Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Hřeben v kapse

Publikováno: 14.04.14
Počet zobrazení: 1672
Autor článku: Irena Fuchsová
Tato povídka je z knihy Ireny Fuchsové, KDYŽ SE ŘEKNE FUCHSOVINY, vyšla v roce 2010 v nakladatelství Beskydy. Pokud se chcete o aktivitách této spisovatelky, která je zároveň nápovědou v pražském Činoherním klubu, dozvědět více, podívejte se na stránky uvedené na konci příspěvku.

V roce 1966, v prvním ročníku SVVŠ – tehdejší Gymnázium (www.gkolin.cz), jsme dostali za úkol napsat slohovou práci na téma: Kdo nepřežije rok 2000. Víte, o kom jsem psala, protože jsem si naivně myslela, že určitě nepřežije? O blbci.

Rok 2000 se mi zdál nepředstavitelně daleko, vždyť mi v té době bude strašných padesát, říkala jsem si. V roce 2000 bude všechno jiné a lepší, protože nebudou blbci!
Oni ale přežili. Nemohli nepřežít. Jestliže se říká, že v každém z nás je trochu dítěte, pak v každém z nás je i trochu blbce. Mě nevyjímaje.
Nedávno mě v Praze, v Opletalově ulici, oslovil sympatický pán, jestli můžu zavolat svým mobilem na číslo, které mi řekne, protože mu došel kredit a on se nemůže dostat do domu, před kterým stál.
Byl nedělní večer, nikde nikdo jiný, koho by o tuto pomoc požádal, tak jsem na svém mobilu vyťukala číslo, které mi nadiktoval. Ozval se mužský hlas, já řekla, o co jde, on začal mluvit anglicky, což je řeč poněkud odlišná od ruštiny, kterou jakžtakž umím, sympatický pán natáhl ruku po mém mobilu a já mu ho podala…
Ne, nepřišla jsem o něj, ale stát se to mohlo, že?
Takže blbci přežili a víte, kdo ještě přežil? Muži s hřebeny v zadních kapsách kalhot. S hřebeny umělohmotnými, barevnými, které jim koukají ze zadní kapsy kalhot. Nosí je muži, kterým záleží na vlasech tak hodně, že hřeben na ně vystavují na svém zadku.

Když mi bylo dvacet, říkala jsem jim „blbci s hřebenem“. Omlouvám se dodatečně všem tehdejším nosičům hřebenů. To víte, hloupé mládí.

Dlouhé roky jsem žádného blbce s hřebenem nezaregistrovala. Fakt že ne! Ale nedávno, jak bylo několik skoro jarních dnů, šel přede mnou asi třicetiletý muž, bundu do pasu, a v zadní kapse kalhot, hřeben!
Stejný, jako v sedmdesátých letech!

Jestli si myslíte, že jsem si řekla, hele, blbec s hřebenem, mýlíte se!
Nostalgicky a rozněžněle jsem se usmála a šla za tím mužem přes most na Zálabí, jako ve snách.
Brouček! On má hřeben zastrčený v kapse kalhot! Jako před čtyřiceti lety!
Jééé….

Autorka: Irena Fuchsová
http://www.kdyz.cz/
http://www.kdyz.cz/co-je-noveho
http://www.happyend4.me/10-otazek-pro/10-otazek-pro-irenu-fuchsovou.html
http://hledani.rozhlas.cz/?query=Irena+Fuchsov%C3%A1&offset=0
http://fuchsova.blog.idnes.cz/
http://www.stv.sk/online/archiv/posta-pre-teba/?date=2012-04-12

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

21.11.2015 22:45  Mirko

Jo, to si dobře pamatuju, máničky a hřeben v zadní kapse u kalhot. Sám jsem ho nosil ... Jenže v době, kdy jsem ho jako kluk začal nosit, ta móda už odeznívala ... přesto na tu dobu s láskou vzpomínám. Ortodoxní rockeři taky nosili velké železné kříže na krku

Zanechte komentář: