Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička vaří polévky pro vnoučata
Autorka článku: Irena Novotná V každém supermarketu se dají koupit instantní polévky a nejsou rozhodně chuťově špatné. Však, vnoučata to babičce připomínají: “Babi, ty tady celé dopoledne vaříš polévku a tu instantní máš za deset minut hotovou“. Babička se usmívá. Ze svého dětství a mládí zná kouzla tradiční kuchyně a ví, jak má uvařit polévku, po které se každý olízne. |
Bouilllon
Tato polévka je oblíbená snad v celé Evropě, au nás také dávno zdomácněla, přišla z francouzské kuchyně. Je nejen vynikajícím pokrmem pro zdravé, ale také pro nemocné a rekonvalescenty- Vybrala jsem recept z roku 1927, který jsem si poznamenala a také vyzkoušela.
Porce jsou v originálním receptu rozepsány pro 8 – 10 osob. Myslím, že se polévka hodí i pro malou oslavu. Ovšem, pokud vaříme pro jednu, dvě osoby, pak zvážíme množství ingredienci.
Připravíme si kořenovou zeleninu: mrkev, kořen petržele, kus celeru, 1 cibuli. ½ větší kapusty.
Do kastrolku vložíme 4 dkg másla a 4 dkg na plátky nakrájenou slaninu a trochu ji osmažíme. Potom vložíme nakrájenou zeleninu, 50 dkg rozkrájeného hovězího masa, 10 dkg hovězích jater, rozkrájené kousky slepice a všechno se dá dusit. Po té co je maso a zelenina dobře udušené, nalijeme do hrnku studenou vodu podle zamýšleného množství polévky (na cca litr polévky, 2 ½ litry vody) přidáme 40 dkg kostí, osolíme a necháme polévku vařit 1 ½ hodin. Vývar pak vyčistíme, z povrchu sebereme mastnotu. Čistou polévku vlijeme do hrnku a udržujme v teplotě. Podáváme v miskách a jako přílohu – slané tyčinky.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet