Dnes je 18.10.2024, Svátek má Lukáš, zítra Michaela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Med- elixír dlouhověkosti

Publikováno: 19.05.14
Počet zobrazení: 1241
  Autor článku: Dominika Poláková
Všichni jsme už zajisté slyšeli o pozitivních účincích medu a jeho všestranném využití. Je to dokonale vyvážená směs léčivých látek. Pojďme si proto připomenout fakta od jeho vzniku až po možnosti jeho využití.

Med v číslech
K produkci jednoho kilogramu tohoto přírodního zázraku musí včely překonat vzdálenost asi desetkrát větší než je obvod naší planety. Samotný med je směsí až jednoho milionu různých květů. Je získáván z květů na loukách a v lese, ze stromů,z květin a z bylin.

Proces jeho vzniku
Ve zkratce řečeno, med vzniká tak, že včelky sesbíranou šťávu z květů nahromadí v úlu. Tu pak dělnice nasají a v trávicím systému dojde k jejímu zahuštění, odpaření vody. Vzniklou substanci včely vyvrhnou a uloží do plástů, kde substance dále zraje.

Co v sobě ukrývá
Toto tekuté zlato je koktejlem jednoduchých cukrů, které tělo dokáže velice dobře zpracovat. Dá se označit na nejzdravější sladidlo vůbec. Dále obsahuje bílkoviny, nejrůznější minerály (vápník, fosfor, železo, draslík…), pyl, mateří kašičku, rostlinné hormony a éterické oleje.

Využití ? Na všechno
Patří k nejúčinnějším antibiotikům. Působí vysoce antibakteriálně – ne nadarmo ho naše babičky používaly (a používají) při potížích s dýchacími cestami jako čaj s medem a citronem, cibulovou šťávu s medem proti kašli nebo med s ohřátým mlékem a česnekem. Předchází veškerým onemocněním týkajících se dýchacího ústrojí, protože zabraňuje množení bakterií už v zárodku.

Pomáhá u špatně hojících se ran, podporuje hojení popálenin, je regenerací pro suché rty a kůži.
Bojuje rovněž proti problémům se spaním, proti stresu, migréně a psychickým problémům.
Je velice vhodným doplňkem při rekonvalescenci, usnadňuje trávení,pomáhá při zánětech žlučníku, působí jako afrodiziakum. Teď na jaře je vhodný na detoxikaci organismu – má příznivý vliv na játra, která jsou hlavním vylučovacím orgánem odpadních látek v těle.

V neposlední řadě má blahodárné účinky medová maska na obličej nebo na vlasy, která spočívá v nanesení vrstvy medu na danou partii a po dvaceti minutách ji opláchneme. Kůže i vlasy jsou po ní lesklé, hydratované a ozdravené.

Je jen málo přírodních surovin, které by měly tak všestranné využití jako med. Proto neváhejte a využijte tohoto daru, když nám ho příroda nabízí. Jen nesmí být při používání a skladování vystaven teplotám vyšším než 50 stupňú Celsia. Tím ztrácí léčivé schopnosti.

Autor: Dominika Poláková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: