Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Z babičiny lékárničky

Publikováno: 10.06.14
Počet zobrazení: 2602
  Autorka článku: Irena Novotná
Bylinné oleje bývají v obchodech hodně drahé, ale přesto si je můžeme připravit samy. Není to složité, jak by se mohlo zprvu zdát. Hlavní součástí bylinných olejů jsou čerstvé rostliny,

Ty se luhují v oleji, nejlépe v olivovém, který je sám o sobě léčivý. Lze jen doporučit si zakoupit olej výrobě bylinného oleje v lékárně.

Jak budeme postupovat?
Připravíme si vhodné sklenice, v kterých budeme náš výrobek, kterým je bylinný olej, vyrábět. Sklenice musí být čisté, aby byl konečný produkt kvalitní a bezpečný, neboť jej budeme aplikovat na kůži. Bylinné oleje jsou určeny pouze k vnějšímu užity. Ingredience měříme na hmotnostní díly. Obvykle jeden hmotnostní díl byliny na 7 hmotnostních dílů oleje. Základní měřítko je na 1 gram byliny na 7 gramů oleje. Nyní směs zahříváme půl hodiny ve vodní lázni a pak nalijeme do sklenice, kterou pečlivě uzavřeme a po týdnu přecedíme přes plátno nebo filtrační papír. Podle pátera Ferdy, známého bylináře, je luhování nejlepší olej arašídový, kličkový, slunečnicový a olivový. Páter Ferda nejvíce doporučuje olivový olej. Poměr bylin a oleje také v měřítku 1:7. Dobu luhování doporučuje 5 – 7 dní při pokojové teplotě a pak se teprve směs přefiltruje.

A nyní k jednotlivým olejům
Řepíkový bylinný olej se používá na mokvavou a zanícenou tkáň. Může být použít i k ústní hygieně. Heřmánkový olej je zase vhodný pro zmírnění svědivosti, ale také při virových a plísňových onemocněních. Kaštanový olej je doporučován při žilních problémech, zejména na křečové žíly. Olej s měsíčku zahradního je účinný při léčbě ekzémů, bércových vředů. Spálenin a vyrážek. Potíráme-li dásně tímto olejem, můžeme značně snížit bolest zubů.

Tinktury a léčivé likéry.

Tinktury, jakož i léčivé kořalky a vína mohou způsobit návyk na alkohol a proto musíme se vším zacházet opatrně. A organismu musíme prospívat a ne mu škodit. Je také dobře, když postupujeme přesně podle předpisu a své léčení omezíme na nezbytnou dobu. Nicméně, v této kapitole vás provedu výrobou některých kapek a tinktur, které si můžete docela snadno připravit ke své spokojenosti. Jistě nemusím připomínat, že pokud máte zdravotní problémy, při kterých musíte abstinovat, nebo vaše léky, co předepsal lékař, se nesmí míchat s alkoholem, pak jsou pro vás následující recepty spíš pro pobavení.

Jako bylinný likér se většinou označují přípravky připravené z méně koncentrovaného alkoholu, a to následujícím způsobem: Do litru nebo půl litru žitné nebo vodky vložíme byliny, necháme obvykle 1-3 týdny vyluhovat při pokojové teplotě, občas protřepeme. Pak přecedíme. Užívá se po lžících nebo likérových skleničkách.

Aloe vera.
Tuto rostlinu si můžete pěstovat doma. Já jsem si ji zasadila a opravdu, docela rychle vyrostla a dokonce má už i mladé výhonky. Můžeme si z ní připravit užívání na žaludek.
Žaludeční lék z aloe vera
Ingredience
300 g čerstvých listů
voda
½ kg medu
0,7 l červeného velmi kvalitního vína
1 dcl brandy

Postup:

Rozmixujeme 300 g čerstvých listů aloe s malým množstvím vody. Pak přidáme ½ kg medu, 0,7 l červeného vína (mělo by být opravdu kvalitní) a l dcl brandy. Mírně ohřejeme, dobře rozmícháme a necháme 2 – 3 týdny stát. Občas protřepeme. Po té době zase mírně zahřejeme, scedíme a pak užíváme 2 – 3 lžíce před jídlem.

Rada : Když připravujete takové léky, nespěchejte, udělejte si čas a pečlivě se tomu věnujte. Lék by měl být připravován z velmi kvalitních surovin. Pokud aloi pěstujete doma, přečtete si návod a o rostlinku se pečlivě starejte, aby vydala své zdravé látky. Též víno, které používáte do svého léčivého přípravku, by mělo být kvalitní, stejně jako med. To proto, aby vás lék byl co nejúčinnější a byl chutný.

Zázvor
Všichni se shodují, že zázvor je zázračný kořen a připravují se z něho čaje, dává se do salátů a používá se do vaření nebo se dokonce kanduje. Ale o tom si povíme v dalších kapitolách. Nyní si povíme o léku, který není sice pro nás tradiční, ale je účinný pro trávení, které náš občas zlobí. Příprava je jednoduchá. Tři polévkové lžíce drceného kořene zázvoru zalijeme ½ l vodky a za občasného protřesení necháme 2 – 3 týdny macerovat. Scedíme a užíváme jednu lžíci dvakrát denně na lačno.

Směs bylin na podporu vylučování trávicích šťáv.
Ingredience:
bylinky si nachystáme na stejné díly:
rozdrcený kořen pampelišky
rozdrcený kořen hořce žlutého
lékořice
zázvoru a semene fenyklu

Několik poznámek:
U hořce je jedinou použitelnou částí kořen. Již z názvu je patrné, že se jedná o hořkou bylinu. Látky dodávající tuto chuť podporují vylučování žaludečních šťáv, trávení a chuť k jídlu. Hořec žlutý se používá v nálevu nebo prášku při nechutenství, nadýmání, žaludečním kataru, při žaludeční slabosti a v rekonvalescenci. Působí povzbudivě při špatné činnosti žluč, Při používání doporučených dávek není hořec žlutý nebezpečný. Není doporučeno léčivku používat při těhotenství a při kojení, dále není doporučeno bylinku používat při vysokém krevním tlaku

Postup:
Směs bylinek přelijeme brandy, ale tak, aby směs přesahovala o jednu třetinu objemu. Necháme 2 – 3 týdny macerovat. Ale nesmíme zapomenout denně protřepat! Po té době macerace pak směs přefiltrujeme a přidáme podle chuti med. Mírně zahřejeme a promícháme. Podmínkou ovšem je, abychom lék skladovali v tmavé sklenici na chladném místě. Užíváme denně po stopce nalačno,. Lék je určen na podporu vylučování trávicích šťáv.

Bylinkový likér na uklidnění žaludku.

Téměř všichni víme, co je to mít „rozhozený žaludek“. Každý z nás se s tím vypořádává jinak. Někdo pije čaje, někdo zase zkouší léky, ale naši milí předkové vymysleli recept, který je výborný a účinný, i když velmi silný.

Bylinkový likér na uklidnění žaludku.
Ingredience:

2 díly nasekané natě třezalky
1 díl pelyňku
1 díl natě meduňky (tedy ne listy!)
bílý alkohol
½ kg na 1 litr alkoholu
voda

Postup:
Směs bylinek přelijeme bílým alkoholem (já bych dala vodku), a to takovým množstvím, aby směs hodně zakrýval. Za občasného protřepání necháme asi 7 nebo 8 dní macerovat. Po uplynuté doby macerace pak přidáme med. A ten odměřujeme podle množství alkoholu. Tedy na litr alkoholu 1/2 kg medu. Tentokrát bylinky necháme ve sklenici. A pokud si chceme dopřát lék, tak scedíme přes sítko množství na jednu lžičku a zamícháme s trochou vody. Užíváme 1 x denně nalačno.

Mátový likér.

Tento vynikající likér používáme při žaludečních potížích a upozorňuji, že je též velmi silný. Tentokrát budeme potřebovat koňak.
Ingredience:
2 polévkové lžíce sušené nebo čerstvé rozdrcené máty
¾ litru koňaku

Postup:

Dvě lžíce máty zalijeme ¾ litry koňaku a na slunném místě necháme macerovat tři týdny. Občas protřeseme. Po třech týdnech scedíme a přidáme 200 g přírodního cukru a uložíme na chladném místě. Pijeme 1 – 2 stopky před jídlem na odstranění zažívacích potížích.

Likér pro povzbuzení žaludečních šťáv.

K povzbuzení vyměšování žaludeční šťávy slouží likér, jehož se pije malá odlévka (stopečka) před jídlem.

Připraví se takto:

20 kapek oleje pelyňkového
12 kapek oleje pomerančového (z kůry)
12 kapek oleje anýzového
10 kapek oleje fenyklového
5 kapek oleje citrónového
5 kapek oleje andělikového
5 kapek oleje majoránkového
700 g lihu čistého
300 g vody

Dobře smícháme a necháme týden uležet.

Bezinkový likér,

Ingredience:
bezinkové plody
kyselina citronová
cukr
hřebíček
40% lihovina

Postup:
Natrháme dostatečné množství bezinek, obereme od stopek a povaříme. Předem přidáme kyselinu citronovou podle chuti. Šťávu prolisujeme, procedíme přes plátno, aby se zadržely všechny vločky. Okyselením šťávy získáme krasnou červenou barvu. Na 1 litr šťávy přidáme 10 g hřebíčku a svaříme jej s 500 g cukru. Po vychladnutí přidáme 1 litr 40% lihoviny. Výsledný likér má mít asi 20 % alkoholu.
Pro všechny případy platí, že pokud zažívací potíže trvají delší dobu, pak je lépe nejprve navštívit odborného lékaře, abychom se ujistili, že nejsou známkou nějaké vážné nemoci, která vyžaduje odborné léčení. Alkohol by mohl nemoc totiž zhoršit. Proto musíme být opatrní, než se vrhneme do samoléčebných metod.

Ořechový destilát.
Dvacet zelených ořechů nakrájíme na kousky. Přidáme hrst na drobno nasekaných mandlí a nasypeme do sklenice se širokým hrdlem. Zalijeme bílým destilátem, aby hladina překrývala ořechy o 3-5 cm. Necháme na slunném místě 3-4 týdny macerovat. Scedíme a pijeme po stopce dvakrát denně před hlavním jídlem.

Likér na předcházení mozkové příhodě.Do 1 l červeného vína dáme 2 lžíce nasekaných květů a kořenů mochny husí. Ve větším kastrolu vaříme na mírném ohni, dokud nám nezůstane asi polovina původního objemu. Pijeme denně po skleničce nalačno.

Karmelitánský líh.
10 lžic nasekané natě meduňky, lžíci mleté skořice, nastrouhaného muškátového oříšku a 10 hřebíčků zalijeme 1 l koňaku a necháme 2- 3 týdny macerovat na slunném místě. Scedíme, přidáme šťávu z 1 citronu a 2 lžíce medu. Pijeme pro celkové uklidnění organismu 2-3 krát denně jako aperitiv.

Choroby nehtů.

Choroby nehtů jsou většinou způsobeny špatnou výživou. Lámavost nehtů je způsobena nedostatkem železa, hořčíku nebo křemíku. Železo nám dodají játra, vejce, špenát, petržel, hrášek, mrkev, droždí, hnědý nerafinovaný cukr.. Hořčík získáme z pšeničných klíčků, ryb, mandlí, mléka, kaviáru, řepy, listové zeleniny. Oba prvky obsahuje celozrnná mouka a sója. Křemík nám dodá přeslička.

Přeslička pěstí nehty.

Nať přesličky na čaj rozdělíme na dvě části, jednu část nati jen spaříme vroucí vodou a druhou část necháme alespoň 10 minut vařit. Slijeme a vypijeme, pokud nám čaj zbude, můžeme si udělat koupel pro nehty, pokud ho zbude dost, prospěje i opláchnutí vlasů. Stejně tak ztrátu lesku nehtů působí nedostatek železa. Nehty suché, lámavé, lžícovitého tvaru – problémem je v tomto případě opět nedostatek železa a navíc vitamínu A, který (nebo jeho provitamín karoten) najdeme ve špenátu, kapustě, mrkvi, rajčatech, mléku, citronech, banánech, vejcích, celozrnných obilovinách a také v rybím tuku.

Zánět nehtového lůžka
Na zánět nehtového lůžka aplikujeme obklady z kaše z mletého semene pískavice řecké seno a potíráme tinkturou z lichořeřišnice větší.

Tinktura z lichořešnice větší.
Rostlina vykazuje významné účinky antibiotické a antibakteriální, zejména v oblasti urogenitální a oblasti dýchacích cest

Kosmeticky se užívá pro podporu růstu vlasů, proti jejich vypadávání, proti lupům. Tinktura se dávkuje 3xdenně 15 kapek

Masáž nehtů citronem.
Zbude-li nám slupka z citronu, bylo by trestuhodné ji vyhodit. Nakrájíme ji na kousky a těmi potom postupně masírujeme jednotlivé nehty. Prospěje jim to a navíc se i nepatrně vybělí. Na suché nehty pomůže též koupel v teplém oleji. Vlijeme jej do misky a ponoříme nehty nebo provádíme masáž jednotlivých nehtů plátýnkem namočeným v oleji.

Péče o ruce

Suchá a narušená pokožka .
Přípravek výborně působí na ruce zničené saponáty a pracími prášky. Šťávu z jednoho rajčete trochu osolíme a přimícháme polovinu kávové lžičky glycerinu. Vmasírujeme do pokožky.

Popraskané ruce
Rozmačkáme vařené brambory s mlékem na kaši, kterou doplníme pšeničnou moukou, tak aby vznikla hustá pasta. Naneseme na ruce a necháme působit 10 minut.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: