Dnes je 18.10.2024, Svátek má Lukáš, zítra Michaela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak zpomalit stárnutí ?

Publikováno: 2.12.13
Počet zobrazení: 1131
  Autor článku: Dominika Poláková
Kdo by nechtěl vypadat, nebo se alespoň cítit o nějaký ten rok mladší ? Udržet si i v pokročilejším věku kondici, zkrátka být fit ? Samozřejmě, křížky v kalendáři vám nikdo neumaže, proces stárnutí je nevyhnutelný a nelze ho zastavit, všichni ale víme, že ho lze zpomalit. Zde je pár tipů a rad, jak toho dosáhnout:

1) Hýbejte se!

Při sportu dochází je zpevňování ochablých svalů, zvětšování vitální kapacity plic, k prokrvování pokožky a zvýšenému přísunu kyslíku do těla.

Ano, i senioři mohou sportovat! Velkou výhodou je, že na něj mají daleko víc času než pracující. Ti, kteří zůstanou aktivní do pokročilého věku se podle mnoha zahraničních studií dožívají vyššího věku.Velkou překážkou je však pro spoustu seniorů zdravotní stav. Nikdo ale neříká, že musíte běhat maraton nebo dřít se do úmoru někde v posilovně. Takového cvičení je pro tělo spíše nežádoucí. Ideálními aktivitami pro seniory jsou plavání, které nezatěžuje klouby, tzv. nordic walking – chůze se speciálními holemi původem z Norska, které rovnoměrně zatěžuje nohy i ruce. Jóga je aktivita pro seniory jako stvořená. Můžete ji praktikovat v pohodní domova, ale daleko lepší je cvičit v kolektivu – pomůže to udržet odhodlání. Dalšími oblíbenými aktivitami jsou obyčejná chůze a práce na zahrádce. Důležité je neklást si příliš vysoké cíle, ale dosáhnout toho, že se každý den budeme těšit na tu naši půlhodinku sportu.

2) Jezte do krásy

Cítit se mladý znamená cítit se zdravý. Almou mater zdraví každěho člověka je tlusté střevo.

Jíst zdravě přece vůbec neznamená mít na talíři každý den maso. Blahobyt nespočívá v tom, jíst všechno, co chci a kdykoliv chci. Naopak, bylo prokázáno, že pro tělo je daleko prospěšnější mírné hladovění než přejídání. Zvířata v divoké přírodě také nemají jistotu obživy každý den, přesto netrpí, narozdíl od nás, žádnými nemocemi trávícího ústrojí.

S přibývajícím věkem výrazně klesá potřeba příjmu bílkovin, tuků i cukrů, ale naopak je třeba zvýšit příjem jiných složek potravy – těmi jsou zejména vápník, který vás ochrání před osteoropózou (nebo ji alespoň oddálí). Nejvíce ho najdete v sardinkách, tvarohu a kapustě. Vysoký obsah vápníku v mléce je klišé. Mléko ho totiž obsahuje zcela zanedbatelné množství.

Existuje řada tzv. superpotravin bohatých na antioxidanty, což jsou látky, které chrání buňky před nepříznivými vlivy jako je znečištění a stres, tím pádem před stárnutím. Patří mezi ně například olivový olej, borůvky, zelený čaj a nebo plody s vysokým obsahem vitaminu C – rakytník, šípky, petrželová nať, kiwi, papriky, jeho ideálním zdrojem teď na podzim jsou

jablka. Ne nadarmo se říká, že jedno jablko denně nahradí doktora. Pro nás středoevropany představuje koktejl vitaminů a vlákniny v ideálním poměru.

3) Všechno je to v naší hlavě

Už jste slyšeli, že máte tolik let, na kolik se cítíte ? Samozřejmě, že slyšeli. Může se vám to zdát jako často opakovaný nesmysl, nicméně je to tak. Protože černé a chmurné myšlenky, pocity nebelítosti, strach z toho, co bude nebo naopak trápení se nad tím, co bylo, vám léta rozhodně neuberou a kazí vám pouze náladu. Zkuste alespoň na chvilku na toto všechno zapomenout a žít přítomností. To je ta nejsnadnější věc pod sluncem, jen si vemte příklad z malých dětí. Jak milují objevovat, žít, jak se diví pro nás docela obyčejným věcem, jako jsou třeba dešťové kapky. Ale zároveň je to ta nejsložitější věc, co si dospělí realisticky uvažující lidé mohou vůbec představit. V mysli dospělých je spousta překážek, které si, byť nevědomky, vytvořili v průběhu života, nebo které jim vytvořila společnost. Ale pokud jsme dopustili, aby v naší hlavě vznikly, můžeme je zase zbořit. Jsme na to dostatečně silní. Takže ode dneška odstraňte z vaší hlavy všechny předsudky a zkuste myslet pozitivně. Pozitivní události si vás budou samy vyhledávat. Opravdu, funguje to !

4) Vraťte se do dětství!

Nikdo po vás nechce, abyste začali žvatlat jako dítě nebo se přesouvali z místa na místo po čtyřech. Úplně bude stačit, když vytáhnete děti, vnoučata nebo děti z vaší ulice do parku. Zahrajete si s nimi na schovku. Budete si hrát s míčet. Pohoupete je (nebo se ?) na houpačce. Běžte s nimi na houby. Vyrazte spolu na kolo. Anebo s nimi na zahradě postavte obřího sněhuláka! Jistě vás to přesune na chvíli do let, kdy jste byli zrovna takoví uličníci. Nasáknete čistou nefalšovanou dětskou radostí. Už jen to samo o sobě je omlazující.

A ještě jedna poznámka na závěr: Být mladý neznamená mít pleť bez jediné vrásky. Naopak, vrásky znamenají, že jste žili a žijete naplno. Znamenají projevy smíchu, pláče, údivu a všech ostatních emocí. I stáří je krásné. A vrásky jdou ruku v ruce s ním. Pro mladého člověka je vlastně nádherné vidět usmívajícího se a pozivitně naladěného seniora. Nejenom, že mu prosluní den, ale uvědomí si, že jeho život může být zrovna takový. Že to nejde, protože je dnešní svět ošklivý a krutý ? Ano, to je. Ale jak řekl Mahatma Gándhí, buddhistický myslitel a symbol míru: „Ty musíš být tou změnou, kterou chceš vidět ve světě.“

Autor: Dominika Poláková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: