Dnes je 08.09.2024, Svátek má Mariana, zítra Daniela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Prarodiče

Publikováno: 9.05.14
Počet zobrazení: 1942
  Autorka článku: Alena Kučerová
Vzpomínám si na svého tchána, který v pokročilém věku sedával na zahradě a s rukama opřenýma o hůl si podepíral bradu . Se svými vzpomínkami zde vydržel při pěkném počasí i několik hodin.

Zahradu máme velkou a překrásnou a navíc i s pěkným výhledem, takže s příchodem jara tu i já trávím převážnou část dnů. Navíc nikdy nekončící práce na její údržbě je mou velkou vášní, ale občas i já si sednu , abych se pokochala rozmanitými výsledky svého lopotění. Zahrada je úžasná v tom, že je to chlubivá koketa a tak je stále na co se dívat. Přitom chvíle, kdy ruce jsou v neustálém pohybu, poskytují dostatek prostoru i pro šedou kůru mozkovou a člověk si při té práci, přemýšlení a vzpomínání ani neuvědomí jak ten čas letí. Stejně jak neposední motýli tak i moje myšlenky poletují sem a tam v mé hlavě a nutí mě zamýšlet se i nad věcmi, na které jsem doposud neměla čas. Nedávno jsem si uvědomila, že jsem dospěla do bodu, kdy se můj zidealizovaný pohled na vlastní dětství i na dospěláky , kteří jím prošli, začíná měnit. Asi je to tím, že už jsem sama babičkou a více než na cokoliv jiného myslím na svá vnoučata. A najednou jsem si položila tu nejprostší otázku. Jací vlastně byli moji prarodiče? Milovali mě a co jsem pro ně znamenala? Jak ovlivnili mé dětství a moji budoucnost? Věnovali se mi, povídali si se mnou a naslouchali mi?

Oba moji dědové bohužel zemřeli dříve než jsem byla schopna uchovat si na ně ve své paměti nějakou vzpomínku. Podle vyprávění maminky však byli oba nesmírně hodní a laskaví a jeden z nich dokonce vášnivý muzikant a podle fotografií i moc pěkný mužský. Babička z tatínkovy strany bydlela u nás a dožila se poměrně vysokého věku. Bohužel nebyla tou pravou babičkou, s kterou by vnoučata chtěla trávit většinu svého času. Naopak, byla velmi sebestředná a panovačná a ke mně ani k mým sourozencům si cestu nikdy nenašla a ani ji myslím nehledala. Maminka mojí maminky bydlela na venkově u svého syna a alfou a omegou jejího života byla jeho rodina a mí tři bratranci. K nám jezdila velmi zřídka a i když jsme tam jako děti trávily část velkých prázdnin, nepamatuji, že by mě kdy vzala na klín, pohrála si se mnou nebo mi přečetla pohádku. Byla pracovitá a tak stále někde pobíhala a na vnoučata, které vidí jen málo, neměla stejně nikdy čas. Babičky prostě každá po svém svoji šanci promrhaly a své role nezvládly. Žádná velká nostalgie se tudíž nekoná a o nějakém, byť sebemenším obohacení mého dětství nemůže být ani řeč.

Nezastupitelná role prarodičů při výchově dětí je nezpochybnitelná a důležitá, stejně jako vlastnosti , o které by prarodiče měli život svých milovaných vnoučat obohatit. Vlídnost, trpělivost, moudrost, ochota naslouchat a při řešení dětských problémů dokázat oddělit to podstatné od zbytečného a nicotného. Prostě to na co nemají zaměstnaní rodiče čas. Ale ruku na srdce. Umíme to a hlavně, jsme připraveni být vždy po ruce a naplno se věnovat vnukům , rozvíjet jejich osobnost , připravovat je na život ? Umíme a jsme ochotni odsunout své plány? Umíme s nimi trávit čas opravdu smysluplně? Neovlivňují nás vztahy mezi námi dospělými? Nepodrýváme autoritu rodičů? Jsme ochotni přestat se vymlouvat na své neduhy, přemoci svou pohodlnost a vyrazit ven? Jsme natolik rozumní a sebekritičtí, abychom rozpoznali hranice mezi výchovou a rozmazlováním? Víme sice, že když jsou nám vnuci svěřeni do péče, tak trocha volnosti jim jen prospěje, ale i tady platí, že nic se nemá přehánět. Na straně druhé ani přehnané obavy o jejich zdraví nám nepomohou a vnoučata akorát otráví.
J
e toho pochopitelně dost, s čím si musíme poradit a srovnat v hlavě. Také já jsem si kladla otázku, zda zvládnu roli babičky, zda v sobě najdu dostatek energie a trpělivosti. Ale jak říká přísloví, když se chce, tak jde všechno. Ano, hlavně člověk musí chtít.

Mým velkým předsevzetím je neopakovat chyby mých prarodičů i prarodičů mých dětí a být vždy oporou jak vnukům tak i jejich rodičům. Být tu pro ně, vždy když budou potřebovat. Budu šťastná nejen za to, že k nám budou vnuci rádi jezdit, ale také za to, že nám je rodiče kdykoliv a beze strachu svěří. Nechci to zakřiknout, ale začíná to fungovat a podotýkám, že to opravdu stojí za to. Ty chvíle s mým vnukem jsou prostě kouzelné, neopakovatelné, velmi osvěžující a já nejsem ochotná se jich vzdát. Nedávno byl vnouček u nás celý měsíc a když odjížděl řekl mi tu nejkrásnější větu na světě: „ Babičto, budeš mi chybět“.
„I ty mi moc chybíš Kubíčku.“

Přeji všem prarodičům hezké chvíle se svými vnoučaty.

Autor: Alena Kučerová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: