Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička vaří vnoučatům

Publikováno: 20.05.14
Počet zobrazení: 1520
Autorka článku: Irena Novotná
Je pravda, že se dnešní babičky docela výrazně liší od babiček, jak je líčili naši spisovatelé v historii a že ani vnoučátka nejsou často snadno ovlivnitelnými osobnostmi, takže někdy je s nimi komunikace možná obtížná, ale to nevadí. Je několik způsobů, jak je odlákat od počítače, mobilu a jiných elektronických udělátek a jeden z nich, zvláště velmi účinný, je vůně kuchyně. Děti jedí v týdnu všelicos. Kupují si rády mlsky, sem tam sáhnou po ovoci, většinou si dají i plněné bagety. Možná, že neuškodí, když přijdou navštívit babičku, nabídnout něco, co běžně není k mání – je to tradiční kuchyně. Pokud si myslíte, že dobře připravené knedlíky jsou méně hodnotné a stravitelné než plněná bageta, pak to určitě není pravda. Myslím, že dětem neškodí, když si je sam tam dopřejí.

Knedlíky se šunkou
Na malé kousíčky rozkrájíme asi 6 dkg pěkné slaniny, přidá se lžíce rozpuštěného másla, dále se rozkrájí na kostičky jedna a půl housky a nechá se to všechno osmažit.

Těsto na knedlíky
Dále na misku dáme dvě rozkrájené žemličky na plátky, které polijeme několika lžícemi studeného mléka. Když je žemlička pěkně rozmočená, dají se do ní dvě vejce a jeden žloutek, lžička soli, a několik minut směs třeme. Pak se k tomu přidají ještě čtyři lžíce studeného mléka a mouky tolik, aby bylo těsto tuhé jako na obyčejné knedlíky. Do těsta se zamíchá usmažená žemlička a nechá se odpočinout.

Nádivka
Mezitím nasekáme najemno dvacet deka pěkné šunky, k ní připojíme jemně nasekanou petrželku, přidáme rovnou lžičku strouhanky, bílek, aby maso drželo pěkně drželo pohromadě a umícháme tuhou nádivku.

Plnění knedlíků
Odpočinuté těsto rozdělíme na čtyři stejné díly, pěkně ho rozložíme lžící a do každého knedlíku dáme kousek nádivky.
Vaření knedlíků
Nádivka se pěkně obalí těstem, knedlík zakulatí, aby nebyla nádivka vidět, potře se bílkem a vaří se dvacet minut,

Podávání na stůl
Vařené knedlíky rozkrojíme na poloviny, omastíme horkým máslem a podáváme na stůl. Můžeme k nim podat zelí nebo hlávkový salát.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: