Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Stále mlád aneb největší stravovací prohřešky českých seniorů VI.

Publikováno: 24.12.13
Počet zobrazení: 841
  Autorka článku: Vladan Veselý
Velkou kapitolou je voda. Nebudeme řešit vodu na mytí nádobí, budeme řešit vodu na pití. Měli bychom jí vypít alespoň dva litry denně. Mnozí z nás si myslí, že mohou místo vody pít jen slazené kolové nápoje nebo slazené minerální vody. Není to ale pravda, nejlepší je, když budeme pít čistou vodu nebo čaj.

Jakou vodu pít? Mám pít vodu z kohoutku nebo PET lahve? Kohoutková voda je levnější, více kontrolovaná, ale možná obsahuje stopové množství hormonů, které do vody vyloučí člověk.
Voda z PET lahve je několikanásobně dražší a nepodléhá kontrole. Lahvová voda je ale naprosto čistá, protože pochází z hlubinných vrtů. Říká se ale, že může obsahovat škodlivé látky pocházející z plastové lahve. Kvůli specifickému složení přemineralizovaných vod není vhodné pít balenou vodu trvale. Je důležité zjistit si, co které minerální vody obsahují.

Je známo, že některé minerální vody posilují kosti a zabraňují svalovým křečím. Některé mají projímavé účinky. Jsou ale i vody, které při časté konzumaci způsobují poruchy srdečního rytmu nebo poruchy ledvin. S těmito konkrétními dvěma značkami vod se setkáváme velice často, veřejnost bohužel není vůbec informovaná.

Myslím, že se dostáváme k výsledku, že je lepší pít naši domácí vodu z kohoutku. Případný zápach po chlóru odstraníme kapkou citronu.

Pokud vám po nějaké době přestane chutnat voda i čaj, zkuste propátrat internet, určitě najdete nejrůznější limonády s citronem, medem nebo zázvorem.

Dalším tipem je smíchání piva a vody. Poměr vody a piva volíme podle chuti, ideální je jeden díl vody a jeden díl piva.

Naše tělo obsahuje 70 % vody, bohužel s rostoucím věkem obsah vody v našem těle ubývá. My bychom se měli co nejvíce snažit této pozvolné dehydrataci zabránit. Při dostatečné hydrataci se budeme cítit lépe a vyhneme problémům s ledvinami a kardiovaskulárním chorobám.
Pro seniory nejsou vhodné perlivé vody ani všechny nápoje, které vedou k dehydrataci. Nejvíce dehydratujícím nápojem je káva.

U kávy se mohou názory odborníků rozcházet. Někdy je káva prospěšná, jindy ne. Káva je prospěšná pro osoby s vysokým krevním tlakem. Tím, že nás odvodňuje, snižuje krevní tlak. Naopak osoby s nízkým tlakem by kávu vůbec neměly konzumovat. Konzumace kávy by u těchto osob vedla k ještě většímu poklesu krevního tlaku. Po větším množství kávy by se u takové osoby mohly dostavit závratě, omdlévání a poruchy vědomí při náhlé změně polohy.

Podobné účinky má i alkohol. Dodá tělu poměrně velké množství energie, které je rychle využitelné. Navíc se i začneme cítit plni energie. Alkohol ale způsobuje velkou míru dehydratace. Určitě si vzpomenete na nejrůznější stavy z mládí, které měly nejrůznější názvy. Každý střízlivějící člověk má ráno velkou žízeň, a to i po pivě.

U všech nápojů můžeme obecně rozlišovat několik vlastností. Jsou to míra hydratace, slanost, energetická hodnota a obsah povzbuzujících látek.

Při výběru nápojů bychom se měli těmito vlastnostmi řídit. Vybíráme nápoje, které nás dobře hydratují, nejsou slané, a neobsahují povzbuzující látky. Sladkost nápojů může být někdy zrádná. Pokud je nápoj oslazen cukrem, není to pro nás škodlivé, jen má nápoj hodně energie. Pokud je nápoj oslazen umělým sladidlem, je možné, že je nebezpečný. U žádného sladidla totiž ještě nebyla prokázána jeho zdravotní nezávadnost. Ani Stévie Sladká (Stevia rebaudiana) není prokazatelně bezpečným sladidlem.

Autor: Vladan Veselý, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: