Dnes je 18.10.2024, Svátek má Lukáš, zítra Michaela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Máte zelený zákal? Že nevíte?

Publikováno: 9.07.14
Počet zobrazení: 1438
  Autor: Jitka Beranová
NECHTE SE PREVENTIVNĚ VYŠETŘIT OČNÍM LÉKAŘEM. DOKUD JE ČAS.
S očima jsem nikdy neměla problémy. I když už mám pár křížků na krku, vidím obstojně do dálky i na čtení. Brýle nosím jen při řízení auta. Přesto jsem v ordinaci očního lékaře častým hostem. Mám zelený zákal. Zrak mi zachránila preventivní prohlídka.

Prevence je u glaukomu zásadní
Před časem jsem na internetu narazila na článek o zeleném zákalu. Byla tam zdůrazněna důležitost prevence a včasné diagnostiky především u osob nad 40 let nebo s rodinnou zátěží. Uvědomila jsem si, že zelený zákal diagnostikovali mému otci a že jím trpěla i babička z matčiny strany. No a spadám i do rizikové věkové kategorie…

Návštěva u oftalmologa
Návštěvu očního lékaře jsem odkládala, přesto jsem nakonec do ordinace oftalmologa vyrazila. Připadala jsem si trochu jako simulant – jdu k doktorovi a nic mi není… Lékař mě ujistil, že je dobře, že jsem přišla. Vyšetřil zrakovou ostrost a změřil oční tlak, provedl vyšetření zrakového nervu na štěrbinové lampě. Konstatoval, že oční tlak je hraniční, vše ostatní v normě. Poslal mě na vyšetření zorného pole i OCT vyšetření, která dopadla dobře. Doporučil však, abych na prevenci chodila pravidelně každý rok, což jsem dodržela.

Postupem času se naměřené hodnoty očního tlaku zvyšovaly. Dlouho jsem byla tzv. hraniční pacient, kdy naměřené hodnoty očního tlaku byly vysoké, degradace očního nervu však nebyla patrná. Tento rok jsem znovu absolvovala vyšetření zorného pole a vyšetření na očním tomografu. Výsledky byly v normě, přesto se dalo vysledovat zhoršení proti minulému měření. Vzhledem k permanentnímu vysokému očnímu tlaku a výskytu glaukomu v naší rodině lékař konstatoval, že se s vysokou pravděpodobností jedná o počínající glaukom. Předepsal mi kapky do očí, které si kapu jednou denně. Vyhovují mi, nepozoruji žádné vedlejší účinky. Na měření očního tlaku teď chodím každé tři měsíce, hodnoty tlaku se v důsledku léčby pohybují v normálních hodnotách. Věřím, že díky včasné diagnostice glaukomu u mě nedošlo k poškození zrakového nervu a postupné ztrátě zraku.

Zelený zákal může výrazně poškodit zrak
Zelený zákal (glaukom) patří k závažným očním onemocněním. Neléčený vede ke slepotě. V důsledku vysokého očního tlaku dochází k postupné degeneraci a odumírání očního nervu. Tyto změny jsou nevratné. Pacient dlouhou dobu nepozoruje žádné příznaky, glaukom nebolí a zhoršení zraku si neuvědomíte. Později může pacient zaznamenat omezení zorného pole. Lze to přirovnat pohledu do trubky. Onemocnění lze úspěšně léčit, je třeba ho však objevit včas, ještě než dojte k výraznému poškození zrakových funkcí.

S jakými vyšetřeními se setkáte při diagnostice zeleného zákalu?
(Uvedeno na základě vlastní zkušenosti, je možné, že se jinde liší.)

Některá vyšetření absolvujete při každé návštěvě lékaře (zraková ostrost, měření očního tlaku, vizuální vyšetření očního nervu), k některým se přistupuje jednorázově nebo v intervalech několika let (oct vyšetření, vyšetření zorného pole, měření tloušťky rohovky, měření tloušťky zrakového nervu). Všechna vyšetření, která jsem absolvovala byla bezbolestná.

Kromě klasického vyšetření zrakové ostrosti (čtete písmena na tabuli + přístrojové vyšetření autorefraktorem) se nejčastěji setkáte s měřením očního tlaku. Jde o rychlé vyšetření, kdy se díváte postupně jedním i druhým okem do přístroje tzv. bezkontaktního tonometru. Je třeba mít hodně otevřené oko a nemrkat. Ucítíte fouknutí, které je možná trochu nepříjemné, a je změřeno. Následuje vizuální vyšetření zrakového nervu na štěrbinové lampě – rovněž rychlé a bezbolestné, někomu může vadit svícení do oka.

OCT vyšetření na očním tomografu je soubor měření, která jsou průběžně vyhodnocována počítačem. Přístroj pracuje na principu laseru a dokáže podrobně a přesně zmapovat vnitřní strukturu oka. Po dobu cca 20 minut se díváte do přístroje, výsledky sleduje oční technik na obrazovce počítače. Pro lékaře je potom vytištěn protokol s naměřenými hodnotami a grafy.

Vyšetřením zorného pole strávíte trochu delší dobu. Provádí se rovněž odděleně pro obě oči na přístroji perimetru. Díváte se jedním okem do přístroje, druhé je zakryto. Sestra vás poučí jak postupovat. Do ruky vám dá ovladač, který zmáčknete vždy, když se ve vašem zorném poli objeví „světýlko“. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že intenzita těchto záblesků je někdy velmi malá, je třeba se soustředit, aby člověk světelný impuls zaregistroval.

Na základě vlastních zkušenost sepsala čtenářka Třetího věku.

Použité zdroje:

Duovize (http://www.duovize.cz/lecba-zeleneho-zakalu/), Neovize (http://www.neovize.cz/lecba-zeleneho-zakalu/), Lékaři online (http://www.lekari-online.cz/ocni-lekarstvi/zakroky/lecba-glaukomu-zeleneho-zakalu)

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: