Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zvířátko?

Publikováno: 21.01.14
Počet zobrazení: 2131
  Autor článku: Dominika Poláková
Tíží vás samota ? Domácí zvířata dělají člověku radost už 10 000 let. Pokud stále váháte, přečtěte si následující klady a zápory, které by měly vaše rozhodování při pořizování ulehčit.

Může to znít sice jako stokrát ohraný vtip, ale jako mazlíček číslo jedna se ukazuje pes. Je to kamarád oddaný svému páníčkovi až za hrob. Váš pes bude mít vždycky na všechno náladu, nebude se vymlouvat na bolavá záda ani na chřipku. Takový kamarád do deště. Samozřejmě záleží na tom, jak si ho sami vychováte (pes na rozdíl od kočky vychovat jde). Obecně se dá říct, že zvířata jsou stejně jako děti velice přizpůsobivá výchově, budou tudíž vědět, jak se mají zachovat vůči vašim pokynům a výkyvům nálad. Takový pes se proto může stát vaším dokonalým obrazem. Vytáhne vás každý den na procházku. Nebudete se mít na co vymlouvat, psa vám bude líto a proto půjdete. Venku můžete potkat spoustu dalších pejskařů a navázat zasvěcenou konverzaci nejen o mazlíčcích. Na výběr máte bezpočet druhů ras, kříženců, takže pokud se bojíte zvýšené náročnosti většího psa, můžete si pořídit i docela obyčejného malého voříška. Můžete si také pejska vzít za symbolický poplatek z útulku a ještě uděláte dobrý skutek. Bude vás každé ráno budit, a při nacházení roztrhaných ponožek se naučíte sebeovládání. Protože pes vám ty ponožky tisíckrát vykompenzuje svou oddanou přítomností.

Další možností je samozřejmě kočka. Je to zvíře docela jiné povahy než pejsek. Má ráda svůj klid. Dalo by se říct, že miluje, na rozdíl od psa, své soukromí a nezávislost, takže musíte počítat s tím, že se, pořádajíc výlety po okolí, nemusí i několik dní vrátit. Je to zvíře vhodné pro starší nebo pohybově omezené lidi, neboť nevyžaduje chození po procházkách. Vystačí si s vaším pohodlným křeslem, aby byla spokojená. Říká se, že si lehá na místa s negativní energií a tu pak proměňuje na pozitivní. Vůbec není pravda, že kočka má ráda dobré bydlo víc než svého pána. Opět záleží, jak si ji ochočíte. A mimochodem – znáte příjemnější zvuk než kočičí vrnění ?

Zakrslý králíček – to je roztomilý mazlíček s heboučkým kožíškem. Není ovšem tak učenlivý jako pes či kočka. Zažijete spoustu legrace, až ho budete honit po bytě či zahradě ve snaze dostat ho zpátky do klece. Jsou totiž všeteční a velice vynalézaví ve snaze běhat si, kde chtějí, co nejdéle. Pozor – jeho klec je třeba pravidelně a důkladně čistit, nebo bude zapáchat.

Další variantou může být křeček, morče, nebo pro otrlejší povahy laboratorní krysa. Tito hlodavci nejsou nikterak nároční, stačí jim dobře vybavená a udržovaná klec. Krysa mimo jiné miluje slídit po okolí, nejraději zkoumá oblečení. Je neuvěřitelně bystrá a jde skvěle ochočit. Přesto se jí mnoho lidí štítí, protože jim evokuje jejich nemoci přenášející příbuznou.

Papoušci jsou barevně zbarvení ptáci, kteří se mohou naučit naslouchat svému majiteli, případně i opakovat to, co řekl. Toto sice všichni víme, ale málokdo si ovědomuje, jak je jejich chov vlastně náročný. Jakožto teplomilná zvířata jsou velice nároční na teplotu a teplotní výkyvy vůbec. Většinou potřebují být v teplém a suchém prostředí, což není přirozeně možné v našich krajinách zajistit. Proto je lepší si jejich pořízení pečlivě rozmyslet, aby pak zbytečně netrpěli a nestali se spíše zátěží než potěšením.

Rybičky nekřičí, nedělají nepořádek a tak nějak si žijí svůj poklidný život. Není ale od věci zmínit, že akvaristika je náročná. Od přiměřené teploty vody, světla, výběr rybiček až po přiměřené krmení.

Existuje samozřejmě ještě daleko víc mazlíčků,mezi kterými můžete vybírat, třeba kůň, hadi, kudlanky a jiné speciality. Nezáleží ovšem, který z nich to bude. Důležité je nezůstat sám, mít nějakého kamaráda do nepohody, když ostatní nemají čas nebo chuť.

Autor: Dominika Poláková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: