Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Anička, Evička, Ivanka

Publikováno: 9.06.14
Počet zobrazení: 1049
  Autor článku: Irena Fuchsová
Tato povídka je z knihy Ireny Fuchsové, KDYŽ SE ŘEKNE FUCHSOVINY, vyšla v roce 2010 v nakladatelství Beskydy. Pokud se chcete o aktivitách této spisovatelky, která je zároveň nápovědou v pražském Činoherním klubu, dozvědět více, podívejte se na stránky uvedené na konci příspěvku.
 

Za starým kolínským mostem u lékárny, kde pracuje pan lékárník Bedřich Mašek, se kterým si ráda povídám, protože je podobný mé největší lásce, a tou je herec Richard Gere, jsem potkala Aničku.

Protože jsme se dlouho neviděly a věděla jsem, že hledala práci, byla moje první otázka, kde pracuje.

„V Kouřimské ulici máme od jara Centrum denních služeb.“ Viděla, že nezabírám, tak pokračovala.

„Je pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením, od patnácti let nahoru. Klienti k nám přijdou na osmou a můžou tady být až do šestnácti hodin. Naobědvají se, když si chtějí odpočinout, můžou si lehnout do pokojíčku, máme pro ně na každý den připravený jiný program, nenudí se oni ani my. Zatím máme deset klientů, z Kolína a z okolí.

Chodíme na výlety, na exkurze, jezdíme do Prahy do divadla, na společnou dovolenou, navštěvujeme jiná střediska, teď pojedeme do Poděbrad, dělají tam svíčky, tak to chceme omrknout.

A když jsme doma, tak například navlékáme korálky, někteří naši klienti mají smlouvu s firmou, která jim tuhle práci zadává, děláme keramiku, učíme se vařit, pracujeme s počítačem, učíme se vyplňovat různé tiskopisy, batikujeme, dneska děláme ozdoby z hlíny na náš vánoční stromeček a teď budeme dělat…“

Nadechla se a já ji rychle přerušila.

„Mám v Kouřimce pracovnu, deset metrů od vás. Zítra se stavím a napíšu o vás Fuchsovinu do Kolínského deníku. Určitě něco potřebujete, viď?“ Přikývla a hned začala vypočítávat.

„To víš, že jo. Peněz je málo. Potřebovali bychom stav na tkaní, prádelní hrnce na batikování, barvy ve sprejích, povlečení, elektrickou troubu na pečení, a kdyby nám někdo chtěl předplatit Kolínský deník, tak to by bylo úžasné! Každý den aktuální zprávy a navíc bychom po přečtení využili novinový papír na spoustu věcí, například při práci s hlínou…“

Asi za dva dny jsem se za ní stavila. Prošla jsem chodbou v přízemí, jdu po schodech do prvního patra, a v tu chvíli Anička vykoukla nad zábradlím, jako když na mě čeká. Chvíli jsme si povídaly, a když se na chodbě objevila jedna z klientek, Anička mě představila.

„To je naše Ivanka a tohle je paní Fuchsová, spisovatelka!“ Otočila jsem se a zajásala.

„Ivanko! Tebe jsem už dlouho neviděla!“ Podaly jsme si ruce s dívkou v brýlích a Anička překvapeně kulila oči.

 „Když MÚ zrušil k 1. 1. 1993 umělecký soubor v kolínském divadle, tak jsem dva měsíce s Ivankou pracovala v SOJE, na jaře 1993, přebíraly jsme u pásu oříšky,“ vysvětlila jsem jí a v tu chvíli se objevila další známá tvář a já zajásala podruhé.

„Evičko, ty jsi tady taky?“ Usměvavá mladá žena mě objala.

„Irenko! Jak se máš? Co dcera?“ Začaly jsme si povídat, a to už Anička neustála, užasle si sedla na schody a já vysvětlovala podruhé.

„Když mě po dvou měsících vyhodili ze SOJI, vyhazovali tehdy všechny brigádníky, tak jsem byla s Evičkou v DISKU, to bylo družstvo invalidů, kde jsme například lepily obálky a vyráběly kalendáře, a v květnu 1994 jsem odtamtud odešla do Činoherního klubu.“

Evička přikyvovala a nakonec mě s úsměvem objala. Nebylo co řešit. Byla jsem doma.

                                                                                                                       13. 9. 2006

 

P. S.

Tuto Fuchsovinu věnuju všem, kteří se v kolínské Sociálně terapeutické dílně, v Kouřimské ulici číslo 15, starají o mé kamarády. 

Čtyři z nich, andělé rodu ženského, Marta, Eva, Lída a Anička, založily obecně prospěšnou společnost MELA, a od září 2008 začaly provozovat chráněné bydlení a odborné sociální poradenství.

            Pokud byste jim chtěli jakkoli pomoci (www.melaops.cz/podporuji-nas), vše se o nich dozvíte na www.melaops.cz.

Autorka: Irena Fuchsová
http://www.kdyz.cz/
http://www.kdyz.cz/co-je-noveho
http://www.happyend4.me/10-otazek-pro/10-otazek-pro-irenu-fuchsovou.html
http://hledani.rozhlas.cz/?query=Irena+Fuchsov%C3%A1&offset=0
http://fuchsova.blog.idnes.cz/
http://www.stv.sk/online/archiv/posta-pre-teba/?date=2012-04-12

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: