Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Hodnota ženy

Publikováno: 6.01.14
Počet zobrazení: 1320
  Autorka článku: Zdenka Figlia
Hodnota je slovem moc používaným. Zejména se používá v matematice, logice a přírodních vědách. Já se ale chci zaměřit znovu a opět na abstraktní význam tohoto slova. A to v souvislosti se ženskou osobností.

Moje máma mě vždy vychovávala k sebeúctě a jistě i k feminizmu. Určitě Vás pak nepřekvapí, že mě hodnota ženy jako takové zajímá.

Fakta, která doposud všichni známe (žena jako dcera, matka, kamarádka, přítelkyně nebo i manželka) jsou navzdory tomu hodny diskuze. Již od dětství se holčičky učí jak být dcerami a kamarádkami. Co jim ale někdy chybí je jejich povědomí o jejich vlastné hodnotě. Často se jim do cesty připletou jiní, kteří budou jejich hodnotu znižovat. Možná z nevědomosti, možná z touhy vypadat před jinými líp. Je proto moc důležité, aby jim jejich nejbližší okolí opakovalo, že mají vysokou hodnotu a v zdokonalování se mají rozhodně pokračovat. Nemluvím teď o tom, že jim máme dávat pocit falešné sebejistoty, avšak kdo nepotřebuje ujištění, že má pro ostatní cenu, že je důležitá/ý v kolotoči zvaném život? Ve vývoji je to o to těžší, že je jednoduché nás zpochybnit.

Se správným povědomím o své hodnotě vyrostou z mladých slečen jistě zdravě sebevědomé mladé ženy, které budou vystupovat korektně. I ve svém pracovním porstředí často vidím mnoho mladých žen na vysokých manažerských postech. Jak to mladé a již tak úspěšné?

Je mi známo, že se během let vše moc změnilo, i když jsem byla ještě dítě v 90. letech. Postupně si ale ženy začaly uvědomovat, že jsou hodny pracovat v rozhodujících a víc odpovědných pozicích. Dnešní mladé ženy nejsou jenom „nafoukaná stvoření“, které rozkazují starším zaměstnancům. Ve většině případů se snaží na sobě tvrdě pracovat, aby v této těžké době našly slušnou práci, nebo naopak si ji po získání i udržely. Firmy se snaží ušetřit, zaměstnávat ale pracovníky, kteří mají mnoho znalostí je pro ně výhodnější. Mnoho z nás mluví dnes již více než jedním nebo dvěma cizími jazyky. K tomu se často snažíme studovat ve volném čase pro další certifikaci, nejenom souvisící s naší prací. Chceme mít totiž jistotu, že za každých okolností najdeme práci. I po mateřské dovolené.

Hodnota ženy však nespočívá jenom v její práci. I když je nutné uznat, že mnohdy nemáme čas na sebe samé (kvůli práci nebo jiným povinnostem). Odvíjí se také podle chování ženy k ostatním, podle skutků jak k rodině, tak k prátělům nebo cizím lidem, kteří potřebují pomoct.

Jelikož ženy chtějí víc pracovat a pracovně růst, dělí si již domácí práce s manželem nebo přítelem. Můžu potvrdit, že je to hodně osvobozující. Jsme totiž vychovány, nenechávat „bordel“ v domě jak před spaním, tak při odchodě z domova. Dokonce ani před dovolenou ve spěchu. Tímhle způsobem se také můžeme věnovat víc druhým, sportu nebo charitativním zájmům. Tím si samotné utváříme svou vlastní hodnotu a uvážení.

Závěrem bych proto ráda dodala, že si ženské zkušenosti, rady a pomoci moc vážím. Od každé ženy. Jsem moc ráda, že můžu žít mezi tolika inspirativními kolegyněmi, šéfkami, matkami,….
Navzájem si pomáháme, sdílíme strasti i radosti, neváháme jedna druhé říct pravdu, protože nám to pomůže víc, než dobře míněná lež.

Jednoduše děkuji.

Autor: Zdenka Figlia, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: