Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Právní okénko pro důchodce

Publikováno: 20.06.14
Počet zobrazení: 1364
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Práva člověka převzatého do zdravotnického zařízení bez jeho souhlasu.

V současné době, za platnosti zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, účinného od 1. 1. 2014 (dále jen zákon) se poněkud mění vztahy mezi subjekty, které se účastní problému převzetí člověka do zdravotnického zařízení bez jeho souhlasu
Problematiku řeší ustanovení § 104 a násl. zákona. Následující článek slouží pouze k informativním účelům.

Podmínky převzetí člověka do zařízení bez jeho souhlasu
Ustanovení § 104 zákona řeší podmínky, za kterých lze převzít člověka do zdravotnického zařízení bez jeho souhlasu, Cit.: Převzít člověka bez jeho souhlasu do zařízení poskytujícího zdravotní péči nebo ho v něm bez jeho souhlasu držet lze jen z důvodu stanoveného zákonem a za podmínky, že nezbytnou péči o jeho osobu nelze zajistit mírnějším a méně omezujícím opatřením. Podání návrhu na omezení svéprávnosti nezakládá samo o sobě důvod, aby byl člověk bez svého souhlasu do takového zařízení převzat nebo v něm držen.

Jak vyplývá z tohoto ustanovení, případ převzetí člověka do zařízení bez jeho souhlasu není jednoduchou záležitostí a případy, kdy lze tak učinit řeší další zákon. V každém případě jde o nezbytnou péči, kdy zdravotní stav je takový, že nelze ho poslat třeba do domácího léčení. V dalším ustanovení, § 105 už hovoří o povinnosti tohoto zařízení (je jím poskytovatel zdravotnických služeb) oznámit neprodleně zákonnému zástupci a jiným osobám, jako je například opatrovník, podpůrce, manžel, jiné blízké osobě. Ale pozor, je tu výjimka, kdy nesmí zařízení oznámit manželu nebo osobě blízké jeho pobyt v zařízení: je to tehdy, pokud to bylo zařízení zakázáno! Zákon nestaví, kdo přesně může pobyt v zařízení informaci pro blízké osoby zakázat. Zřejmě to bude například Policie ČR.

To naznačuje i ustanovení § 6 odst. 1, který doslovně zní: Cit.: (1) Poskytovatel zdravotních služeb zajistí, aby se člověku převzatému do zařízení poskytujícího zdravotní péči nebo zadrženému v takovém zařízení dostalo bez zbytečného odkladu náležitého vysvětlení jeho právního postavení, zákonného důvodu učiněného opatření a možností právní ochrany včetně práva zvolit si zmocněnce nebo důvěrníka. Ten, kdo podává vysvětlení, musí to učinit způsobem, aby mu mohl člověk dostatečně porozumět a uvědomit si povahu učiněného opatření a jeho následky. Pokud má člověk opatrovníka, zákonného zástupce nebo podpůrce, pak je nutné podat vysvětlení také jemu.

Práva převzatého do zařízení nebo drženého v zařízeníČlověk, který je převzatý do zařízení poskytovatelem zdravotní péče nebo je v držení má právo ze zákona, aby jeho zdravotní stav, zdravotní dokumentaci nebo vyjádření ošetřujícího lékaře o neschopnosti úsudku a projevit přání samostatně přezkoumal lékař nezávislý na poskytovateli zdravotních služeb v tomto zařízení i na jeho provozovateli. Stejné právo má i důvěrník nebo podpůrce.

Přistoupení soudu
Soud bude hodnotit výsledky přezkoumání v řízení o přípustnosti učiněného opatření a pokud něm rozhodne, schvaluje se tím nucený pobyt v zařízení. Ale tím se člověku neodnímá právo odmítnout určitý zákrok nebo léčebný výkon.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: