Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Stále mlád aneb největší stravovací prohřešky českých seniorů V.

Publikováno: 17.12.13
Počet zobrazení: 792
Autorka článku: Vladan Veselý
Téměř u všech lidí bývá jídelníček ovlivněn jejich ekonomickou situací. Proto se dnes dostaneme do oblasti výběru potravin podle ceny. Stanovíme si také určité hranice, které je dobré dodržovat.

Všechno je to stále dokola. Lékaři tvrdí, že senioři trpí výrazným nedostatkem bílkovin. Většinou nám ale nikdy narovinu neřeknou náš problém. Prostě vám neporadí, že máte jíst jinak.
Všechno je to způsobeno několika faktory. Lékaři si myslí, že senioři nejsou schopni nějak změnit složení své stravy, prostě si už na něco navykli a nechtějí to měnit. Také často tuší, že mají senioři nedostatek peněz a nemohou si dovolit kvalitní stravu.

Dobrou stravou není myšleno jen maso. Měli bychom jíst co nejvíc mléčných výrobků a zeleniny. Prospěje nám i konzumace luštěnin, sýrů, vajec a tvarohu.

Nejhorší je fakt, že chodíme téměř každý den nakupovat a vlastně ani nevíme, co kupujeme. Někdy naopak víme, co kupujeme. Často kupujeme velice nekvalitní potraviny, protože jsou levnější.
Až se zítra vydáte do obchodu, zkuste se řídit podle tohoto návodu.
Do obchodu jdu s přesnou představou toho, co potřebuji. Klidně si napíšu i nákupní seznam. Nekupuji nic, co nepotřebuji.

Kupuji kvalitní potraviny. Nemusím za každou cenu kupovat ty úplně nejlevnější potraviny. Dobré je sledovat cenu přepočítanou na jeden kilogram/litr/kus výrobku. Jedině tak dobře porovnáme výrobky, které jsou zabaleny v rozdílných množstvích. Kvalitní potraviny jsou často jen o několik korun dražší a jejich kvalita a chuť je úplně jiná.

Pokud nevlastníte nějakou zahrádku, pokuste se nakupovat tak, aby čtvrtinu vašeho nákupu zabírala zelenina. Zeleninu kupujeme podle roční doby. Pro naše tělo není příliš vhodné konzumovat např. typicky letní zeleninu v zimě. Občas ale nebudeme mít na výběr a budeme tak kupovat zeleninu, která navíc nebude moc chutná.

Další čtvrtinu zabírají bílkoviny. Tedy čerstvé maso, luštěniny, mléčné výrobky a vejce. Vyvarujeme se masům s dlouhou trvanlivostí a různým marinovaným masovým směsím. Nejlépe nám poslouží řezník, jen ten si totiž udržuje kvalitu a tím pádem i zákazníky.

Koupíme i pečivo, zapomeneme na nákup rohlíků. Na konec nákupu zamíříme mezi nápoje a koupíme si pivo. Pivo je nápoj, který má velice podobné složení jako tekutina, která nám proudí ve svalech. Pivo je pouze koncentrovanější a obsahuje alkohol. Bohužel se po pivu tloustne, má vyšší glykemický index než samotný cukr.

Když dobře nakoupíme, musíme suroviny i správně zpracovat. Byla by velké škoda potraviny nějak znehodnotit. Existují jednoduchá pravidla. Velkým problémem českých domácností je zbytečně dlouhé smažení masa. Například maso na steak pečeme jen 5 minut na předem dobře rozpálené pánvi. Jednoduchým pokusem zjistíte, že po tomhle relativně krátkém čase bude maso hezky propečené, šťavnaté a navíc v něm nezničíme všechny zdravé složky. Pokud maso zapomeneme na pánvičce delší dobu, budeme ho muset minimálně další hodinu péct, aby bylo podobně měkké jako maso připravené dříve zmiňovaným způsobem. Navíc přijdeme o veškerou šťávu z masa.

Za povšimnutí stojí i vaření v páře. Mnohdy dokáže naše jídlo vylepšit.
Je dobré když nejíme u televize, nečteme noviny a podobně. Naše tělo tak bude vnímat jen jídlo. Najíme se lépe, nebudeme mít hlad a určitě ušetříme i za sladkosti.

Autor: Vladan Veselý, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: