Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Stále mlád aneb největší stravovací prohřešky českých seniorů IV.
Autorka článku: Vladan Veselý Při tvorbě našeho jídelníčku můžeme uvažovat různě. Můžeme jíst co nejvíce bílkovin, nejíst přílohy, nebo se zaměřit na potraviny z nejrůznějších koutů světa. Mnozí věří, že jim prospěje konzumace pokrmů ze středomořské nebo čínské kuchyně. Každá kuchyně má totiž nějaké zvláštní rysy, které jsou spjaty s vývojem konkrétní kultury. |
Naše kultura se rychle mění. Daleko méně pracujeme a můžeme si vybírat z velkého množství potravin, které jsou navíc dostupné po celý rok. Zdá se, že byly veškeré dřívější stravovací návyky rychle zapomenuty.
Vraťme se 200 let zpět a představme si typickou roubenku, kde bydlí prostý lid. Celá rodina se právě probudila, matka vaří kaši. Protože je neděle, zabijí na oběd jednu slepici. Celý týden žádné maso neměli. Jedli pouze zeleninu z jejich zahrádky, kaše a chléb. Pili čistou vodu a bylinkový čaj.
Dokážete si představit takovou stravu? Žádný rohlík, žádná tatarka, přes zimu žádná zelenina, přes léto žádné uzeniny a sýry. O různých zákuscích ani nemluvím.
Strava našich předků se skládala většinou z obilovin a zeleniny. Maso, uzeniny a sýry téměř nejedli. Neměli je ani jak skladovat. Jejich stravovací režim se zdál být dokonalý. Není to ale pravda.
Dříve byli lidé daleko menší. A právě tahle vlastnost se přičítá špatné stravě, hlavně nedostatku bílkovin. Vědci si toto tvrzení velice dobře ověřili na asijské kultuře, tam totiž lidé konzumují velké množství rýže bez příloh. Sýr se do Asie začal dovážet až nedávno. Všichni víme, že domorodí Asiati byli daleko menšího vzrůstu než Asiati vyrůstající v Evropě.
Podobně je tomu i s ovocnými džusy. Dnes je pijeme velice často. Dříve si mohl džus dovolit jen málokdo. Znehodnocení už tak cenného jablka bylo považováno za barbarství.
Ovocný džus je pro naše tělo velice nepřirozená potravina. Obsahuje velké množství energie a někdy i velké množství vitamínů, se kterými se naše tělo nedokáže vypořádat. Jednoduše nedokážeme sníst tolik jablek, z nichž bychom udělali množství džusu, který za den vypijeme.
Na první pohled by se zdálo, že se lidé při shánění potravy řídili pouze svými možnostmi. Na našem území jsme jedli jablka, v Egyptě jedli citrusy. Tohle tvrzení ale také není správné.
Do jisté míry byly naše stravovací návyky ovlivněny i vírou.
Křesťané nebyli nijak výrazně omezováni, ale i přesto stojí vliv víry za povšimnutí.
Každý pátek je zakázáno jíst maso. Do klasického stravování nezasáhl, šlo spíše o to, že jednoduše zamezil bujarým oslavám. Oslava bez masa prostě není dokonalá. Lidé na to postupně přišli a oslavovali konec pracovního týdne odpočinkem.
Vírou byly ovlivněny i zdánlivě neovlivnitelné věci.
Církevní pověry dokázaly dobře zajistit bezproblémový růst a vývoj dětí. Jedna z pověr zakazovala mít svatbu později než v dubnu. Kdyby novomanželé spokojeně prožili svou první společnou noc, mohlo by se jejich dítě narodit v zimě. To ale nebylo vůbec vhodné.
Myslíte si, že bychom měli některé z těchto zvyklostí obnovit?
Já osobně bych uvítal návrat ke kořenům. Naše geny se po nějakou dobu vyvíjely na našem území a „jsou zvyklé“ na naše regionální potraviny. I ekonomické důvody mluví pro tradiční české potraviny. Ze zdejších, mnohdy i kvalitnějších, potravin jsme schopni uvařit daleko lepší pokrmy než z nejrůznějších zakonzervovaných polotovarů.
Autor: Vladan Veselý, Foto: Internet