Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vánoce , vánoce přicházejí …

Publikováno: 18.12.13
Počet zobrazení: 2867
  Autor článku: Věra Svobodová
Pomalu se blíží konec roku a s ním nejkrásnější svátky – svátky vánoční. V mnoha rodinách vypuká tradiční šílenství v podobě pečení , uklízení a jiných , v tomto nepříznivém počasí jistě oblíbených činností. Mějme ale na paměti , že nic nám nezkazí vánoční pohodu spolehlivěji, než namožená záda , rýma a únava jako po maratonu. Jistě , chceme mít nejen pořádek v duši ale i v bytě . Takže povolejme zálohy – vnuky a vnučky a nestyďme se . Jednou i oni přece budou potřebovat něčí pomoc.

Na celém světě se právě v tyto dny rozsvěcují velké vánoční stromy. Mnohá náměstí , nebo i náměstíčka , ožívají ruchem předvánočních jarmarků . Vždycky tomu tak ale nebylo. Tato krásná tradice u nás vznikla před mnoha lety příběhem se šťastným koncem.

V předvečer štědrého dne roku 1919 se v jedné malé vesnici poblíž Brna vydal do lesa pro vánoční stromeček spisovatel Rudolf Těsnohlídek s přáteli. Nespěchali . Šli zvolna zasněženým lesem .Náhle uslyšeli slabý pláč .Nedaleko , pod rozložitým smrkem , se jim naskytl pohled který se jim na dlouho vryl do paměti .Leželo tam děcko téměř nahé a zmrzlé . Jeden z mužů ukryl dítě pod kabát a spěchali domů. Pohledem pátrali po okolí , zda není někde ještě matka. Les byl ale prázdný a času nebylo nazbyt . Dopravili dítě – holčičku – na nejbližší četnickou stanici, kde se jí dostalo pomoci . Liduška , jak ji pojmenovali , nejen že přežila , ale brzy se dostala do milující rodiny Polákových z Brna . Prožila klidný život , byla provdána za středoškolského profesora v Praze. .Po padesáti letech navštívila místo svého druhého narození. Zemřela v roce 1997. Její matku se podařilo vypátrat , dostala 5let žaláře. Hájila se tím , že by dítě neuživila a doufala , že ji v lese někdo najde.

To by mohl být konec dojemného vánočního příběhu . Ale není. Těsnohlídka tak poznamenal tento zážitek , že se začal intenzivně zajímat o opuštěné a chudobné děti. Díky novinářskému umění a známostem s vlivnými osobnostmi tehdejší doby , byl 6.12.1924 v bílovickém lese pokácen statný smrk , který byl slavnostně převezen do Brna. Dne 13.12.1924 byl na náměstí Svobody poprvé rozsvícen. Pod ním byla kasička na peněžité dary opuštěným dětem. Tak začala tradice vánočního stromu , kterou dodržujeme po několik generací.

Sen Rudolfa Těsnohlídka pomáhat chudým dětem bez domova se naplnil o pár let později.8.12.1929byl v Brně otevřen Dětský domov Dagmar. Jméno získalo toto zařízení po dánské dobrotivé královně Dagmar , která pocházela z rodu Přemyslovců. Těsnohlídek sám se otevření domova nedožil , zemřel tragicky v lednu 1928.

Pro přesnost je třeba ještě dodat , že úplně první vánoční stromeček se rozsvítil v pražské vile ředitele Stavovského divadla Jana K. Liebicha roku 1812. O 30let později se začaly vánoční stromečky v domácnostech objevovat běžně a lidé je nazývali Kristovým strůmkem.

A to je konec pohádky se šťastným koncem. V bílovickém lese po ní zůstal pomníček nalezené Lidušky , na jejíž památku místní nezapomínají. Až budeme stát letos na náměstí Svobody pod nádhernou jedlí , vzpomeňme všech těch, kteří neměli tolik štěstí a otevřme svá srdce dokořán. Mysleme na všechny děti světa , které žijí v bídě. Na lidi bez domova , lidi bez přátel a bez naděje. Na lidi opuštěné , zapomenuté , osamocené. Buďme shovívaví k těm , co svou bolest skrývají za zlá slova. Někdy stačí málo , nejen o vánocích.

Z bílovického polesí tedy letos stejně jako vloni a mnoho let předtím odjel do Brna vánoční strom. Tentokrát to byla nádherná jedle , která bude zdobit brněnské náměstí Svobody po celé vánoce. Na cestu mu zazpívaly místní děti spolu s dětmi z dětského domova Dagmar. Tradice tedy v tomto kraji žije dál , bez ohledu na dobu, politiku či cokoli jiného. Nádherné zdejší lesy v sobě ukrývají nejeden pohádkový příběh . A toto byl jeden z nich.

Autor: Věra Svobodová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: