Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Recepty nejen pro babičky

Publikováno: 1.04.14
Počet zobrazení: 1575
  Autorka článku: Irena Novotná
BRAMBORÁKY.

Bramborák se švestkami

Určitě, Vám starším, nepřináším žádnou novinku, protože ten recept je velmi starý. Vždyť jeho ingredience napovídají, že k tomuto pokrmu byly použity suroviny, které byly běžně k dosažení, ale řeknu Vám, že je to vynikající jídlo, které může zachutnat i dětem. A to bude dobře, protože je to syté a zdravé jídlo.
Co potřebujeme?

Ingredience:
6 větších syrových brambor
mléko
2 vejce
1 lžíce cukru
5 lžic hladké mouky
špetka soli
čerstvé nebo sušené švestky

Postup přípravy:
Brambory, pokud možno stejně velké, nastrouháme a to tak, že čtyři najemno a 2 nahrubo. Alespoň babička vždycky brambory tak vybírala. Pak přidáme vejce, cukr, mouku, sůl, podle potřeby mléko a uděláme těsto jako na bramborák. To znamená ne husté a ne řídké.
A teď to nejdůležitější! Těsto rozetřeme na hodně vymaštěný pekáč (babička používala vepřové sádlo), poklademe švestkami a pečeme asi 15 minut při 220 °C dozlatova. Nakrájíme na větší kusy a můžeme posypat moučkovým cukrem.

Kynutý bramborák
Myslím, že tento recept je známý v oblastech, kde lidé k vaření hodně používají brambory. Je to výborné syté jídlo.

Ingredience:
500 g syrových brambor
250 g vařených brambor
250 g polohrubé mouky
30 g droždí
1 vejce
6 stroužků česneku
mléko podle potřeby
1 lžíce nasekané majoránky
olej na smažení
mletý pepř a sůl

Postup:
Brambory oloupeme, nastrouháme, vymačkáme vodu a vmícháme vařené brambory, vejce, mouku, kvásek z droždí, majoránku, utřený česnek, sůl a pepř. Potom přidáváme vlažné mléko, aby vzniklo řidší těsto. Necháme v teple vykynout a naběračkou dávkujeme na pánev s rozpáleným tukem. Osmažíme z obou stran dozlatova a podáváme.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

29.07.2014 21:42  Danuše

Vnoučata by se po bramborácích utloukly. Teď přes léto dělám spíš cukeťáky, pěstujeme cukety na zahradě a teď je velká úroda. A cukeťáky se dají dělat i na grilu. Dcera mi poslala tento recept: www.grilykrby.cz/grilovana-zelenina/grilovane-placicky-z-cukety-ala-bramborak/. Už jsem ho i zkoušela a je opravdu moc dobrý

Zanechte komentář: