Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Víno a tinktury našich babiček
Autorka článku: Irena Novotná Zaujaly vás rady našich babiček? Tentokrát to bude o tinkturách a vínu. |
Karmelitské kapky
Při celkové nevolnosti a pro osvěžení se doporučuje užít kávovou lžičku takzvaných karmelitských kapek, jež si připravíme takto:
50 g listu meduňkového
20 g kůry citrónové
30 g semene koriandru
10 g muškátového oříšku
10 g kůry skořice
100 g čistého lihu
200 g vody
Pokrájené součásti se nechají extrahovat 7 dní, potom se přecedí a uloží v dobře uzavřených lahvičkách.
Tinktura proti bolestem u žlučových kamenů
Čerstvou nasekanou ať vlaštovičníku a zemědýmu zalijeme silným alkoholem, aby droga byla dobře ponořená a necháme tři týdny za občasného protřesení vyluhovat. Scedíme a užíváme dvakrát denně 15 – 20 kapek ve sklenici šťávy v poměru 1 : 1, Tinkturu používáme také na bradavice.
Vlaštovíčníková tinkturaČerstvou nať vlaštovičníku nadrobno nařežeme, volně nasypeme do 2/3 objemu láhve a doplníme silným bílým alkoholem. Necháme 2-3 týdny na teplém místě, denně protřeseme. Tinktura tvoří přísadu více druhových čajů, samostatně ji užíváme při onemocnění žlučníku i jater třikrát denně 15 – 20 kapek v trošce vody, zevně i na bradavice.
Masážní tinktura proti revmatickým bolestem
Láhev naplníme nadrobno nasekanou bylinkovou směsí stejných dílů květů a oloupaných nasekaných plodů jírovce, natě rozmarýnu a čerstvých kořenů kostivalu. Zalijeme lesanou a necháme 2-3 týdny za občasného protřesení macerovat na slunném místě. Po scezení máme lék na všechny revmatické bolesti, jímž bolavá místa masírujeme a opakovaně potíráme.
Tinktura z prhy (Arnika)
Sušenou drogu zalijeme alkoholem nebo čistým lihem, aby byla ponořená. Necháme tři až čtyři týdny macerovat, potom scedíme. Po usazení slijeme do čisté skleničky.
Rozmarýnové víno
50 g drogy rozmarýny do 3-4 l dobrého přírodního vína. Nechat 3 dny louhovat. Použití: na osvěžení stařeckého srdce, které ještě není nemocné, ale už není tak výkonné. 2x denně po 1 dl.
Víno proti horečce
2 velké kořeny smetanky se nakrájejí a nechají se 3 dny lou¬hovat v 1/2 l bílého vína. Při horečce brát každou hodinu 1 malou skleničku.
Víno na srdce
Do 1 litru čistého přírodního vína se dá 10 stonků petržele i s listy, k tomu se přidá 1-2 pol. lžíce vinného octa. Celé se 10 minut povaří na slabém plameni /pozor – pění!/. Potom se přidá 300 g pravého včelího medu a opět se nechá 4 minuty slabě vařit.
Sklenici vypláchneme silným alkoholem a horké víno na srdce se do ní nalije. Důkladně uzavřít. Na dně se utvoří usazeni¬na, která není škodlivá a můžeme ji vypít.
Toto víno pro nemoci srdce se velmi osvědčilo při slabostech srdce, při angině pectoris. Když jednou ucítíš své srdce /při změně počasí nebo při rozčílení/, užívej dvě, tři nebo i více polévkových lžic vína denně a každé píchnutí u srdce jakoby odfouklo.
Víno čubetové proti jaterním nemocem
Svařte v poměru 10 g čubetové natě na 100 g dobrého přírodního silného vína. Zfiltrujte a uložte do menších lahví. Denně na lačný žaludek jednu větší odlivku likérovou.
Mátové víno na obklady
Hrst máty se povaří v litru vína. Používá se na obklady při žaludečních potížích nebo na plíce. Po přefiltrování se může pít – denně 1 dl.
Víno z nádutě /bryophyllum/ při žaludečních vředech
Při léčbě žaludečních vředů se užívá ráno na lačno 1 malá lžička. 4-5 listů nádutě se nadrobno poseká a vloží do 1 litru bílého vína. Uloží se na 1 měsíc do chladna a temna.
Andělika lékařská
Rostlina je významnou léčivkou používanou především pro drogu získávanou z kořene a používanou pro podporu trávení (častá přísada do likérů). Používají se také listy a plody. Rostlina obsahuje velké množství i jiných látek využívaných v lékařství.
Andělikové víno
Příprava a užívání: 5 lžic nasekaného kořene zalejeme litrem červeného vína a necháme při pokojové teplotě asi dva týdny vyluhovat: občas protřepeme. Výluh přecedíme a přefiltrujeme nebo necháme usadit a stáhneme hadičkou. Víno pijeme třikrát denně po malém kalíšku, ne víc, protože by mohly nastat nepříjemné následky. Víno se užívá při trémě nebo strachu před náročným dnem.
Hořcové víno
Do 1 litru dobrého bílého vína namočíme 5 lžic na drobno nasekaného kořene hořce žlutého a necháme 2 týdny vyluhovat. Občas protřeseme a pak, po době louhování, scedíme. Pijeme 2 stopky denně na lačno.
Ořechové víno
Stejně si uděláme ořechové víno, ale místo hořce namočíme do vína asi 5 mladých ořechových listů.
Křenové víno na prevenci proti žlučovým kamenům
Nastrouhaný kořen křenu dáme do ¼ objemu sklenice, doplníme dobrým červeným vínem a za občasného protřesení necháme měsíc macerovat. Pijeme 1 – 2 denně po stopce, jako zdravý aperitiv na zlepšení trávení a prevenci proti žlučovým kamenům.
Lipové vínoČtyři hrsti čerstvých lipových květů zalijeme 4 l vody, převařené s ½ kg cukru. Přidáme 1 oloupaný, na kolečka nakrájený citron, ½ kg medu, vinné kvasinky a necháme nakvasit. Pak necháme vykvasit v demižonu s kvasnou zátkou. V chřipkovém období pijeme 2 x až 3 x denně.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet