Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička vaří polévky pro vnoučata

Publikováno: 15.07.14
Počet zobrazení: 1374
Autorka článku: Irena Novotná
V každém supermarketu se dají koupit instantní polévky a nejsou rozhodně chuťově špatné. Však, vnoučata to babičce připomínají: “Babi, ty tady celé dopoledne vaříš polévku a tu instantní máš za deset minut hotovou“. Babička se usmívá. Ze svého dětství a mládí zná kouzla tradiční kuchyně a ví, jak má uvařit polévku, po které se každý olízne.

Bouilllon

Tato polévka je oblíbená snad v celé Evropě, au nás také dávno zdomácněla, přišla z francouzské kuchyně. Je nejen vynikajícím pokrmem pro zdravé, ale také pro nemocné a rekonvalescenty- Vybrala jsem recept z roku 1927, který jsem si poznamenala a také vyzkoušela.
Porce jsou v originálním receptu rozepsány pro 8 – 10 osob. Myslím, že se polévka hodí i pro malou oslavu. Ovšem, pokud vaříme pro jednu, dvě osoby, pak zvážíme množství ingredienci.
Připravíme si kořenovou zeleninu: mrkev, kořen petržele, kus celeru, 1 cibuli. ½ větší kapusty.
Do kastrolku vložíme 4 dkg másla a 4 dkg na plátky nakrájenou slaninu a trochu ji osmažíme. Potom vložíme nakrájenou zeleninu, 50 dkg rozkrájeného hovězího masa, 10 dkg hovězích jater, rozkrájené kousky slepice a všechno se dá dusit. Po té co je maso a zelenina dobře udušené, nalijeme do hrnku studenou vodu podle zamýšleného množství polévky (na cca litr polévky, 2 ½ litry vody) přidáme 40 dkg kostí, osolíme a necháme polévku vařit 1 ½ hodin. Vývar pak vyčistíme, z povrchu sebereme mastnotu. Čistou polévku vlijeme do hrnku a udržujme v teplotě. Podáváme v miskách a jako přílohu – slané tyčinky.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: