Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Lékárna z přírody – kopřiva

Publikováno: 12.05.14
Počet zobrazení: 2220
  Autor článku: Dominika Poláková
Jaro a s ním čerstvé bylinky nám dávají ideální příležitost k pročištění a ozdravení těla, které je mnohdy účinnější než užívání podpůrných, uměle vyrobených prostředků z lékárny, a to téměř zadarmo.

Začneme s kopřivou, neboť je to královna mezi bylinkami. Má univerzální léčivé účinky a je velice snadno dostupná po celý rok, ať už v čerstvém stavu, nebo sušená. Můžeme ji používat na pročišťovací čaje, vlasové vody, obklady, léčivé koupele nebo při chudokrevnosti. Obsahuje hodně karotenoidů, vitamín C, B, K (podporující tvorbu krve), histamin (proti krvácení), serotonin (pro dobrou náladu), flavonoidy (proti stárnutí) a stopové prvky. Obsahuje hodně železa, které je nezbytné pro vznik hemoglobinu a vůbec pro celý organismus.

Kopřiva pomáhá diabetikům v počítečním stadiu cukrovky, doporučuje se při revmatismu a dně. Francouzi používají kopřivovou šťávu při častém krvácení z nosu, při hemeroidech a střevním kataru.
Léčivé účinky má celá rostlina – nať, kořeny i semena.

Zde je několik receptů na její zpracování:

1)„francouzská“ šťáva
250 g česrtvých listů zalijeme 1 litrem vařící vody a necháme 12 hodin vyluhovat.Scedíme, přidáme 0,5 kg medu a pijeme během dne vždy mezi jídly sklenici této šťávy.

2)Odvar pro lesklé a pevné vlasy
30 g listů kopřivy, 30 g litsů podbělu vaříme asi 10 minut v 1 litru vody a necháme 1 hodinu louhovat. Scedíme a odvarem si myjeme vlasy 3x týdně. Vlasy přestanou padat a zmizí lupy. Léčení pomáhá současně pití čaje z kopřiv.

3) Čaj pro podporu léčby cukrovky
50 g listů kopřivy zalijeme 0,5 litru vařící vody a necháme 2 hodiny louhovat. Před každým jídlem užíváme 1 lžíci.

Kopřivu můžeme rovněž využít v nádivkách, výborný je kopřivový špenát nebo spařené listy nasekané v polévce, fantazii se meze nekladou.

Převzato z knihy Sám sobě doktorem, Jiří Cingroš; upraveno

Autor: Dominika Poláková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: