Dnes je 18.10.2024, Svátek má Lukáš, zítra Michaela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Rady babiček na bolesti a bolísky

Publikováno: 8.07.14
Počet zobrazení: 1342
  Autorka článku: Irena Novotná
Místo do lékárny vyrazily babičky na bylinky a na zahrádku. Nechcete to zkusit také?

Obklad na zánět žil
Smícháme stejné díly listů kapradě a květu (listu, plodu) jírovce. Deset lžic směsi vaříme bez pokličky ½ hodiny v 1 litru vody. Do gázy nebo jemného plátna dáme celou uvařenou hmotu. Ještě teplé přiložené na postižené místo a ovážeme, Necháme působit ½ hodiny.

Obklad na křečové žílyČtyři hrsti čerstvých nebo sušených květů komonice dáme do plátěného pytlíku nebo jemné ponožky. Na 10 minut jej ponoříme do horké vody, necháme okapat a ještě teplé přiložíme na bolavé místo. Přikryjeme ručníkem a necháme působit přes noc. Během dne pijeme čaj na zředění krve a bolavá místa potíráme olejem.

Obklad na pásový opar
Stejné díly nasekané dubové kůry, mletých ovesných vloček, květu heřmánku, natě šalvěje a komonice krátce povaříme v malém množství vody. Necháme trochu vychladnout a ještě teplé bylinky dáme do plátna nebo jemné ponožky, přiložíme a ovážeme.

Obklad na bolesti svalůMladé, šťavnaté, ale už dost velké listy devětsilu poklademe na prkénko a paličkou naklepeme. Dáme na kousek plátna, pokapeme tinkturou z prhy, přiložíme na bolavé místo, překryjeme igelitem, ovážeme a necháme několik hodin působit, nejlépe přes noc.

Obklad z kostivalu
Sušený kořen pomeleme na prášek, přidáme trochu panenského oleje a horké kaše a vymícháme na kaši. Ještě teplé natřeme na lněný hadřík, přiložíme na bolavé místo a ovážeme.

Obklad na bolesti pohybového ústrojí
Pomeleme kořen zázvoru a přidáme asi ¼ objemu mletého semene hořčice nebo lnu. Všechno rozmícháme s horkou vodou na kašičku. Vložíme do plátna, ohřejeme nad párou a přikládáme na bolavé místo několikrát denně.

Křenová placka
Nastrouhaný kořen křenu smícháme s troškou mouky, másla a přírodního octa. Dáme do tenkého plátna a vytvarujeme v placku, pak přiložíme na bolavé místo.

Obklad na vodu v koleněKvěty heřmánku zalijeme malým množstvím mléka oslazeným medem a krátce povaříme. Necháme stát a hustý odvar i s heřmánkem dáme v tenké vrstvě na plátno, polijeme vaječným bílkem a teple zabalíme, nejlépe na noc. Přes den doplníme léčbu přiložením kořenové placky.

Obklad na oteklá kolena
Uděláme bylinkovou směs ze stejných dílů natě mateřídoušky, řebříčku, květů heřmánku a mladých výhonků borovice, Čtyři lžíce této směsi dáme do ½ l vody, uvedeme do varu a necháme 15 minut vylouhovat. Do odvaru namočíme látku, dáme na ni bylinky, přehneme a ještě horký obklad přiložíme a ovážeme teplou dekou, Necháme působit 15-20 minut, obklad opakujeme víckrát.

Mátový ocet
Ten si připravíme tak, že do 1 1 octa dáme směs:
listu máty peprné 25 g
listu rozmarýny 25 g
listu šalvěje 25 g
kořene anděliky 5 g
poupat hřebíčku 5 g

a necháme jeden den vyluhovat.

Ocet na lupénku a kožní vyrážky
Nastrouhaný kořen křenu zalijeme jablečným nebo vinným octem, aby droga byla ponořená, a necháme 10-14 dní macerovat. Denně protřeseme. Přímo z lahve potíráme postižená místa.

Křenový ocet
Nastrouháme najemno kořen křenu a zalijeme ovocným octem. Necháme 14 dní macerovat, propasírujeme a tímto octem opakovaně potíráme bolavá místa.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: