Dnes je 08.09.2024, Svátek má Mariana, zítra Daniela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zeptejte se …

Publikováno: 21.12.13
Počet zobrazení: 1353
Autor: Josef Černý
VÝBĚR PLYNOVÉHO SPORÁKU.
Můžete mi prosím poradit, který z kuchyňských sporáků je nejvýhodnější, případně nejúspornější? Nechci plynový.

Odpověď:

Z hlediska úspory ten starý plotýnkový dnes už asi ne, protože nejdřív se musí ohřát plotýnka, což vyžaduje určité množství energie a po vypnutí vařiče hřeje plotýnka ještě poměrně dlouhou dobu vlastně zbytečně. Něco do sebe ale má – je nejlevnější, dá se na něm používat libovolné nádobí, nechá si líbit hrubší zacházení, ale je neúsporný.
Naopak sklokeramický vyžaduje opatrné zacházení, zvlášť při používání těžkého litinového nádobí, je potřeba hlídat nečistoty na dně nádobí, které by desku mohly poškrábat.
Jinak je výborný, nádobí lze používat jakékoliv s rovným dnem.
Z hlediska úspory se zdá být ideální sporák indukční, pochopitelně ne ten koupený na předváděčce ale v běžném obchodě. Pozor ale na jednu věc – u těchto sporáků prodejci často jako přednost uvádějí, že je plotna studená a nehrozí popálení. Ono to je ale trochu jinak, což vyplývá z principu ohřevu. Pokud sporák zapneme bez nádobí, zůstane opravdu studený, ovšem ve chvíli, kdy na něj položíme kovové nádobí, uzavře se magnetické pole, které bude ohřívat nádobí a od něj se plotna ohřeje zpětně.

Samozřejmě že i po vypnutí sporáku nebo sejmutí nádobí zůstane po určitou dobu horká. Dále se můžeme popálit při používání kovových šperků, kdy se magnetické pole uzavře přes náramek nebo řetízek. Určitou nevýhodou je také nutnost používat speciální nádobí. Indukční sporák nebude fungovat s hliníkovým, skleněným, keramickým i některým dalším nádobím, protože je magneticky nevodivé. Toto nádobí zůstane studené.

Snažil jsem se vysvětlit výhody i nevýhody jednotlivých typů, konečná volba je ale na každém spotřebiteli.

Autor: Josef Černý; problemsreklamaci@seznam.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: