Dnes je 19.10.2024, Svátek má Michaela, zítra Vendelín

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Stále mlád aneb největší stravovací prohřešky českých seniorů III.

Publikováno: 3.12.13
Počet zobrazení: 856
  Autorka článku: Vladan Veselý
Mnozí z vás jistě ví, jak má vypadat ideální snídaně.
Budeme zde neustále dokola skloňovat slova cukry a vláknina. Cukry ráno povzbudí naše tělo a prostě nám dodají energii. Vláknina je důležitá pro správnou činnost našich střev, zároveň na sebe váže hodně vody.

Když zkusíme hledat na internetu, určitě najdeme velké množství receptů na různé kaše. Je to velice vhodná snídaně, její obliba narůstá. Můžeme vyzkoušet i nejrůznější variace mléčných rýží.
Senioři potřebují velké množství vápníku, ten můžeme doplňovat ve formě jogurtů, ochucených mléčných nápojů, mléka. I osoby s laktózovou intolerancí (nesnášenlivostí mléka) mohou bez komplikací konzumovat zakysané výrobky a jogurty.

Když vám nebude vyhovovat ani jedna možnost, zkuste si prostě koupit místo klasického chleba chléb slunečnicový a namazat si ho máslem a medem. I domácí marmeláda je dovolena.
Ráno je vlastně dovoleno úplně všechno.

Vyhnul bych se jen například rohlíkům nebo kávě. Volba nápoje hraje velkou roli. Káva je absolutně nevhodná, dehydratuje naše tělo. Pokud trváme na ranní kávě, je dobré, abychom navíc vypili i minimálně dvojnásobné množství vody nebo čaje. Oslazený čaj je jedním z nejlepších nápojů ke snídani.
Jako malou dopolední svačinu každý doporučuje ovoce. Málokomu se ale podaří toto doporučení dodržet.

Dejte si to, na co máte chuť a zapijte to minimálně půl litrem vody.
Nedílnou částí dne je oběd. Je často podceňován, mnozí z nás se odbývají pouze polévkou nebo si oběd nahradí jinak. Toho bychom se měli vyvarovat.

Není možné držet se nějakého konkrétního rozpisu, zkuste si vařit pestře. Nezapomínejte hlavně na dostatek bílkovin. Jezte hodně masa!

Pokud omezíte smažené pokrmy a přidáte zeleninový salát, bude váš oběd dokonalý.
Věděli jste, že knedlík se zelím a pečeným masem není typicky české jídlo?

Ve světě jsme se proslavili naším smaženým sýrem, ten jinde na světě nenajdete. Smažený sýr považuji za nejhorší potravinu na světě. Nemá žádnou výživovou hodnotu, navíc obsahuje i přepálený tuk.

Mnozí lékaři a vědci přičítají podvýživu českých seniorů jejich špatné ekonomické situaci. Prostě tvrdí, že nemáme peníze kupovat si každý den maso. Naše požadavky na bílkoviny jsou zvýšené, měli bychom si tento luxus co nejčastěji dopřávat. Kromě celkového zesílení nám kvalitní vývary zlepší i naše klouby.
Na večeři jíme co nejvíce zeleniny. Ideální večeří je chléb s tvarohovou pomazánkou a sýrem. Velice prospěšná je i konzumace vajíček.

Pokud jsme za celý den snědli dostatečně velké množství jídla o správné energetické hodnotě, neměli bychom mít večer chuť na nic sladkého. Jíst přestáváme ideálně 3 hodiny před spaním, vhodné je omezit i příjem tekutin.

Autor: Vladan Veselý, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: