Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička vaří vnoučatům

Publikováno: 3.06.14
Počet zobrazení: 1410
Autorka článku: Irena Novotná
Brambory – nastavovaná kaše.

Bohužel, v běžné kuchyni se téměř neužívají kroupy a přitom v jídelníčku pro svou výživnou bohatost chybí.

Nastavovaná kaše je vynikající pokrm. To uvidíme z následného receptu a po ochutnání.
Necelý litr vody s necelou lžicí soli nalijeme do hrnce. Patnáct deka dobře opraných krup vložíme do zasolené vody a necháme vařit s ořechem sádla. Vaříme asi půl hodiny a mícháme občas vařečkou, aby se nepřipálily.

Po té nakrájíme kilo brambor, rozkrájíme na kousky a dáme vařit ke kroupám. Když jsou měkké, vařečkou se rozmačkají a podle potřeby přidáme vodu, aby byla kaše hustá. Pak ji dáme na plochou mísu a omastíme na sádle nebo másle osmaženou cibulkou.
Můžeme do ní přidat zbytek pečeného masa nebo opečenou šunku. Někdo přidá kousek česneku a majoránku., i usekané usušené houby.

Plněné brambory.
Velké brambory oškrabeme, osolíme a necháme přikryté a necháme asi půl hodiny odpočívat.
Poté je vydlabeme a dáme do kastrolku s rozpuštěným máslem nebo sádlem, pak se přikryjí a v troubě se upečou do měkka. Až ke konci pečení se poklička sejme, aby na povrchu zrůžověly.

Náplň do brambor.
Zatím rozsekáme upečené maso, můžeme přidat kousek šunky nebo anglické slaniny, opepříme a přidáme trochu ustrouhané cibule a trochu vývaru, aby se utvořila hustá kaše, Tím se brambory naplní a nechají se ještě chvíli prohřát.
Podáváme se salátem,
Na stůl je podáváme se salátem.,

Bramborové taštičky
Těsto.
Na vál dáme čtvrt kila krupičné mouky, uděláme v ní důlek, dáme tam dva rozstrouhané brambory, lžičku soli. Asi osm lžic mléka dáme do hrnku, přidáme kus másla, postavíme na plotnu, a když je to dost horké, spaříme brambory a rychle je nožem mícháme a s moukou propracujeme. Poté přikryjeme teplým kastrolem a necháme půl hodiny odpočívat.
A zaděláváme těsto.
Po půl hodině těsto rozválíme na moukou poprášeném vále silněji, než na nudle, rozkrájíme obdélníčky dlouhé dvanáct cm a šest cm široké. Do každého obdélníčku dáme kousek povidel, maličko rozetřeme a těsto přehneme, aby z toho vznikl čtverec, krajem pstem přitiskneme a nožem nebo rádlem urovnáme, aby při vařené povidla nevyčnívala.
Vaříme.
Do velkého kastrolu nalijeme tři litry vody, přisolíme a vaříme pět až sedm minut.
A podáváme
Taštičky vydáváme drátěnou naběračkou, každou hned propíchneme vidličkou (aby nebyly klihovaté), omastíme rozpuštěným máslem a posypeme osmaženou žemličkou, nebo k nim podáme strouhaný tvaroh.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: