Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Lékárna z přírody – kopřiva
Autor článku: Dominika Poláková Jaro a s ním čerstvé bylinky nám dávají ideální příležitost k pročištění a ozdravení těla, které je mnohdy účinnější než užívání podpůrných, uměle vyrobených prostředků z lékárny, a to téměř zadarmo. |
Začneme s kopřivou, neboť je to královna mezi bylinkami. Má univerzální léčivé účinky a je velice snadno dostupná po celý rok, ať už v čerstvém stavu, nebo sušená. Můžeme ji používat na pročišťovací čaje, vlasové vody, obklady, léčivé koupele nebo při chudokrevnosti. Obsahuje hodně karotenoidů, vitamín C, B, K (podporující tvorbu krve), histamin (proti krvácení), serotonin (pro dobrou náladu), flavonoidy (proti stárnutí) a stopové prvky. Obsahuje hodně železa, které je nezbytné pro vznik hemoglobinu a vůbec pro celý organismus.
Kopřiva pomáhá diabetikům v počítečním stadiu cukrovky, doporučuje se při revmatismu a dně. Francouzi používají kopřivovou šťávu při častém krvácení z nosu, při hemeroidech a střevním kataru.
Léčivé účinky má celá rostlina – nať, kořeny i semena.
Zde je několik receptů na její zpracování:
1)„francouzská“ šťáva
250 g česrtvých listů zalijeme 1 litrem vařící vody a necháme 12 hodin vyluhovat.Scedíme, přidáme 0,5 kg medu a pijeme během dne vždy mezi jídly sklenici této šťávy.
2)Odvar pro lesklé a pevné vlasy
30 g listů kopřivy, 30 g litsů podbělu vaříme asi 10 minut v 1 litru vody a necháme 1 hodinu louhovat. Scedíme a odvarem si myjeme vlasy 3x týdně. Vlasy přestanou padat a zmizí lupy. Léčení pomáhá současně pití čaje z kopřiv.
3) Čaj pro podporu léčby cukrovky
50 g listů kopřivy zalijeme 0,5 litru vařící vody a necháme 2 hodiny louhovat. Před každým jídlem užíváme 1 lžíci.
Kopřivu můžeme rovněž využít v nádivkách, výborný je kopřivový špenát nebo spařené listy nasekané v polévce, fantazii se meze nekladou.
Převzato z knihy Sám sobě doktorem, Jiří Cingroš; upraveno
Autor: Dominika Poláková, Foto: Internet