Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Králové a poddaní

Publikováno: 2.12.13
Počet zobrazení: 924
Autor článku: Irena Fuchsová
Tato povídka je z knihy Ireny Fuchsové, KDYŽ SE ŘEKNE FUCHSOVINY, vyšla v roce 2010 v nakladatelství Beskydy. Pokud se chcete o aktivitách této spisovatelky, která je zároveň nápovědou v pražském Činoherním klubu, dozvědět více, podívejte se na stránky uvedené na konci příspěvku.

Poslední dobou se mi zdá, že ve vlaku řešíme politické záležitosti víc, než dřív.
Je možné, že je řeší víc i lidé v čekárnách lékaře, návštěvníci restaurací, myslivci na svých schůzích, učitelé ve sborovnách, chlapi v dílnách, ženy u holiče… to potvrdit nemohu, ale protože denně sedím ve vlaku dvě hodiny, budu psát o cestujících.

Včera, když jsme vyjeli z Prahy, jsme v kupé seděli čtyři, brýlatá usměvavá studentka, asi pětašedesátiletý, šaramantní důchodce, sympatický čtyřicátník, zaměstnanec ČD, se kterým občas jedu a já.

Někdo z nás si vzpomněl na to, jak se primátor Pavel Bém nechal před časem namaskovat k nepoznání, převlékl se a pak si zavolal taxi, aby zjistil, jestli pražští taxikáři okrádají. Chvíli jsme se bavili o tom, zda je to správné či nikoli, čtyřicátník řekl, že převléknout se a chtít někoho druhého nachytat, je to nejjednodušší, co člověk může udělat, ale on by si přál, aby politici měli odvahu, dozvědět se osobně, co si o nich myslí obyčejný člověk! Obyčejný člověk, ne jejich přikyvovači, kteří se bojí o místo a o odměny, a tak jim odkývají všechno. Všechno.

Jojo, přikývla studentka s plnou pusou bagety, takový politik by byl hrdina! Kdyby si nechal nadávat a nemohl by nic říct, protože pokud by to neměl v hlavě ještě úplně převálcovaný, a to oni většinou po pár letech v politice mají, tak by musel uznat, že lidi mají pravdu! Vždyť někteří politici ani neví, kolik dneska stojí chleba! Nebo tahle bageta, podívala se lítostivě na zbytek svého oběda. Neví to, protože mají dost peněz! Já počítám každou korunu. Klidně bych snědla dvě, ale nemám na ně!

Bylo mi jí líto, tak jsem jí nabídla mandarinku a pánům také. Jedli jsme mandarinky a důchodce naproti mně se zasnil. Prý v jedné jeho milované pohádce se král převlékal a chodil mezi prostý lid do podhradí, aby zjistil, jak o něm jeho poddaní mluví. A často se dozvěděl hodně nelichotivé věci! A když se měl o něčem důležitém rozhodnout, kam myslíte, že šel? Zase mezi své poddané a zase v převleku, samozřejmě! A podle toho, co slyšel, se druhý den rozhodl.

To muselo být spokojené království, shodli jsme se. Takhle by to měli dělat všichni, kteří se dneska rozhodují za nás, ale bez nás.

A protože jsme ten den byli v kupé všichni výjimečně aktivní a navíc provonění mandarinkami, vymysleli jsme jednoduchý plán, jak by to měli politici udělat.

Stačí, když půjdou v Praze na Hlavní nádraží, koupí si lístek do Pardubic a zpět, sednou do rychlíku, dojedou do Pardubic, na otočku se dalším rychlíkem svezou zpátky do Prahy a při tomhle cestování s ČD si budou povídat s cestujícími.

Ale pozor! Musí použít rychlík! Pantograf nedoporučujeme. V něm lidé vystupují, nastupují, tam není na delší debatu klid. Rychlík je na debaty ideální, to za prvé, a za druhé, a to je také důležité, si zvědavý politik musí sednout do kupé, kde sedí minimálně jeden muž a jedna žena, to je totiž nejideálnější stav, na tom jsme se my čtyři shodli.

Chlap před chlapem se totiž rád předvádí, a když jeden začne o politice, druhý se přidá. A protože chlapi mají většinou scestné názory, je nutné, aby v kupé byla aspoň jedna žena, která je usměrní. A ještě něco jsme vymysleli!

Politik, který nevěří, že dokáže debatu „s lidem“ zvládnout, může jet s doprovodem. Nejdřív si sedne do kupé on, za chvíli přijde doprovod, který, až vlak vyjede a cestující v kupé se pohodlně uvelebí, otevře noviny a nějakou zprávu okomentuje tak, aby se rozproudila debata, a už to jede, už to jede, už to jede…
Tak, a teď už budu jenom čekat, až v Praze nastoupí do rychlíku předsedové parlamentních stran a všichni si sednou do mého kupé…

Autorka: Irena Fuchsová
http://www.kdyz.cz/
http://www.kdyz.cz/co-je-noveho
http://www.happyend4.me/10-otazek-pro/10-otazek-pro-irenu-fuchsovou.html
http://hledani.rozhlas.cz/?query=Irena+Fuchsov%C3%A1&offset=0
http://fuchsova.blog.idnes.cz/
http://www.stv.sk/online/archiv/posta-pre-teba/?date=2012-04-12

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: