Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Recepty nejen pro babičky
Autorka článku: Irena Novotná Několik receptů pro inspiraci. |
Islandské brambory.
Suroviny:
1 kg brambor oloupaných, na čtvrtky
sůl a pepř
muškátový oříšek
2,5 šálku strouhanky
1/2 šálku másla nebo rostlinného tuku
Příloha: mléko
Postup přípravy:
Strouhanku smícháme se solí, pepřem a muškátovým oříškem. Brambory nakrájené na čtvrtky namáčíme v rozpuštěném másle a obalujeme v ochucené strouhance. Brambory narovnáme na vymaštěnou pánev nebo pekáček a v předehřáté troubě upečeme asi při 180°C během 45 minut, až jsou zlaté.
Nastavovaná kaše
Suroviny na 5 porcí:
1,3 kg brambor, vařených a oloupaných
300 g trhaných nebo drobnějších krupek
125 g sádlo škvařené
150 ml mléka
100 g cibule
15 g soli a pepř mletý podle chuti
majoránka
10 g česneku
Postup přípravy:
Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě doměkka.
Zvlášť uvaříme trhané nebo menší krupky.
Uvařené krupky scedíme, vsypeme do měkkých uvařených brambor.
Přidáme podle chuti sůl a pepř, majoránku a utřený nebo prolisovaný česnek a část vařícího mléka.
Šťouchadlem na škubánky vše rozmícháme na tužší hladkou kaši.
Při míchání doléváme podle potřeby vařící mléko.
Vymíchanou kaši podáváme na teplém talíři upravenou tak, že lžící utvoříme několik stejnoměrných dolíčků a přelijeme sádlem (tukem) s dorůžova osmaženou cibulkou.
Jako přílohu podáváme kyselou okurku nebo různé zeleninové saláty (okurkový, hlávkový, z rajských jablíček, směsný zeleninový, zelný apod.).
Bramborová bába
Suroviny
1 kg brambor vařené ve slupce
3 vejce
100 ml mléka
50 g cukru
špetka soli
jablka
200 g hrubé mouky
Postup přípravy:
Brambory oloupeme nastrouháme do mísy, přidáme cukr a sůl. Vejce rozšleháme s mlékem a přidáme k bramborám a rozmícháme. Nakonec zapracujeme do těsta mouku. Pekáček vytřeme tukem, vysypeme prosetou strouhankou, naplníme těstem a poklademe jablky. Upečeme v rozehřáté troubě.
Staročeské přesbidlo
Suroviny:
1/2 kg brambor
sůl
1 1/2 lžíce sádla
1 středně velká cibule
Na noky:
1/4 kg hrubé mouky
sůl
1 žloutek
mléko podle potřeby
Postup přípravy:
Z mouky, žloutku, mléka a soli umícháme těsto na noky a necháme je odpočinout. Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu z nich slijeme do menšího kastrolu a zavaříme do ní noky, které vykrajujeme malou lžičkou. Noky vaříme asi 6 minut, pak je vyjmeme, přidáme k bramborám a protřeseme. „Přesbidlo“ omastíme cibulí osmaženou na sádle dozlatova. Podáváme se salátem jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k dušenému hovězímu masu a roštěnkám.
Celerové tyčinky
Suroviny:
250 g polohrubé mouky
250 g rostlinného tuku
250 g tvrdého nastrouhaného sýra
250 g jemné strouhanky
7 lžic nastrouhaného celeru
vejce na pomazání před pečením
Postup přípravy:
Uvedené přísady zpracujeme na těsto, které vyválíme na plát asi půl centimetrů silný. Rádýlkem nakrájíme proužky, naskládáme je na pomaštěný plech, pomažeme vejcem a prudce opečeme v troubě dozlatova.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet