Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Recepty nejen pro babičky

Publikováno: 29.04.14
Počet zobrazení: 1337
Autorka článku: Irena Novotná
LÉČÍME SE JÍDLEM.

Když spojíme obě vlastnosti brambor, pak dostaneme ideální potravinu pro každou věkovou skupinu. Jako pokrm – nepřeberné množství krajových i zahraničních receptů, po kterých se lidé stále pídí. Ale všechno záleží na jejich pěstování a hlavně skladování, aby měly tu žádoucí kvalitu, jako potřebujeme k prospěchu svého zdraví a i jako hodnotný pokrm.

Musím upozornit, že fritované brambory jsou těžce stravitelné a brambory pečené ve slupce jsou stravitelné nejlépe. Otylým lidem se doporučuje, v německé medicíně, jíst večer několik pečených brambor a 10-20 dkg bílého tvarohového sýra. Brambory, pokud se jedí bez dalších tuků, nejdou na tloušťku. Ale pozor, brambory, které uvaříme, nemáme nechávat v ledničce déle než 24 hodin. Tak, shrnuto a podtrženo s požehnáním zahraničních výzkumů, brambory jsou zdraví prospěšné, ale bez solaninu.

Příprava k vaření

Samozřejmě, že aby se uchovaly v bramborách všechny látky, je třeba je k vaření připravovat tak, že se zalévají vroucí vodou. Stejně jako brambory pečené, tak také vařené si zachovávají vitamíny. Ale musí být vařené ve slupce. Vývar z brambor také obsahuje mnoho cenných komponentů a měl by se přidávat do omáček a také z něho připravovat polévky. Je nutno podotknout, že brambory ztrácejí na svých vzácných látkách strouháním, třeba na placky, ale samozřejmě, že ani placky nebudeme zavrhovat, nebo co ztratí na procesu strouhání, to nabydou zase přílohou, ke které je takto připravujeme. Smažení také moc neposlouží, pokud si přejeme uchovat vitamíny. Brambory téměř neobsahují tuk. jsou nízkokalorické, velmi lehce stravitelné, bohaté na draslík a hořčík. Tedy – ideální potravina hlavně pro seniory. Mají i bílkoviny v nejlepší jakosti. Tak – z toho nám vyplývá, že brambory jsou nejlepší vařené na loupačku a to my všichni víme. Podporují činnost střev. působí proti tvorbě vředů. mají hojivé vlastnosti a díky velkému množství draslíku působí i močopudně. Páry, které se vypařují během vaření působí velmi hojivě na dýchací cesty, a kromě toho všeho, posilují vlásečnice. Působí proti nádorově a zastavují rozvoj plísní a bakterií.

Příprava k léčení

Léčivé vlastnosti brambor znaly již lidové léčitelky i kuchařky. Třeba dr. Kneipp doporučoval kaši z brambor vařených ve slupce, ručně šťouchaných, bez hrudek, uložených do plátěného sáčku jako obklady k utišení bolestí, křečí v trávicím traktu, při otocích, dehydratacích, vyvrtnutí, zánětech, oslabení endokrinních žláz, katarech horních cest dýchacích, katarech trávicího traktu, zánětu pohrudnice, zánětu kloubů, pouzdra vazu, má vliv na snížení teploty, jsou užitečné při houseru. A dokonce při artritidě. Jeden kilogram brambor dodá ogranismu 5 g draslíku, který reguluje přeměnu vápníku, a tak působí protizánětlivě.

Celer
Syrový celer užívaný vnitřně má posilující projímavé účinky, obohacuje organismus o minerální komponenty, léčí hostec, močové kameny, plynatost, žaludeční koliky, mírní kornatění tepen, léčí revmatismus i otylost, upravuje činnost ledvin a podobně.

Salát
Kořen celeru nastrouhaný na zeleninovém struhadle s různou další zeleninou, smíchaný ze lžící smetany a majonézy a s bylinnými přísadami je vynikajícím salátem. Jeho složení lze stále měnit, někdy můžeme přidat bramboru, jablko, papriku a jinou zeleninu a okořenit ho špetkou skořice a zázvoru.
A mé zkušenosti: Inhalace celerové šťávy léčí migrénu a vůbec bolesti hlavy.,
Vařený celer je lehce stravitelný, a aby třeba v bujónu nepozbyl svého aroma, je nutno nakrájenou nať nebo kousky kořene přidat krátce před dovařením. 1 1 litr dobrého bujónu dáme 30 g nati nebo 50 g kořene. Celer k jídlu se nesmí vařit příliš dlouho, aby neztratil své aromatické éterické silice a cenné vitamíny. Nesmíme zapomenout, že celer také snižuje krevní tlak.

Můj recept
Snažila jsem se spojit příjemné s užitečným, a tak jsem uvařila brambory ve slupce a současně v jiném hrnci oloupaný celer, nakrájený na díly. Když brambory byly měkké a celer také, tak jsem brambory oloupala, dala do mísy, rozšťouchala je velmi pečlivě na hladko a přilévala přitom smetanu. Pak jsem do této kaše rozšťouchala celer a ještě přidala smetanu, dala na mírný plamen a míchala jen krátkou dobu. A pak osolila. Byla to výborná kaše s trochou rozpuštěného másla. Nemusela jsem dávat už nic k tomu. I když musím říci, že je to výborné k dušenému masu. Někdo by tam přidal hrst vařených krupek. Když si člověk osvojí myšlenku, že se nemusí cpát vším, co uvidí, ale trochu přemýšlí nad složením potravin, pak dokáže vymyslet večeři, která nejen podpoří jeho organismus, ale také ho nezatíží.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: