Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Je libo novoroční předsevzetí ?

Publikováno: 3.01.14
Počet zobrazení: 914
  Autor článku: Dominika Poláková
Každý rok je to tu znovu a zas, dlouhá příprava na vánoce, které během chvíle utečou jak voda a náhle je tu začátek nového roku a s ním více či méně bujaré oslavy ruku v ruce s dobrými předsevzetími.

V tomto roce omezím kouření…od teď budu více dbát na správnou životosprávu…počínaje dneškem neřeknu už ani jedno sprosté slovo…Ruku na srdce – je opravdu nutné sám sobě dávat sliby, které dřív nebo později porušíme ? Kdo z nás opravdu dodržel to, co si na začátku roku slíbil ? Pokud jste na obě otázky odpověděli ne, možná by bylo od věci zamyslet se, proč to tedy děláme. Může to být zvyk, stejně jako to, že si na Silvestra připíjíme na zdraví. Protože to dělají všichni ostatní. Protože to přece děláme každoročně. Nebo prostě proto, že chceme být lepší než minulý rok…

Jestliže tedy máme nějaké bohulibé předsevzetí a opravdu chceme, aby nám vydrželo, musíme na to jinak.
Za prvé, nikde není napsané, že se zbavováním se zlozvyku máte začít právě 1. ledna. Nedhleďte na ostatní. Začněte prostě, až se na to budete cítit vy sami. Dodržovat předsevzetí půjde určitě daleko lépe.

Za druhé, buďme realističtí. Nestanovujme si přehnaně vysoké cíle, které by nás stály poslední zbytky sil. Protože se dostaneme, stejně jako minulý rok, do situací, které nás rozčílí, takže nám nějaké to sprosté slovo uletí. Protože určitě sníme nějakou hříšně dobrou kalorickou bombu a pak budeme mít jen výčitky svědomí. Snažme se vyhýbat stresovým situacím, při kterých bychom se dopouštěli námi zakázaných prohřešků. A pokud přesto podlehneme, mějme na paměti, že vinu za porušení předsevzetí neseme jen a jen my sami. My sami zodpovídáme za svůj život a za své chování.

Základem všeho je naučit se aspoň trochu ovládat svou vůli a své chování. Je mnoho způsobů, jak toho dosáhnout. Jedním z účinných způsobů jsou afirmace neboli pozitivně laděné věty, které si PRAVIDELNĚ opakujeme. Pokud například chcete zhubnout, můžete si říkat něco jako „den ode dne víc ztrácím přebytečná kila a moje tělo se cítí úžasně lehce a zdravě…“. Je důležité, aby se ve vaší afirmaci nevyskytovaly žádné záporky jako „nekouřím; už nejsem tlustý, protože by se vše pak mohlo obrátit v pravý opak…Můžete si je napsat na lísteček a před spaním si je číst, takto se vám snadno vryjí to paměti a vy se jimi pak budete podvědomě řídit.

Za třetí, chce to trpělivost, nic nejde hned. To, že se chceme vzdát nějakého zlozvyku ze dne na den většinou nefunguje, to zvládnou pouze velmi silné povahy s pevnou vůlí. Pokud takovou nemáte, musíte se svého zlozvyku zbavovat – postupně. Den ode dne proto slevujte ze svého zlozvyku, až se ho úplně zbavíte. Ovšem i částečné omezení vašich prohřešků lze považovat za obrovský úspěch.

Za čtvrté, řekněte o svém záměru rodině, známým a všem, se kterými přijdete do styku. Pokud budou vědět o vaší snaze, určitě ji nebudou pokoušet, ba naopak vás budou ve vašem snažení podporovat.

A pokud si říkáte, že nemá cenu držet nějaké předsevzetí, neboť jste staří, a proto na vás už nezáleží, tak jste samozřejmě vedle jak ta jedle. Kdyby na vás nezáleželo, tak tu přece nejste, a navíc můžete potkat člověka, kterým svým chováním půjdete příkladem.

Autor: Dominika Poláková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: