Dnes je 16.09.2024, Svátek má Ludmila, zítra Naděžda

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Pes, nejlepší přítel člověka.

Publikováno: 17.01.14
Počet zobrazení: 1674
  Autor článku: Věra Svobodová
V majestátním tichu lesa se ozývá jen sem tam pípnutí . Zašustí list , zvolna se snášející k zemi a mezi korunami stromů probleskují paprsky odpoledního slunce. Jdu pomalu lesní pěšinou , kterou jsem šla snad tisíckrát.

Pařez u velkého smrku , houština , kde je léta ukryto opuštěné ptačí hnízdo , kláda přes cestu a za ní pozvolné stoupání do kopce. Až vyjdu nahoru , zastavím se a trochu udýchaně se rozhlížím po kraji. Všude kolem les, z údolí pode mnou voní pokácený smrk . Vlastně jej má na svědomí těžký sníh , který vloni zpustošil kus okolní krajiny. Je tu nádherně, ale přesto mi tu někdo chybí. Někdo podstatný , co dřív patříval k těmto procházkám. Přítel , ze všech nejvěrnější. Pes. Vlastně to byla psí dáma . Vidím to , jakoby to bylo včera. Přinesli jsme si domů štěně bavorského barváře – Besynku. Byla tak krásná , milá a hodná. Přišla k nám do rodiny , přijata s láskou a takový byl celý její život. Prožila s námi a našimi dětmi dlouhých 14 let . Vždy ochotná si hrát , pomazlit se , jít ven , vždy plná elánu. Nikdy na nás nebyla naštvaná , nekritizovala , neurážela se , vítala nás všechny s radostí a byli jsme nejspíš její smečka. Celý svůj život nám projevovala lásku a přinesla mnoho pěkného do našich životů.

Pes nám změní život. A to doslova. Ráno nás vytáhne z postele bez ohledu na to jestli prší , sněží nebo svítí slunce. Jde se ven a basta. Odpoledne znovu a večer ještě taková rychlovka po okolí , aby se nám dobře spalo. Pejsek si vyřídí venku svoje potřeby a vy si můžete popovídat s ostatními pejskaři o všem možném . Někdy takto vznikají i mnohá přátelství , byť by byla založena jen na tom , že máme pejska a ten druhý taky.

Nejde si dnes nevšimnout , že počet psů v rodinách roste. V panelových domech je na každém patře určitě aspoň jeden , v rodinných domech i dva. Je zcela běžné vidět mladou rodinu se dvěma – třemi dětmi a psem. Čím větší , tím lepší. Nejsem si ale jistá , že zrovna byt a velký pes jdou dohromady. Možná patří k dobrému tónu dnešního života mít psa. Čert ví , jestli si ale uvědomujeme , jak se asi cítí třeba vlčák v bytě. Pán ho pustí ráno na trávu před dům, po zbytek dne je sám doma a čeká na večerní procházku . A to v lepším případě. Taky občas vidíme v televizi příběhy zubožených psů , hladových a zanedbaných s vyděšeným výrazem v očích. I takový může být ,, páníček,“.

Ale zpět k nám , k milujícím majitelům všech možných podvraťáčků až po ušlechtilé krasavce s rodokmenem. My víme jaké mají naši miláčci potřeby. Pořídit si pejska je jedna věc , ale postarat se o něj věc druhá. Obzvlášť teď po vánocích , kdy pod mnohým stromečkem bylo naděleno štěňátko , si novopečení majitelé uvědomují , co je to mít vlastně psa. Loužičky , rozkousané pantofle , vše co je v dosahu mé tlamy je moje !Tady stačí ale opravdu trocha trpělivosti a láskyplné vytrvalosti – tedy nás lidí , aby bylo jasno – pejsci jsou učenliví a brzy se naučí slušnému chování. Pravidelné návštěvy u veterináře , očkování , odčervení , péče o srst , zuby, drápy , uši , kvalitní psí strava – to vše stojí ale peníze . Spoustu peněz. I na to bychom měli myslet před tím , než si je přineseme domů . A ne vždy platí , že čím menší pes , tím méně stojí. Není od věci se poradit s odborníkem , nebo i těmi , kteří už nějakého pejska měli. Mysleme na to , že je to živý tvor , který má určité potřeby a jestli jsme schopni mu je dopřát. I mezi psi se občas vyskytne vyjímka , která potvrzuje pravidlo . Znala jsem jednoho pána , měl vlčáka.

Nádherného , obrovského psa . Větší psí dobrák se snad nenarodil. Nechal si obracet uši , tahat za ocas , kudlat srst a spoustu jiných dobrůtek od dětí svého pána, že mi ho bylo někdy až líto . Ten pes ale vypadal tak , že mu to dělá dobře a dokonce je k tomu ještě vybízel. A pak k nim na zahradu přišel nečekaně cizí člověk a byl půl hodiny na stromě . Pes běsnil kolem dokola a kdyby tam ten strom nebyl , nebo ten pán byl pomalejší , tak ho snad sežral. Kvečeru jsem šla kolem plotu ven se svým psem a ten ,,zuřivý ďábel ,, ležel na zádech , po něm lezl tříletý synek majitele a jeho o dva roky starší sestřička mu právě nasazovala slušivý čepeček od panenky. Pes držel , ani se nehnul a jen si tak lehce poňufával. Tak nevím.

CINK! CINK! Lekla jsem se , až se mi skoro zastavilo srdce. Stále jsem na té lesní cestě , vzpomínala na naši Besynku a vzpamatoval mě až cyklista , kterému jsem zavazela v cestě. Ustoupila jsem stranou , ujistila udiveného muže , že se nic neděje , že jsem se jen zamyslela. ,,Nemáte chodit tak daleko do lesa sama paní ,, povídá .,,Máte mít aspoň psa , víte co je dneska všude za lidi ,,? ,,Třeba cyklisti , že ,,?Zasmáli jsme se , rozloučili , on pokračoval v jízdě a já se otočila k domovu. Pomalu jsem se vracela a najednou ta myšlenka mít zase psa byla tady. Ne hned . Ale někdy snad. Zatím je vzpomínka na odchod naší Besynky příliš čerstvá. Když zavřu oči , cítím její srst pod rukou a vidím její oči. Asi už cítila , že přišel její čas. Ve 14 letech jí selhaly ledviny , přestala žrát , pít , chodit .Ležela , dívala se na nás a čekala . Čekala od nás pomoc . Nebylo to jednoduché rozhodnutí ,ale musíte . Je to to poslední co pro svého psa může jeho pán udělat. Po utišující injekci odešla poklidně , uprostřed ,,své,, smečky do psího nebe.

Čím blíž jsem k vesnici , tím víc potkávám pejskařů. Čivava v oblečku , pudl nervózně pobíhající kolem , maminka s kočárkem a okolo tři jorkšírové. Starý pán s důstojně vyhlížejícím psem na vodítku , rasa bůhvíjaká . S hrůzou se přistihnu při myšlence , jestli by se mi některý z nich líbil. Přijdu domů a život jde dál ve starých šlépějích . Jen já vím , tajně, že ta představa ,mít zase psa, je o kousek blíž.

Autor: Věra Svobodová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: