Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Právní okénko pro důchodce

Publikováno: 13.06.14
Počet zobrazení: 1338
  Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Omezení svéprávnosti.

V současné době, za platnosti zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, účinného od 1. 1. 2014 (dále jen zákon) není snadné omezovat svéprávnost. 

Problematiku omezení svéprávnosti řeší ustanovení § 55 a násl. zákona. Následující článek slouží pouze k informativním účelům.

 

Komu svědčí právo

Podle ustanovení § 55 zákona se může přistoupit k omezení svéprávnosti jen tehdy, pokud je to v zájmu člověka, kterého se to přímo týká. Zákon dále stanoví, že musí být vztahy v úvahu rozsah a stupeň neschopnosti člověka se postarat o vlastní záležitosti. A tak zákon chrání člověka, aby mu jiný nebo on sám sobě nezpůsobil újmu, neboť zvažování, v jakém rozsahu je neschopnost se postarat o vlastní věci, bude nejen posuzována soudem, ale také přizvanými odborníky. A soud, který je jediný povolaný k tomu, aby rozhodoval o tak závažné věci, jako je omezení svéprávnosti bude zvažovat, zda by nepostačila, vzhledem k zájmu člověka mírnější a méně omezující opatření. Soud je také vázán zákonem, aby v zájmu člověka jednal za vyvinutí veškerého úsilí, to znamená: vyslechnout názor toho, o něhož se jedná, zjistit, zda porucha u člověka není jen přechodná a současně vymezí i rozsah, v jakém způsobilost člověka samostatně právně jednat omezil. Ano v případě, že člověk má obtíže se dorozumívat, není to důvodem k omezení svéprávnosti.

Opatrovník, jeho jmenování

 Ustanovení §61 a násl. pak řeší soudní jednání k jmenování opatrovníka u osoby, u které jedná v případě o omezení nesvéprávnosti. A tak vznikají dva subjekty – opatrovanec (to je ten, o jeho omezení svéprávnosti se jedná) a opatrovník, který, pokud tak rozhodne soud, se bude starat o jeho záležitosti. Zákon dále řeší nejen způsobilost osoby stát se opatrovníkem, ale také vývoj budoucích vztahů mezi opatrovancem a opatrovníkem. Je důležité zmínit ustanovení § 64, které umožňuje opatrovanci se jinak pohybovat v běžném životě, protože, jak praví zákon, cit.: § 64 Rozhodnutí o omezení svéprávnosti nezbavuje člověka práva samostatně právně jednat v běžných záležitostech každodenního života.

 

Vazba soud- opatrovanec, opatrovník-opatrovanec

Ustanovení § 65 řeší situaci, kdy opatrovanec jednal samostatně, i když ve věci nemohl jednat bez opatrovníka. Například, podepsal kupní smlouvu na nemovitost. V tom případě lze jeho právní jednání prohlásit za neplatné, ale pozor, ne ve všech případech! Za neplatné ho lze prohlásit jen tehdy, pokud mu mohlo způsobit újmu. Soud může v tomto případě, pokud je věc nutno napravit, změnit rozsah opatrovancových povinností a učiní to i bez návrhu stran. Není třeba o ně žádat.  Další případem platnosti jednání opatrovance je, pokud opatrovanec jednal samostatně, až nemohl jednat bez opatrovníka, že mu opatrovník jednání schválil. To platí i v případě, že takové právní jednání schválil jednající sám poté, co nabyl svéprávnosti.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: