Dnes je 16.09.2024, Svátek má Ludmila, zítra Naděžda

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Valentýn či Vilém?

Publikováno: 7.02.14
Počet zobrazení: 1252
  Autorka článku: Alena Kučerová
Svatý Valentýn je za dveřmi a tak si vyznavači tohoto dne brzy přijdou na své. Staré moudro říká, že lásce se poručit nedá. To opravdu ne.

Nikdy nevíte kdy vás zasáhne šíp Amorův a vy se začnete chovat úplně bláznivě, často nemoudře a stavy nadšení a bujaré radosti se zcela nekontrolovatelně začnou střídat se stavy naší duševní nepřítomnosti na tomto světě. Máte pocit, že nic krásnějšího vás nemohlo potkat, máte radost ze života a jsou i tací, kteří se těší do práce. Chce se vám zpívat, tančit, euforie a hormony pracují a z vás je neřízená střela.

Potkalo to každého z nás, bez rozdílu pohlaví, národnosti , barvy pleti či náboženského vyznání a politické příslušnosti. Ani věk vzájemně tokajících jedinců zde není vůbec důležitý. Nakonec webové stránky s názvem Seznamka pro seniory jsou toho důkazem. Neovlivníme čas ani místo, prostě to přijde a už v tom lítáme. Takže otázka proč zrovna 14. únor je nasnadě. A já odpovídám, a proč ne. Nakonec svátků máme tolik, tak proč se zrovna tohoto dne nemůžeme vzájemně ujistit, že tu jsme jeden pro druhého , strávit romantický večer při svíčkách nebo si jen tak někam zajít posedět. Nechci samozřejmě nikomu upírat právo na 14.únor, já jsem však skalní patriot a vyznavač tradic, takže zůstávám pevně a neochvějně u svého nebo spíše u našeho 1.máje. Zcela určitě by moje zamilovanost dosáhla nejvyššího bodu , kdybych se ráno probudila a před oknem stála májka. Májka, kterou vlastnoručně vyrobil , pentlemi ozdobil a během noci postavil můj vyvolený na důkaz své lásky. I to patřívávalo k našim tradicím a k oslavě tohoto dne. To byly vlastně prvopočátky oslav . Oslavy jara a lásky. A že bylo co oslavovat.

Mladí se scházeli na návsi nebo v hostinci k májové veselici. Těchto příprav se mohla ujmout už samotná děvčata. Ta obcházela vesnici s májíčkem – stromečkem na dřevěném talíři – a na ten jim sousedé dávali peníze, aby bylo čím zaplatit muzikanty. Této veselici se říkalo Věneček a to podle zeleného věnce, který daly dívky před hostincem přicházejícím chlapcům. No, řekněte milé dívky, ženy či babičky, májka nebo infantilní dárek s nápisem „ I LOVE YOU? „ Jsem si naprosto jistá, co odpovíte.
Víte, dnes mnozí odmítají 1. květen jako svátek lásky v souvislosti s minulými oslavami tohoto dne jako svátku práce pod taktovkou jedné strany a vlády. A zarputile spojují tento den se slovem zprofanovanost.

V tomto případě slovo „ znesvěcení „ by bylo daleko výstižnější a také srozumitelnější.
Moje rodina i rodina mého muže přišly jako tehdejší kapitalisti a kulaci o veškerý majetek svůj i svých předků. Bez mučení a veřejně se přiznávám k tomu, že se mi však coby nevědomému děcku oslavy prvního máje líbily, těšila jsem se i na lampionové průvody a následný ohňostroj 9. května.
Jako dnes vidím tehdejší papírnictví v našem městě, které tam už dávno není, plné mávátek nejroztodivnějších tvarů a barev a lampionků jakbysmet. Já jsem, samosebou, byla pyšná na ten svůj lampion a úzkostlivě jsem dbala, aby mi během průvodu nezhasnul. A pokud byl někdo rozumný , oprostil se od politiky a zcela vážně bral tento den jako příležitost oslavit jeho pravý význam , pak považuji jeho oslavování v minulosti i dnes za zcela opodstatněné. A vnímat tento den jako oslavu lásky a práce současně, se mi jeví jako něco zcela přirozeného a nevyhnutelného, protože bez lásky a práce by společnost nás lidí zanikla. Co mi však vadí a to hodně je fakt, že dnešní děti ani neví, proč zrovna v tom či onom dni nemusí do školy. A tady já vidím prostor k tomu, abychom zbavili třeba zrovna ten 1.máj stále dokola omílající zprofanovanosti a dali mu zcela zaslouženě punc vážnosti , důstojnosti a smysluplnosti. Je to chvíle pro nás, babičky a dědečky, abychom zrovna těm našim předali něco málo z národních tradic, oprášili si vědomosti nebo společně přečetli verše Karla Hynka Máchy. A rodiče našich vnuků by měli dbát na to, aby lidé, kteří jsou za to placeni, věnovali v rámci své profese našim národním svátkům patřičnou pozornost.

Znát vlastní historii je důležité. Kde jinde se můžeme nejvíce poučit, než z vítězství a proher, z úspěchů a chyb národa, kterého jsme součástí. Je dobré si uvědomit jak význam celku tak i vlastní zodpovědnost.
Byli bychom rádi, kdyby jste se s námi o své zkušenosti s oslavami nejrůznějších svátků mohli podělit.

Autor: Alena Kučerová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: