Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Ženy versus osteoporóza

Publikováno: 28.04.14
Počet zobrazení: 1109
  Autor článku: Dominika Poláková
Tímto nepříjemným chronickým onemocněním trpí asi sedm procent populace, zejména pak ženy – statisticky zjištěno – jedna ze tří žen. Kritickým obdobím se stává období menopauzy (od 45 let) a stáří, se zvyšujícím se věkem intenzita onemocnění narůstá.

Jde v podstatě o poruchu látkové výměny, která způsobuje ubývání kostní hmoty, čímž dochází k celkové poruše struktury kostí a zlomeninám.

Mezi rizikové faktory patří období menopauzy, klimakterium, konstrukční faktor – malá a štíhlá postava a nízká tělesná hmotnost a v neposlední řadě genetika.

Jak proti nemoci bojovat ?

Zde je třeba si uvědomit, že žádné opatření nemůže s jistotou vzniku osteoporózy zabránit, neboť je mimo jiné dáno dědičně. Ovšem dobrá zpráva je, že mu lze úspěšně předcházet, tak jako u většiny nemocí, změnou životního stylu.

Velkou roli hraje bezpochyby výživa. Stěžejními doplňky v prevenci proti onemocnění jsou vápník, hořčík, vitaminy C, D, a K. Jejich optimálními zdroji jsou: listová zelenina- špenát, kapusta, brokolice, dále pak oříšky všeho druhu a sezamová semínka. Není tedy vůbec na škodu tyto zdravé potraviny zařadit do svého pravidelného jídelníčku.

Dále se uvádí, že cenným zdrojem vápníku je mléko a výrobky z něj (zejména kysané). Je to pravda, ovšem spoustě lidí může mléko způsobovat trávicí potíže, protože naše tělo není schopno většinu látek z mléka (mléčný cukr) dokonale rozštěpit. Jako výborný ekvivalent přírodního zdroje vápníku mohou tedy sloužit například rybičky v konzervě (sardinky).

Pohyb je nezbytnost

Je prokázáno, že tělesná aktivita je hlavním aktérem v boji proti nemoci. Pozitivně ovlivňuje účinek léčby, zlepšuje svalovou sílu. Kosti se pravidelnému pohybu přizpůsobí – začnou se „bránit“ proti poškozením tím, že budou přijímat více vápníku, dochází tedy k jejich zahuštění. Míra zahuštění závisí na druhu a intenzitě pohybové aktivity.

Je nutné vybrat správný pohyb

Posilující vliv mají především pravidelné delší procházky, svižná chůze. Odborníci doporučují také plavání, jízdu na kole a jiné rekreační sporty, které přispívají ke zvýšení obratnosti a vytrvalosti.
Nevhodná jsou naopak silová cvičení, běh, sporty spojené s nebezpečím pádu, skoky a prudkými pohyby.

Autor: Dominika Poláková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: