Dnes je 18.10.2024, Svátek má Lukáš, zítra Michaela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

S úsměvem jde všechno líp

Publikováno: 3.12.13
Počet zobrazení: 861
  Autor článku: Věra Svobodová
Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada Vaše problémy sice nevyřeší , ale naštve tolik lidí kolem , že stojí za to si ji užít. Jan Werich.

Každý z nás má jistě svou představu o tom , jak by měl vypadat podzim jeho života. Pokud to ale život zaonačí jinak , není na místě propadat smutku. Vždyť je kolem nás tolik věcí , které jsme ještě nestihli vidět . A nemusí to být žádná exotika. I když dnešní cestování je jistě pohodlné , přece jen je někdy lepší se poohlédnout po něčem blíž.
Možná právě teď je ten správný čas začít. Ve Vašem okolí se jistě nachází spousta zajímavých míst , jen jste nikdy neměli čas je objevit. Čas – to je teď něco , čeho máte dost. Stačí už jen pár přátel a můžete vyrazit. Asi je lepší , pokud nejste zvyklí , dát si pro začátek menší cíle. Není dobré hned zkraje naplánovat několikakilometrový pochod spojený s návštěvou místní rozhledny. Mimochodem – rozhleden je u nás na Brněnsku jako máku a mnohá by stála za tu námahu . Ale s tím bych počkala , až později . Není účelem se vyčerpat a přecenit své síly. Je třeba si užít krásný den , i kdybychom měli jen obejít blok kde bydlíme a dát si kávu v nedaleké cukrárně. Ale zase pozor na to , aby tam nekončila každá naše procházka !
Podzimní a zimní počasí s sebou přináší ne vždy moc příhodné podmínky k větším pěším výletům. Proto je vhodnější si zvolit cíl podle toho. Jižní Morava je nádherný kus země , který nabízí nepřeberné množství výletů , návštěv pamětihodností , zámků , hradů . Pravda , v tento již skoro zimní čas ,je většina z nich zavřená .Proč ale nevyužít brzké večery a sychravá odpoledne k tomu , abychom si připravili to , co uskutečníme až třeba na jaře¬¬. A takové plány se třeba zrovna dobře spřádají v oné voňavé cukrárně.
Když už se tedy vypravíme na výlet , je potřeba mít na paměti pár věcí. Je dobré mít sebou něco na pití . V zimě udělá výbornou službu teplý čaj v remosce , nebo i plastová láhev , obalená třeba náhradní šálou udrží nápoj teplý. Svačinu , i když si řekneme , že to nestojí za to . Lepší je přinést chleba domů , než mít hlad . Tato rada je zaplacená trpkou zkušeností , když jsem s manželem diabetikem a dvěma dětmi vyrazila v Beskydech na krátký výlet. Ztratili jsme se a nikomu nepřeji ten pocit strachu , co kdyby .. .Takže , svačina . A všechno do batůžku s širšími popruhy , netlačí do ramen, a taky máte volné ruce.
Samozřejmě je potřeba se dobře obléknout. Lepší je pár tenkých vrstev, které se dají v případě potřeby odložit, než mít jeden tlustý svetr, v kterém se budete potit celý den. Horní vrstvou by měla být nepromokavá bunda, kterou se Vám vítr nedostane na tělo. A neméně důležité jsou taky pořádné a pohodlné boty. Tady bych upozornila na to, že do bot je opravdu dobré investovat, Vaše nohy Vám za to budou vděčné.
Ten, kdo potřebuje při chůzi oporu, nesmí zapomenout na hole. Není to žádná ostuda, ba naopak. Turisté již zcela běžně používají turistické hole , ať už z jakýchkoli důvodů. Někdo s nimi poctivě rázuje po světě za účelem hubnutí, pěkně se s nimi procvičí tělo a svaly, ale taky se s nimi jen tak dobře chodí. To je můj případ, jsem s nimi moc spokojená. Při delší chůzi mě nebolí ramena a taky se líp chodí z kopce.

Teď už jen zbývá vybrat cíl cesty. Občas se jde jen tak někam , kde to někdo zná a ví, že je tam hezky. Dnešní technika ,doba počítačů a internetu , nám tyto cíle celkem jednoduše pomohou najít. Stačí jen zadat – kam na výlet a už se hrnou nabídky . Pak už jde jen o to jak daleko a kterým směrem se chceme vydat.
Máte sbaleno , cíl cesty je určen , nezbývá než vyrazit. Mohu popřát jen pěkný výlet a dobrou náladu s sebou. Protože i kdyby se čerti ženili , tak s úsměvem jde všechno líp .

Autor: Věra Svobodová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: