Dnes je 22.10.2024, Svátek má Sabina, zítra Teodor

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vitamín E a Alzheimerova choroba

Publikováno: 28.03.14
Počet zobrazení: 1874
  Zdroj: Tisková zpráva
U lidí, kteří trpí mírnou až středně těžkou formou Alzheimerovy choroby, může každodenní užívání vitaminu E (alfa-tokoferolu) zpomalit pokles funkčního stavu. Vyplývá to z výsledků americké studie.

Užívání dvou tisíc mezinárodních jednotek (MJ) vitaminu E denně bylo v porovnání s užíváním placeba spojeno s pozdržením klinické progrese u pacientů o 19 % ročně. Uvádějí to zjištění publikovaná v Časopise Americké lékařské asociace JAMA (The Journal of the American Medical Association). Tato jedna z největších a nejdéle trvajících léčebných studií zabývajících se pacienty s mírnou až středně těžkou formou Alzheimerovy choroby podporuje platnost tvrzení, že užívání doplňků stravy s vitaminem E je bezpečné.

 

„Na rozdíl od závěrů vyvozených z metaanalýzy vitaminu E z roku 2005, které svědčily o tom, že vitamin E užívaný ve vysokých dávkách (alespoň 400 MJ denně) může zvyšovat riziko celkové mortality, jsme my žádné významné zvýšení úmrtnosti ve spojitosti s vitaminem E nezjistili,“ uvedli autoři studie. „Ve skupině užívající alfa-tokoferol byla roční úmrtnost 7,3 procenta, zatímco ve skupině užívající placebo 9,4 procenta.“

 

Duffy MacKay, N.D., viceprezident pro vědecké a regulační záležitosti americké Rady pro zodpovědnou výživu (Council for Responsible Nutrition), zjištění studie uvítal a říká: „Tato studie má význam, jelikož předkládá přesvědčivá data o bezpečnosti vitaminu E ve vysokých dávkách a popírá opodstatněnost dřívějších otázek, které byly ohledně bezpečnosti této nepostradatelné živiny vznášeny. Tato nová studie prokazuje, že když vědci vitaminy a nový výzkum v této oblasti odmítají, je to pravý opak toho, o co ve vědě především běží.“

 

Kromě toho, že studie potvrdila bezpečnost vitaminu E, také zjistila, že dávka 2 000 MJ vitaminu E denně měla u pacientů s Alzheimerovou chorobou ve srovnání s placebem za následek pomalejší funkční pokles. Tyto výsledky poukazují na to, jak výraznou roli hraje začlenění správné výživy do péče o nemocné, a dodávají naději pacientům s Alzheimerovou chorobou i jejich pečovatelům.

 

Výrobci by ale neměli zapomínat, že doplňky stravy nelze uvádět na trh nebo prodávat spotřebitelům jako lék na nemoc, a těm, kdo Alzheimerovou chorobou trpí, doporučujeme, aby se ve věci vhodného léčebného plánu spolehli na radu lékaře, kterému důvěřují. Brát na základě vlastního rozhodnutí dávky v takové výši, jakou se zabývala tato studie, není doporučeno.

 

Informace o studii

Vědci pod vedením Maurice Dyskena, M.D., z minneapoliského systému zdravotní péče pro vojenské veterány (Minneapolis VA Health Care System) získali k účasti ve své randomizované klinické studii 613 pacientů s mírnou až středně těžkou formou Alzheimerovy choroby. Účastníci byli náhodně přiděleni do jedné ze čtyř skupin. První skupině bylo denně podáváno 2 000 MJ vitaminu E, druhé skupině 20 mg memantinu (lék proti Alzheimerově chorobě), třetí skupině byla podávána kombinace vitaminu E a memantinu a poslední skupina dostávala placebo.

 

Data od 561 účastníků, kteří studii dokončili, ukázala, že v průběhu téměř 2,5 roku se ve skupině užívající vitamin E projevilo zpomalení funkčního poklesu, které bylo ekvivalentní klinicky významnému zpomalení progrese o 6,2 měsíce v porovnání se skupinou užívající placebo. U skupiny užívající pouze memantin a skupiny užívající kombinaci vitaminu E a memantinu nebylo pozorováno žádné přínosné působení. Studie rovněž podporovala platnost tvrzení, že užívání vitaminu E v dávce 2 000 MJ denně je bezpečné.

 

Výrazný nárůst závažných nežádoucích příhod „infekce nebo infestace“ byl naproti tomu pozorován u skupiny užívající memantin (31 příhod u 23 účastníků) a skupiny užívající kombinaci (44 příhod u 31 účastníků) v porovnání se skupinou užívající placebo.

 

„V této studii skupina užívající placebo zaostávala přibližně o 3 jednotky [na škále hodnocení každodenních činností ADCS-ADL (Alzheimer’s Disease Cooperative Study – Activities of Daily Living Inventory)] za skupinou užívající alfa-tokoferol,“ uvedli vědci.

 

„Tak značný pokles mohl znamenat buď například naprostou ztrátu schopnosti se samostatně obléct nebo vykoupat, nebo ztrátu samostatnosti v jakýchkoli 3 jiných činnostech každodenního života. Jelikož je vitamin E poměrně levný, je pravděpodobné, že tyto přínosné účinky jsou efektivní vzhledem k vynaloženým nákladům, neboť alfa-tokoferol zlepšuje funkční výsledky pacientů a snižuje zátěž pečovatele.“

 

Léčba versus prevence

Denis Evans, M.D., Martha Clare Morrisová, Sc.D., a Kumar Bharat Rajan, Ph.D., z Lékařského střediska Rushovy univerzity (Rush University Medical Center) v Chicagu v doprovodném redakčním komentáři Časopisu Americké lékařské asociace napsali: „V řadě rysů studie Dyskena a kol. se odráží to nejlepší ze studií léčby Alzheimerovy choroby, zejména pokud jde o velikost studie, délku jejího trvání a oddělení od komerční motivace. Nicméně stejně jako u téměř všech předchozích studií Alzheimerovy choroby byl viditelný léčebný účinek skrovný a týkal se více symptomů a následků Alzheimerovy choroby než obratu v průběhu onemocnění. Důležitost léčby pacientů s Alzheimerovou chorobou je zřejmá, ale dosáhnout u tohoto hrozivého onemocnění, jímž trpí miliony lidí ze všech vyspělých zemí, optimální rovnováhy mezi léčbou a úsilím v oblasti prevence je náročné.

Vzhledem k obtížím spojeným se snahou nemoci s velmi vysokou prevalencí spíš léčit než jim přecházet a vzhledem k nedostatkům, které snahy o léčbu pacientů s Alzheimerovou chorobou dosud měly, se přechod ke kladení většího důrazu na prevenci zdá opodstatněný.“

Autor: Tisková zpráva, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: