Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Stále mlád aneb největší stravovací prohřešky českých seniorů VII.

Publikováno: 31.12.13
Počet zobrazení: 993
Autorka článku: Vladan Veselý
Říká se, že nejinteligentnější lidé se vyznačují velkou leností. Lenost existuje proto, abychom přemýšleli, abychom měli všechno jednodušší. Věřte nebo ne, lidská lenost je vidět všude. I v naší stravě.

Tušíte správně, dostáváme se k instantním potravinám. Protože jsou dnes instantní potraviny velice blízké ke konzervám, dostaneme se i k nim.

Kupujete instantní potraviny? Máte rádi instantní polévky? Čtete pravidelně etikety těchto výrobků?
Obraty firem zabývajících se instantními potravinami vzrůstá. Mnozí lidé si kupují mražené řízky, bramboráky, ovocné knedlíky a další. Také si velice často vaří instantní polévky a nakládají maso do umělých marinád.

Proč tohle všechno děláme? Každý odpoví, že nemá čas. Tento argument je ale špatnou výmluvou. Určitě by bylo lepší, kdyby si každý uvařil sám. Obalení řízku nezabere tak dlouhou dobu. Navíc víme, jak je řízek vyroben a jak dlouho leží v mrazáku. Pokud máme víc masa a víme, že všechno nesníme, můžeme si před usmažením řízky uložit do mrazáku.

Výsledek bude stejný, jen našemu jídlu věnujeme o dvacet minut víc času. Současně bude domácí řízek levnější, zdravější a s lepším pocitem.

Stejně to funguje i u polévek. Ještě neumíte rajskou nebo hráškovou polévku? Je to jednoduché. Vývar, instantní knedlíčky a podobné věci snad nemusíme ani rozebírat.

Nedávno jsem v obchodě zahlédl muže, který si kupoval dokonalý oběd. Byly to dvě čínské polévky a dva rohlíky. Na podobné obědy rychle zapomeňte. Pokud jste pozorně četli předchozí články, zjistíte, že v tomto obědě není ani jedna ze složek, které naše tělo potřebuje.

Další velkou kapitolou jsou konzervy. Dříve byly konzervy jakousi potravinou pro vyvolené, do konzerv se dávaly pouze ty nejlepší potraviny. Dnes je ale všechno jinak. Nepotřebujeme, aby potraviny odolávaly tak vysokým teplotám po tak dlouhou dobu. Navíc dnes v konzervách určitě nenajdeme kvalitní potraviny. Často kupujeme zajíce v pytli. Podle mě balancuje většina konzerv na hranici poživatelnosti.

Výsadou konzerv bylo to, že nebyly chemicky konzervované. Ani to dnes neplatí. Vydrží tak několik let. Na skautském táboře jsme si jednou uvařili večeři z pět let prošlého masa. Večeře byla výborná, nikomu nebylo nevolno. Je hezké, když jídlo vydrží tak dlouho.

Jenže nic není černobílé. Maso není napadeno nějakými cizorodými bakteriemi, ale probíhají u něho různé změny struktury, které ještě ani nebyly dokonale popsány.

Jednoduše. Kdo z nás by chtěl jíst maso, které leželo třeba jen měsíc v běžném teplém skladu.
Jezte proto co nejčerstvější potraviny, nekupujte zajíce v pytli. Jednou z mála dovporučených konzervovaných potravin jsou ryby.

Autor: Vladan Veselý, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: