Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Konzultačního dne k důchodům využilo přes 70 klientů

Publikováno: 12.03.14
Počet zobrazení: 1129
Zdroj: MPSV
Ve čtvrtek 6. 3. 2014 se ve Znojmě uskutečnil další česko-rakouský konzultační den k důchodům. V průběhu jediného dne poskytly tři týmy přes 70 konzultací. Klienti se odborníků konzultačních týmu především ptali na to, jak postupovat při vyřizování žádosti o důchod, zvláště pak v případě, kdy vznikl či vznikne nárok na důchodovou dávku v obou státech.

Další dotazy se dotýkaly souvislostí s pobíráním důchodů z obou států, např. způsobu výplaty do ciziny, její frekvence, které dokumenty je nutné předkládat, jak často apod. Někteří klienti využili i možnosti požádat přímo o některou z dávek důchodového pojištění na místě, konkrétně na oddělení důchodového pojištění místní okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ), popř. žádali rakouskou stranu o předběžný (informativní) výpočet důchodu. Kromě klientů, kteří se objednali předem, se dostavili další zájemci o poradenství. I jim se konzultanti snažili vyjít vstříc. „Termíny, které měla přidělena česká strana, byly obsazeny během dvou týdnů, a tak jsme přidávali jednu místnost navíc. I ta byla plně obsazena zájemci o konzultace,“ říká JUDr. Radoslav Kraus, ředitel Okresní správy sociálního zabezpečení Znojmo. „Některé zájemce jsme pak už s rezervací termínu uspokojit nemohli, těm jsme doporučili, aby i přesto přišli, protože termíny, které měla k dispozici rakouská strana, zůstávaly volné a tito zájemci mohli termíny využít. Ozvali se nám i zájemci z Českých Budějovic nebo ze Zlína,“ dodal.

Pořadatelem česko-rakouského konzultačního dne byla Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) spolu s OSSZ Znojmo a rakouský nositel důchodového pojištění Pensionsversicherungsanstalt (PV). Při závěrečném hodnocení se zástupci ČSSZ, OSSZ Znojmo i PV shodli na tom, že podobné akce by mohly probíhat buď častěji, nebo jako vícedenní. „Za úplně nejdůležitější považuji to, jaký ohlas měla akce u klientů a mohu-li soudit podle jejich zájmu a výrazu tváře po skončení konzultace, pak si troufám tvrdit, že to byla akce úspěšná,“ neskrýval za všechny organizátory svou spokojenost JUDr. Radoslav Kraus.

Cílem česko-rakouských konzultačních dnů, pořádaných už od roku 2009, je informovat občany, kteří získali doby důchodového pojištění na území České republiky a Rakouska, o tom, jaké jsou podmínky nároku na důchod v obou státech v souladu s koordinačním nařízením EU (nařízení EP a Rady (ES) č. 883/2004), a zodpovědět další konkrétní otázky klientů.

Další česko-rakouský konzultační den se uskuteční ještě letos, a to 21. 10. 2014 v dolnorakouském městě Waidhofen/Thaya, které leží blízko českých hranic.

Na úspěch česko-rakouských (a také stejně tradičních česko-německých) konzultačních dnů letos poprvé naváže první slovensko-český konzultační den, který se bude konat ve středu 2. 4. 2014 v Bratislavě.

Zdroj: ČSSZ

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: