Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička vaří vnoučatům

Publikováno: 27.05.14
Počet zobrazení: 1239
Autorka článku: Irena Novotná
Recepty ze staročeské kuchyně.

Staročeské slaninové knedlíky.
Do čtvrt litru studeného mléka rozkverláme jedno vejce a jeden žloutek, přidáme lžičku soli a zaděláme s půl kg hrubé (krupičkové) mouky a necháme těsto odpočinout.

Než si těsto odpočine …
Mezitím rozkrájíme čtyři housky a smažíme na slanině a necháme vychladnout-. Pak rozkrájíme na kostičky čtvrt kila vařeného uzeného masa.
A děláme knedlíky …

Těsto si mezitím odpočinulo, a tak s ním pracujeme dál. Osmaženou žemličku na slanině a uzené maso promícháme s těstem a vyrobíme čtyři knedlíky, které vaříme půl hodiny. Na stůl k nim podáváme zelí.

České švestkové knedlíky
Lžíci rozpuštěného másla, dvě lžíce tvarohu, dva žloutky lžička soli se třeme dvě minuty. Poté připojíme půl kila krupičkové mouky a tolik studeného mléka, aby bylo těsto o něco tužší, než na buchty. Dobře propracované těsto necháme přikryté hodinu odpočinout.
Pak rozválíme těsto na moukou poprášený vál asi silně na malíček, nakrájíme čtverečky velké, jak je libo, a do každého čtverečku vložíme švestku. Švestky zabalíme do těsta. Knedlíky zavaříme do mírně přisolené vody a podle velikosti vaříme deset minut až čtvrt hodiny.

Rada
Doporučuje se, aby v hrnci, kde knedlíky vaříme bylo dost vody a dobře se vařila a po minutě varu se opatrně vařečkou oddělily od dna.

Až jsou knedlíky uvařené …
Vařené knedlíky vybereme cedníkem, poklademe na mísu, omastíme horkým máslem a sypeme mletým mákem s umletými lískovými oříšky a s cukrem Lískové oříšky pomohou, aby byl mák jemně umletý. Můžeme je také, podle libosti, posypat strouhaným perníkem s cukrem nebo strouhaným tvarohem. Knedlíky se pak omastí máslem.

A nyní starodávné švestkové knedlíky
Na misku dáme čtvrt kila měkkého tvarohu, dvě lžíce rozpuštěného másla, připojíme lžičku soli, jedno celé vejce a jeden žloutek, dvě lžíce sladké smetany a směs třeme několik minut. Potom přidáme tolik mouky, aby bylo těsto tuhé. Těsto necháme chvíli odpočívat.
A potom …
Pak těsto rozválíme, nakrájíme na čtverce, přidáme švestky a vaříme deset až patnáct minut.

Posypka na knedlíky
Sypou se osmaženou žemličkou, nebo se podá strouhaný tvaroh- Také se již vařené dají na mísu, aby z nich stekla všechna voda, do velkého kastrolu dáme kus másla, do něj vložíme ostrouhanou žemličkovou kůru, knedlíky v tom pěkně obalíme a necháme je tak, dokud je nepodáváme na stůl.

Tvarohové knedlíky s omáčkou
Dvanáct deka másla třeme vařečkou do pěny. Připojíme čtvrt kila tvarohu, dvě celá vejce a jeden žloutek, čtvrt kila mouky, vrchovatou lžičku soli, dvě ve vodě namočené a vymačkané žemličky a tře se to několik minut. Pak se k tomu přidá dvacet šest deka strouhanky, lžička cukru a dobře se promíchá. Z těsta se udělají knedlíky velké jako pomeranč a vaří se ve velkém kastrolu, v kterém je tolik vody, aby v ní plavaly a v prudkém varu asi patnáct minut.
Vařené knedlíky hned dáme na talíř, roztrhneme je vidličkou a poléváme rozpáleným máslem. Sypeme osmaženou strouhankou a hned podáváme na stůl. Není dobře, když tvarohové knedlíky stojí delší dobu, ztrácejí kyprost.

K těmto knedlíkům se doporučuje tato omáčka:
Ve čtvrt litru kyselé smetany rozkverláme lžičku mouky, tři žloutky, na větší špičku nože množství soli, a když se má dávat omáčka na stůl, postaví se hrnek do kastrolku, ve kterém se na plotně vaří trocha vody a kverláme tím, až je omáčka hustá. Po té podáváme na stůl.

Tvarohový trhanec
Ustrouháme čtvrt kila tvarohu, připojíme do něho dva žloutky, dvě lžíce kyselé smetany, dvě lžíce moučkového cukru, trochu strouhané citronové kůry a soli a třeme tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá kaše.

A pak …
Pak ušleháme se čtyř bílků tuhá sníh, položí se na utřenou hmotu a pak se do homoty lehce zamíchají tři lžíce mouky a lžíce pšeničné krupičky.
A pečeme …
Na velký pekáč se dá velký kus másla a rozpustí se, pak na to rozetřeme hmotu a necháme do zlatova upéci. Pak ji roztrháme na kusy.
Podáváme …
Kusy se dají na plochou mísu a podáme k tomu kompot nebo ovocnou omáčku.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: