Dnes je 22.11.2024, Svátek má Cecílie, zítra Klement

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Dlouhověkost

Publikováno: 4.04.14
Počet zobrazení: 1291
  Autorka článku: Alena Kučerová
Skutečné přátelství je jako pevné zdraví, stěží si uvědomujeme jeho hodnotu, dokud o něj nepřijdeme.
Charles Caleb Colton /1780 – 1832/ anglický spisovatel.

Ve starém Řecku určovaly osud smrtelníků tři bohyně. Klóthó předla nit lidského života, Lachesis ji vyměřovala a nesmlouvavá Atropos přestřihovala. Klóthó proto umělci ztvárňují s vřetenem v ruce odvíjejícím nit lidského bytí. A co svět světem stojí, každý ze smrtelníků toužil a touží po jediném, po dlouhém životě.

Od pradávna se lidé svěřovali ze strachu o své zdraví a život do rukou nejrůznějších šamanů a kouzelníků, ověšovali se amulety, modlili se, přinášeli oběti a dělali další prapodivné věci. Zřejmě by se mezi námi našlo dost těch, kteří by nepohrdli vlastním obrazem na půdě jaký měl Dorian Grey. Dnešní doba je typická propagováním zdravého způsobu života a nejrůznějších metod jak obelstít čas. Odborníci na zdravou výživu přicházej í neustále s novinkami, vědci ve svých laboratořích také nezahálejí a pokoušejí se prodloužit život aspoň pokusným myším. Stále však potkávám dobře živené spoluobčany, takže předpokládám, že je laická veřejnost celkem v klidu a z pár kil navíc si vrásky nedělá. Na druhou stranu by bylo hezké, kdyby si každý z nás z té přehršle rad a doporučení pro zdravý způsob života něco vybral. Něco, co považuje za správné, souhlasí s tím a vyhovuje mu. Staré přísloví „Jez do polosyta, vyjdou ti naplno léta“, je stále poplatné a možná daleko důležitější než kdy dříve. Nejde jen o to, že obezita nás značně omezuje, ale hlavně nám život zkracuje. A dieta s omezeným přísunem energie, ale jinak vyvážená na všechny důležité živiny, naopak výrazně prodlužuje. V boji o život prostě kaloricky hubená strava vítězí na celé čáře.

A vše začíná při každodenních nákupech. Ve zboží narvaných supermarketech musíme vyvinout nezměrné úsilí hraničící se statečností bojovného reka, abychom odolali všem lákadlům a neplnili nákupní vozíky nejen zbytečnými, ale také nezdravými potravinami.

Nám jako obyvatelům země, která mlékem a strdím oplývá nezbývá než závidět Řekům a ostatním národům okolo Středozemního moře. Ti totiž patří k těm šťastnějším, kteří nehladoví a přitom se dožívají vyššího věku ve srovnání s ostatními národy. I když jejich strava je kaloricky bohatší i na tuky, jsou to právě ty tuky „dobré“, při kterých každý dietolog a kardiolog zajásá, /kvalitní rostlinné oleje, rostlinné tuky, ořechy, olejnatá semena, tučné ryby/. To navíc umocněno vysokou konzumací celozrnných obilovin, luštěnin, ovoce, zeleniny, olivového oleje a ryb.

Tato cesta není samozřejmě pro každého. Pokud se prostě s jiným stravováním neztotožníte, laicky řečeno, trvale se vám neuvelebí ve vaší hlavě a vy pokaždé při pohledu na klobásu či bůček budete trpět a svádět vnitřní boj, tak nikdy nevyhrajete. Zkuste si představit své pocity při společném obědě s přáteli, kdy všichni mají mastná ústa od tučného masa, zatímco vy máte na talíři lososa a zeleninovo-pohankový salát. Pokud jste stále šťastni a spokojení se svou krmí, tak je vše v naprostém pořádku. Prostě jde o to stravovat se o trochu zdravěji než doposud a netrpět přitom. Protože dlouhodobý stres je pro naše tělo stejně nebezpečný jako přejídání se. A zde se dostává ke slovu další staré přísloví, „Veselá mysl, půl zdraví „. Když to zvládnete a přitom ještě ozdobíte tou pomyslnou třešničkou na dortu v podobě zdravého pohybu, tak máte všechny šance dožít se delšího a spokojenějšího života.

A aby vám to šlo lépe , určitě neprohloupíte, když si doplníte své znalosti novými informacemi, které naleznete v knižních novinkách a titulech z oblasti gastronomie. První z nich je „Kuchařka syrové stravy“, kde se dočtete o blahodárných účincích stravování , které je založené jen na přijímání čerstvých plodin.
Hořká pravda o bílém cukru je podtitulem knihy s názvem „Zdraví v ohrožení“.

Třeba vás také bude zajímat odlišný vztah k jídlu žen na druhém konci světa v knize „Japonky nestárnou ani netloustnou“. A pokud chcete vědět co se děje s potravinami při vaření, tak s Janou Dostálovou a její knihou “Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů „ se v kuchyni také nudit nebudete .

Autor: Alena Kučerová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: