Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Slečna Marplová

Publikováno: 30.12.13
Počet zobrazení: 982
  Autorka článku: Alena Kučerová
Tuto přezdívku dostala a určitě plným právem, 81 letá důchodkyně z Brna. Zasloužila se v plném smyslu slova o dopadení mladého lupiče, který už před tím obelstil a okradl jedenáct seniorů zhruba o 100 tis. korun.

A jak staré přísloví říka „ tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu…….“ , po dvanácté narazil.Přestože tato brňačka patří věkem mezi nejstarší vyhlédnuté oběti, její rozum svědčí o opaku. Musí to být bezesporu velmi čiperná a vynalézavá dáma.

Lupič se jí snažil oklamat osvědčenou historkou o dopravní nehodě jejího syna , ona se však nerozklepala, ale vše si stačila ověřit a pomocí syna na telefonu a sousedky naservírovala nic netušícího lapku policistům na stříbrném podnose. Mám z této zprávy ohromnou radost a doufám, že i ostatní senioři také. Tato zpráva je důkazem, že starý neznamená být hloupý. A že je samozřejmě výzvou pro nás ostatní. Ono se totiž v naší mnohdy až příliš demokratické společnosti stalo naprosto normálním jevem, že nejen staří , ale nemocní a nějakým způsobem handicapovaní lidé jsou snadnou kořistí pro mladé delikventy. Je to pro ně zcela jistě ten nejméně namáhavý způsob obživy , navíc velmi podepřený televizními reportážemi o naivních a napálených důchodcích. Naneštěstí máme dávno za sebou dobu, kdy péči o důchodce a postižené převzala strana a stát a zatlačila je hluboko do izolace. Ale to už je opravdu jen historie. Naše společnost prošla od roku 1989 hlubokými změnami, které pozitivně ovlivnily i vztahy zbytku populace k rodičům a prarodičům. Děti a potažmo i vnuci jsou vtahování do zcela nového pohledu na „třetí věk“ , na zkvalitnění a způsob jejich života. A to je moc dobře. Staří mají právo prožít zbytek života moudře , laskavě a hlavně aktivně.

Takže, milí senioři, vztyčme hlavy a nedejme se. Vždyť je to hlavně o nás.Nenechme se balamutit a nenechme se dále okrádat!

Každý z nás si vypracujme jakýsi scénář postupu při „ co kdyby………“. Obklopme se svými blízkými a přáteli a těmi správnými a důležitými telefonními čísly. Před každým zazvoněním zvonku u domovních dveří se zhluboka nadýchněme , zmobilizujme zbytky sil a zdravého rozumu a teprve pak můžeme dveře otevřít. A hlavně nezapomínejme, že stále je to naše teritorium. Takže jen na nás záleží koho vpustíme dovnitř a koho necháme stát přede dveřmi. Pokud návštěvníka neznáme, radila bych nepouštět. Pokud má dotyčná návštěva něco mooooc důležitého na srdci, ať přijde později. Mezitím se po poradě s někým komu důvěřujete na návštěvu připravte.

Garantuji, že málokterá z těch velmi naléhavých, se objeví znovu . A pokud přece jen ano, vy už budete vědět jak na ni. Dožijme v klidu, pohodě, radosti z vnoučat a hlavně důstojně. A důstojně také znamená žít s našimi mnohdy celoživotními úsporami. Pryč tedy s pasivitou a ustrašeností.

Takže, ať žije slečna Marplová a já se budu zatím těšit na další zprávy o nebojácných seniorech, třeba o Columbovi z Prahy.

Autor: Alena Kučerová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: