Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Řidič, ten tvrdý chleba má

Publikováno: 7.01.14
Počet zobrazení: 1260
  Autorka článku: Alena Kučerová
O řidičích seniorech se toho v poslední době píše dost a dost a většinou ne zrovna lichotivě. Stále dokola stejná písnička o příliš pomalé jízdě, o zpomalených reakcích, o nepozornosti a neznalosti dopravních značek a předpisů. Jen tak ze zvědavosti jsem si na internetu jeden takový testík o 25 otázkách udělala. Mé tušení, že „vím, že nic nevím“ se potvrdilo , když mi počítač oznámil, že jsem jich šest zodpověděla chybně a tudíž jsem neuspěla.

Nejsem zbabělec a hrdě se k tomu přiznávám a zároveň si uvědomuji, že s tím musím něco udělat. O věku, do kterého se sice nějak s nadšením nehrnu , se mluví jako o věku aktivním. I když mám dosti reálnou představu, co se pod tímto pojmem skrývá, přece jen závisí i na okolnostech a možnostech daného seniora. Kupříkladu v mém případě je to fakt, že žiji na vesnici. Práce na zahradě a na všem co souvisí s provozem a údržbou domu, je pro mě a mého muže hlavní a vlastně nikdy nekončící aktivitou. Ale nechceme přece jenom pracovat, nýbrž užít si i jiných radostí a k tomu potřebujeme mimo jiné i auto. To naštěstí máme a řidičské průkazy také. Ale jak jsem již na začátku uvedla, ono mít řidičák není všechno.

Takže jsem se dostala k tomu, proč jsem se formou cvičného textu deklasovala na něco mezi pánem tvorstva a delfínem. Na svoji obranu musím podotknout, že řidičský průkaz vlastním už od svých 18 let a byla jsem na něj pyšná daleko více, než když mi tři roky předtím soudruh předseda místního národního výboru spolu s příslušníkem Sboru národní bezpečnosti předali průkaz občanský. No, a od té doby jsem jen jezdila a jezdila. Naštěstí se mi nehody jako zázrakem vyhnuly, tedy až na několik menších kolizí. První kolizí vzápětí po ulovení řidičáku byl můj triumfální vjezd do garáže, při kterém to nevydržel přední „ blinkr „. Na místě spolujezdce seděl můj impulsivní tatínek, ale než se na něco zmohl, já už nebyla ani za volantem ani v garáži. Druhým prohřeškem byla ohnutá dopravní značka při příliš zbrklém couvání. No, a do třetice všeho dobrého. Husarským kouskem v mé letité řidičské praxi byly předpisově provedené „hodiny“ na zamrzlé vozovce. Sice jsem se z toho k nelibosti zaměstnavatele vzpamatovávala do konce pracovní doby, ale každá zkušenost něco stojí.

Při zdolávání dalších a dalších kilometrů si člověk ani neuvědomuje, že čas utíká jako voda a že kdysi získané vědomosti blednou a nové se k naší šedé kůře mozkové ještě nestačily propracovat. A přitom doprava se za posledních několik málo let neuvěřitelně zrychlila a tím potažmo i její náročnost. Takže pokud chci být seniorem aktivním a k tomu navíc zodpovědným, musím pro to něco udělat. Vyplnění několika cvičných testů ze znalosti dopravních předpisů je opravdu jen tím prvním pomyslným krůčkem. Nechceme přece stále donekonečna číst zprávy o dopravních nehodách, kde hlavní roli hraje senior a jeho nepozornost či neznalost. Nebojte se, na počítači zadejte heslo etesty a pro klid duše to zkuste. A třeba dopadnete lépe než já a pokud ne, pusťte se do učení. Navíc, opakovat si to, co už jsme pozapoměli nebo studovat něco nového z pohodlí domova nemusí být zas až tolik frustrující.

Mějte se hezky a pokud se o vánocích vydáte někam autem, nezapomeňte na šťastný návrat.

Autor: Alena Kučerová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: