání, který byl jako chodící encyklopedie. Znal spoustu věcí i s detaily. V praktickém využití těchto vědomostí však trochu zaostával. Např. o houbách věděl téměř vše, ale při hledání v terénu to již takové nebylo.

Také užitek z údajů zjištěných na  internetu je odvislý od naší správné interpretace a na vhodném využití. Proto se nemůžeme u důležitých věcí spokojit jen jedním pramenem. Zejména varuji před špatnými závěry při určování příčin nebo diagnóz nemocí nebo dokonce způsobu léčby! Může pak dojít k nenapravitelným škodám. Od toho jsou skutečně odborníci.

 

Příští článek se jmenuje: ZKRÁCENÉ VYHLEDÁVÁNÍ INFORMACÍ

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: