Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Recepty nejen pro babičky

Publikováno: 6.05.14
Počet zobrazení: 1615
  Autorka článku: Irena Novotná
Několik receptů pro inspiraci.

Islandské brambory.

 

Suroviny:

1 kg brambor oloupaných, na čtvrtky

sůl a pepř

muškátový oříšek

2,5 šálku strouhanky

1/2 šálku másla nebo rostlinného tuku

Příloha: mléko

Postup přípravy:

Strouhanku smícháme se solí, pepřem a muškátovým oříškem. Brambory nakrájené na čtvrtky namáčíme v rozpuštěném másle a obalujeme v ochucené strouhance. Brambory narovnáme na vymaštěnou pánev nebo pekáček a v předehřáté troubě upečeme asi při 180°C během 45 minut, až jsou zlaté.

 

Nastavovaná kaše

Suroviny na 5 porcí:

1,3 kg brambor, vařených a oloupaných

300 g trhaných nebo drobnějších krupek

125 g sádlo škvařené

150 ml mléka

100 g cibule

15 g soli a pepř mletý podle chuti

majoránka

10 g česneku

Postup přípravy:

Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě doměkka.

Zvlášť uvaříme trhané nebo menší krupky.

Uvařené krupky scedíme, vsypeme do měkkých uvařených brambor.

Přidáme podle chuti sůl a pepř, majoránku a utřený nebo prolisovaný česnek a část vařícího mléka.

Šťouchadlem na škubánky vše rozmícháme na tužší hladkou kaši.

Při míchání doléváme podle potřeby vařící mléko.

Vymíchanou kaši podáváme na teplém talíři upravenou tak, že lžící utvoříme několik stejnoměrných dolíčků a přelijeme sádlem (tukem) s dorůžova osmaženou cibulkou.

Jako přílohu podáváme kyselou okurku nebo různé zeleninové saláty (okurkový, hlávkový, z rajských jablíček, směsný zeleninový, zelný apod.).

 

Bramborová bába

Suroviny

1 kg brambor vařené ve slupce

3 vejce

100 ml mléka

50 g cukru

špetka soli

jablka

200 g hrubé mouky

Postup přípravy:

Brambory oloupeme nastrouháme do mísy, přidáme cukr a sůl. Vejce rozšleháme s mlékem a přidáme k bramborám a rozmícháme. Nakonec zapracujeme do těsta mouku. Pekáček vytřeme tukem, vysypeme prosetou strouhankou, naplníme těstem a poklademe jablky. Upečeme v rozehřáté troubě.

 

Staročeské přesbidlo

Suroviny:

1/2 kg brambor

sůl

1 1/2 lžíce sádla

1 středně velká cibule

Na noky:

1/4 kg hrubé mouky

sůl

1 žloutek

mléko podle potřeby

Postup přípravy:

Z mouky, žloutku, mléka a soli umícháme těsto na noky a necháme je odpočinout. Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu z nich slijeme do menšího kastrolu a zavaříme do ní noky, které vykrajujeme malou lžičkou. Noky vaříme asi 6 minut, pak je vyjmeme, přidáme k bramborám a protřeseme. „Přesbidlo“ omastíme cibulí osmaženou na sádle dozlatova. Podáváme se salátem jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k dušenému hovězímu masu a roštěnkám.

 

Celerové tyčinky

Suroviny:

250 g polohrubé mouky

250 g rostlinného tuku

250 g tvrdého nastrouhaného sýra

250 g jemné strouhanky

7 lžic nastrouhaného celeru

vejce na pomazání před pečením

Postup přípravy:

Uvedené přísady zpracujeme na těsto, které vyválíme na plát asi půl centimetrů silný. Rádýlkem nakrájíme proužky, naskládáme je na pomaštěný plech, pomažeme vejcem a prudce opečeme v troubě dozlatova.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: