Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Sladký život ?

Publikováno: 7.01.14
Počet zobrazení: 1009
  Autor článku: Věra Svobodová
Diabetes mellitus , česky úplavice cukrová, krátce cukrovka , je souhrnný název pro skupinu chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu sacharidů. Máme dva základní typy: diabetes 1. typu a diabetes 2 typu , které vznikají v důsledku absolutního nebo relativního nedostatku inzulinu.

Obě nemoci mají podobné příznaky , ale odlišné příčiny vzniku. V prvotních stádiích diabetu1. typu jsou ničeny buňky slinivky břišní , které produkují inzulín , vlastním imunitním systémem. Diabetes 2.typu je způsoben sníženou citlivostí vlastního těla k inzulínu. Inzulín je hormon bílkovinné povahy , který umožňuje glukóze obsažené v krvi vstup do buněk. Tam je glukóza štěpena na jednodušší látky , čímž se uvolňuje energie. Proto je hlavním projevem cukrovky zvýšená koncentrace glukózy v krvi a nedostatek energie. První zmínky o diabetu pochází z Egypta, kde se zachoval Ebersův papyrus z roku 1552 př. n.l.. Autor zde popisuje nemoc , při které nemocný stále pije , rozpouští se a močí odchází ven. Kolem roku 100n.l. Hippokratův žák Aretaus jako první užívá termín diabetes – procházím něčím. Římský lékař Claudius Galén popisuje léčbu , jejíž podstatou je dostatek pohybu , málo jídla a hydroterapie. Účinky však nepřinesla.

Ve středověku stojí za zmínku Kánon lékařský , kde je mimo jiné popsána diabetická sněť – gangréna.
V novověku nastává obrovský rozmach lékařství . V roce 1674 si Angličan T. Willis všiml sladké chuti diabetické moči , k diabetu se přidává slovo mellitus.

Diabetes je řecké slovo , znamená uplynout, odtékat .Mellitus je latinské slovo a znamená sladký.
Léčba diabetu postupovala spolu s vědou. Lékaři zjistili vztah mezi pankreatem a diabetem. Paul Langerhaus popsal nově objevené ostrůvky pankreatu ve své dizertační práci, tyto ostrůvky jsou dodnes nazývány Langerhansonovy ostrůvky. Později v nich byly rozlišeny buňky A a B . Odtud lékaři odvodili skutečnost , že některé tyto buňky tvoří hypotetický hormon , který snižuje glykémii a nazvali ho inzulin. Z latinského překladu – ostrov.

V léčbě diabetu objev inzulinu znamenal revoluci. Byl uskutečněn na lékařské fakultě University of Toronto. Roku 1921 kanadský chirurg Frederick Banting a student medicíny Charles Herbert Best za finanční podpory profesora John James Richard Macleoda extrahovali inzulin z psího pankreatu a aplikovali jej na pokusného psa . Příznaky cukrovky se snížily. Posléze pokus opakovali na diabetickém dítěti , které se stalo prvním úspěšně léčeným diabetikem na světě. Do Československa přišel objev inzulinu v roce 1923, čímž započala éra české diabetologie. Téhož roku byli Banting a Macleod oceněni Nobelovou cenou za lékařství.

To bylo něco z historie. Dnes je cílem léčby umožnit nemocnému plnohodnotný , aktivní život. Úspěšná léčba stojí na třech pilířích : inzulin , dieta , pohyb.

Pro diabetes 1.typu nejsou zcela známy rizikové faktory .Pravděpodobně je k němu nutná určitá genetická dispozice, společně s proniknutím virové infekce.
Zato u diabetu 2.typu je takových faktorů hned několik. Nejčastěji obezita, nedostatek pohybu a nezdravý životní styl. Dříve se tomuto typu říkalo ,,stařecká ,, cukrovka , ale dnes , v důsledku našeho životního stylu je rozšířen takřka ve všech věkových kategoriích.

Prevence proti diabetu 1.stupně neexistuje. Naopak diabetu 2. stupně se člověk vyvarovat může. Cukrovka není důsledkem nadměrného pojídání sladkostí , jak si mnoho lidí myslí , ale jedná se o reakci organismu na přebytečnou konzumaci jakýchkoliv potravin. Sladké si diabetik musí odepřít až po propuknutí nemoci . Ovšem tučná jídla , mastná a těžká , nedostatek pohybu , to si může odepřít každý z nás.

Máte cukrovku ? Pak Vás jistě ošetřující lékař přesně poučil o tom , jak se chovat, jak se stravovat a jak se vyhnout obtížím. Věřte mi , že se vyplatí poslechnout.

Nemáte cukrovku ? To buďte rádi. A rozhodně dělejte vše pro to , abyste ji neměli. Zdravým způsobem života , stravováním a hlavně pohybem. Ti , co se s touto nemocí již potkali , ví , že je to běh na dlouhou trať. Vlastně nekonečnou trať.

Evropa tloustne. Cukr je bílý jed. Sladkosti způsobují cukrovku. Taková varování se ozývají ze všech stran stále dokola. I proto v obchodech přibývá výrobků s označením light a mnoho zákazníků jim dává přednost, stejně jako umělým sladidlům , která nahrazují cukr. Víme , že light neznamená dia? Víme , že u dětí máme s umělými sladidly šetřit ? Do speciální dětské stravy se přidávat nemají. Proč?
Problém náhradních sladidel je zřejmě v tom , že lidem dávají pocit bezpečí. Při jídle se tedy nenaučí odhadnout velikost porcí a naopak si zvyknou přejídání. Přece tam není cukr , ne? Tím ale ztrácí realistický pohled na to , kolik vlastně sní a co už je příliš. Nehledě na to , že nízkoenergetická neznamená bez energie vůbec. Pokud tedy umělá sladidla používáte , vybírejte ty nejnovější. Prý jsou tak bezpečná , že nezpůsobují ani zubní kámen.

Zdraví člověka agresivně ovlivňuje nejen rychlý rozvoj civilizace , ale i hektický způsob života. V řadě nepříjemných chronických onemocnění z toho důvodu již po léta figuruje i cukrovka.

Část odborníků tvrdí , že cukrovka je nemoc neléčitelná a proto léčí pacienta tak , že se snaží nemoc stabilizovat a učí ho s ní žít. Jiní tvrdí , že nemoc léčitelná je. Zatím nejúspěšnější poznatky jsou ověřené zkušenostmi lékařů, léčitelů , poradců, dietologů, kteří se pokusili nad nemocí zvítězit pomocí komplexního přístupu k člověku. Vyrovnaný , poučený a poslušný pacient – půl úspěchu!
Tak tedy hlavu vzhůru !

Autor: Věra Svobodová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: