Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Čas dovolených

Publikováno: 28.01.14
Počet zobrazení: 1391
  Autorka článku: Alena Kučerová
Vánoční svátky jsou dávno za námi a konečně napadl sníh. Příroda dala vše do pořádku a milovníci zimních sportů můžou konečně vyrazit na své oblíbené svahy. Já jim to z celého srdce přeji, ale přesto se už nemůžu dočkat jara.

Ostatně jako každý rok. Sluníčko a teplo se mnou dělá neuvěřitelné divy. Zlepšuje se mi nálada, dostávám chuť do práce i elán na sportování. Myslím, že převážná část populace je na tom obdobně jako já a tak už se dnes v mnohých rodinách plánují dovolené . Cestovní kanceláře nepřetržitě zaplňují stránky internetu fotografiemi nejrůznějších míst na naší planetě a slibují, že právě s tou jejich cestovkou zažijete ty nejúžasnější chvíle. Jako houby po dešti se objevují cestovní kanceláře, které se velmi prozíravě zaměřují na stále početnější skupinu obyvatel , na seniory. Ubytování, pobytové programy i stravu přizpůsobují věku, fyzické kondici a v neposlední řadě i finančním možnostem svých potenciálních klientů. Ani pobyty pro seniory s konkrétními onemocněními nejsou pro cestovní kanceláře žádným problémem. Ale vyberte si z té přehršle nabídek. I když já osobně na dovolenou jet neplánuji, zkusila jsem to. S tímto úkolem zasednout k počítači není nic snadného a dvě tři hodinky nic neznamenají. Když jsem narazila přitom svém pachtění za krásami světa na webové stránky, kde zdatní cestovatelé popisují své zkušenosti z cest a zkušenosti s konkrétními cestovními kancelářemi, myslela jsem, že mám vyhráno. Bohužel, příspěvků bylo velmi málo a většinou se týkaly jen tuzemských pobytů.
Mé dovolené , které jsem strávila za hranicemi naší vlasti by se daly spočítat na prstech jedné ruky.

Viděla jsem pár hezkých míst , ale žádné mě neuchvátilo natolik, že bych si to chtěla zopakovat ještě jednou. Povětšinou se mé představy a zřejmě bujná fantazie daleko minuly s realitou. Brzy jsem pochopila, že veškerá fotografická dokumentace na prospektech cestovních kanceláří je vyrobena za jediným účelem. Nalákat naivního turistu. Balit kufry, což bytostně nesnáším a plahočit se stovky kilometrů za něčím, co za to nestojí, tak to bylo pro mě vždy velkým zklamáním. Vždy jsem si v takových chvílích vzpomněla na svého oblíbeného spisovatele Františka Nepila….. „ Mám rád lidi, kteří mají rádi kraj u nich doma. ….Mám prostě rád města a městečka, vesnice a samoty, kde žijí lidé s chutí a pýchou…….“. Nikomu samozřejmě nevnucuji svůj názor , ale ze mě žádný velký cestovatel už nebude a smířila jsem se s tím, že mnohá místa nikdy neuvidím. Možná proto také usedám často a ráda k takovým televizním pořadům jako Koření, Toulavá kamera nebo Objektiv.

Žiji ve vesničce na Vysočině, která je ze všech stran obklopena hlubokými lesy. Vždyť ani Jan Žižka, když chtěl ztéci s tou svoji cháskou nedaleký hrad Roštejn, neuspěl. Prostě ho nenašel a v těch našich lesích se ztratil. Tak tyto lesy já miluju a ony jsou pro mě tou pravou destinací. Poskytují mi vše co potřebuji. Klid, svobodu, vůni, vzduch, prostor, čas. Když stojím v tom našem lese a vzhlížím až k samotným vrškům mohutných smrků, uvědomuji si jejich sílu a vlastní nicotnost. Uvědomuji si, že oni tu budou stát, i když já už za nimi chodit nebudu. Mezi nimi odpočívám, raduju se i teskním, více než kdy jindy myslím na své blízké i nejbližší, přemýšlím i lelkuji. Zde už léta nalézám vše co potřebuje moje duše i tělo. A až v létě setmí a já budu zase sedět na kraji lesa a pozorovat noční oblohu, uvidím tam i pár blikajících světýlek od letadel, která vezou natěšené turisty na místa jejich dovolených. Vždy jim přeji šťastný dolet a hezké dny. Já zůstávám dole a je mi moc dobře. Vím , že tu svou destinaci mohu navštívit kdy chci a nemusím přitom balit kufr.

Přesto, kdybych někdy obula toulavé boty, asi by bylo fajn přečíst si něco z cestovních deníků zkušených cestovatelů. Třeba právě ta vaše vzpomínka na viděné a prožité mě přinutí sbalit ten zatracený kufr a jet tam také.

Autor: Alena Kučerová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

31.01.2014 15:36  Alena Kučerová (alena.kucerova@email.cz)

Díky Naděždo, na to, že jste se u nás nenarodila a nechodila do školy jste to napsala moc hezky. Moc děkuji za uznání.
http://www.tretivek.cz

29.01.2014 18:05  Naděžda

Dobrý den,v češtině moc dobře psat neumim,nestudovala jsem tady i s počitačem pracuji ne tak dávno,ale Vaš članek mě tak zaujal,že pokusim se trochu vyjadřit sve city po přečtení.Je to fascinujici a tak nadherně napsano,že v tu chvili jsem se ocitla vtom lese,obklopená vysokyma stromy,že ani sluneční paprsek neprorazi přez ně.Ale sama bych to nezvladla,proto V as obdivuji.Stromy leči a davaj člověku silu.Moc vam přejí i nadale tak vnimat sve okoli a mit ho rad celym srdcem.Omlouvam se za chyby,ale snad se to da přečist.

Zanechte komentář: