Dnes je 22.10.2024, Svátek má Sabina, zítra Teodor

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Klíšťata se již probudila, pozor při procházkách

Publikováno: 28.03.14
Počet zobrazení: 1523
Zdroj:www.pozorkliste.cz
Teplý březen působí na přírodu v mnoha směrech. Kromě zelenajících se trávníků a pučících stromů, která nás lákají ven, probudil časně i parazity.

Klíšťata, skrytá hrozba zeleně a přenašeč mnoha onemocnění, zahájila svou sezónu. Současný vývoj počasí prozatím naznačuje, že letošní sezóna by mohla být pro klíšťata a přenos nemoci ideální, riziko nákazy se totiž s mírnou zimou zvyšuje. Klíšťata jsou aktivní už při teplotě nad 7°C. Je proto třeba mít se na pozoru při pobytu venku a ideálně zvolit nejspolehlivější formu prevence, tedy očkování. Z jednoho malého parazita můžou být doživotní následky, které mohou vést i ke smrti. Statistiky jsou neúprosné, v loňském roce u nás bylo zaznamenáno celkem 625 případů klíšťové encefalitidy, dva lidé dokonce na následky tohoto onemocnění zemřeli. Existuje spousta prostředků a tipů, jak se proti kousnutí klíštětem chránit, ale repelenty a vhodné oblečení nemusí stačit. Jediným spolehlivým řešením je očkování.

V ČR má očkování jen 23 % obyvatelstva
Přesto, že očkování je jediným spolehlivým prostředkem jak se chránit proti nemocem přenášeným klíšťaty, je u nás prozatím očkováno jen 23 % obyvatelstva. A to za stavu, kdy vyšší počet případů onemocnění KE než u nás hlásí už jenom Rusko. Zde je se ale proočkovanosti v rizikových oblastech nad 70 %, což je číslo s kterým se nemůžeme porovnávat. Zatím zřejmě neumíme tak dobře vnímat a zhodnotit riziko, jež tato nákaza přináší. I když téměř tři čtvrtiny obyvatel u nás tuto nemoc znají, očkovat se nechá jenom zhruba každý čtvrtý4.

Ohniska a zdroje nákazy jsou všude
Ohniska nákazy se v celé Evropě neustále rozšiřují. Zatímco v minulosti hrozila nákaza hlavně v jižních Čechách a v Jeseníkách, v průběhu minulých let se ohniska nákazy rozšířila do všech regionů země2. Infikované klíšťata se tedy vyskytují po celé ČR. Vzhledem k tomuto stavu doporučuje Světová zdravotnická organizace očkování všem věkovým kategoriím, tj. od 1 roku věku. Na pozoru bychom se tedy měli mít vždy, když vyrazíme na výlet do hor či jen na procházku do městského parku.

Nákaza roznáší hlavně volně žijící zvěř a ptactvo. S těmi mohou přijít do kontaktu jak lidé, tak domácí mazlíčci, kteří jsou naším nejbližším potencionálním zdrojem nákazy. Je tedy dobré zvážit i očkování pejska, který se do kontaktu s klíštětem může dostat při každém venčení. Zanese jej domů a pak už je to jen otázka náhody, zda si parazit nenajde lidského hostitele.

Infekci může na člověka totiž přenášet nejen dospělé klíště, ale také nymfa, která je nižším stadiem klíštěte a je snadno přehlédnutelná. Kvůli tomu se lékaři občas setkávají ve svých ordinacích s případy přenosu nákazy na osoby, které si nebyly v nedávné době přisátého klíštěte vůbec vědomy. Specificky účinnou ochranou proti klíšťové encefalitidě je včasné očkování.

Nejohroženější skupinou jsou senioři
Nejvíce případů nákazy klíšťovou encefalitidou bylo v roce 2013 v Evropě zaznamenáno ve věkové kategorii 45-64 let a následně ve věku nad 65 let. Nejohroženější skupinou, ve které jsou nejčastěji zaznamenány trvalé následky v důsledku virového zánětu mozku, jsou senioři. Ti se ale paradoxně nechávají očkovat nejméně. Skutečné počty lidí nakažených klíšťovou encefalitidou jsou však daleko vyšší než uvádí statistiky. „Ze všech případů klíšťové encefalitidy se ve statistikách objeví jen ty nejtěžší, které často končí hospitalizací a nutností intenzivní péče. Mírné formy infekce většinou unikají záchytu,“ uvedl doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., odborný garant center očkování a cestovní medicíny Avenier. „Z těch případů, které se vzhledem k vážnému průběhu podaří diagnostikovat, ztrácí kvůli neexistenci specifické léčby velká část postižených schopnost pohybu, zrak, sluch, nebo řeč, trpí psychickými problémy, atd. Kvalita jejich života se navždy výrazně zhorší, přichází o soběstačnost, své záliby, koníčky a produktivní generace nezřídka i o práci,“ vysvětlil rizika KE. Včasné očkování tedy může doslova zachránit život, zvláště u jedinců trpících jinými onemocněními. Oslabený organizmus je náchylnější a následky často horší či trvalé.

Zdravotní pojišťovny na očkování přispívají
Očkovat proti klíšťové encefalitidě lze děti i dospělé během celého roku, a to buď u praktického lékaře, nebo v očkovacích centrech. Cena za jednu očkovací dávku se pohybuje kolem 800 Kč. Základní očkovací schéma se skládá ze tří dávek. Na očkování proti klíšťové encefalitidě teď přispívají všechny zdravotní pojišťovny. Aktualizované informace o konkrétní výši příspěvků lze najít na www.pozorkliste.cz.

Další informace o tomto onemocnění najdete na www.pozorkliste.cz

Zdroj: www.pozorkliste.cz

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

31.03.2014 10:25  Vera

Moje babička KE prodělala, léčila se půl roku, ale následků se nezbavila úplně, je z ní ležící pacient:-( očkování vřele doporučuji, za také problémy jedno klíště nestojí.

Zanechte komentář: