Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Víno a tinktury našich babiček

Publikováno: 1.07.14
Počet zobrazení: 1893
  Autorka článku: Irena Novotná
Zaujaly vás rady našich babiček? Tentokrát to bude o tinkturách a vínu.

Karmelitské kapky

Při celkové nevolnosti a pro osvěžení se doporučuje užít kávovou lžičku takzvaných karmelitských kapek, jež si připravíme takto:
50 g listu meduňkového
20 g kůry citrónové
30 g semene koriandru
10 g muškátového oříšku
10 g kůry skořice
100 g čistého lihu
200 g vody
Pokrájené součásti se nechají extrahovat 7 dní, potom se přecedí a uloží v dobře uzavřených lahvičkách.

Tinktura proti bolestem u žlučových kamenů
Čerstvou nasekanou ať vlaštovičníku a zemědýmu zalijeme silným alkoholem, aby droga byla dobře ponořená a necháme tři týdny za občasného protřesení vyluhovat. Scedíme a užíváme dvakrát denně 15 – 20 kapek ve sklenici šťávy v poměru 1 : 1, Tinkturu používáme také na bradavice.

Vlaštovíčníková tinkturaČerstvou nať vlaštovičníku nadrobno nařežeme, volně nasypeme do 2/3 objemu láhve a doplníme silným bílým alkoholem. Necháme 2-3 týdny na teplém místě, denně protřeseme. Tinktura tvoří přísadu více druhových čajů, samostatně ji užíváme při onemocnění žlučníku i jater třikrát denně 15 – 20 kapek v trošce vody, zevně i na bradavice.

Masážní tinktura proti revmatickým bolestem
Láhev naplníme nadrobno nasekanou bylinkovou směsí stejných dílů květů a oloupaných nasekaných plodů jírovce, natě rozmarýnu a čerstvých kořenů kostivalu. Zalijeme lesanou a necháme 2-3 týdny za občasného protřesení macerovat na slunném místě. Po scezení máme lék na všechny revmatické bolesti, jímž bolavá místa masírujeme a opakovaně potíráme.

Tinktura z prhy (Arnika)

Sušenou drogu zalijeme alkoholem nebo čistým lihem, aby byla ponořená. Necháme tři až čtyři týdny macerovat, potom scedíme. Po usazení slijeme do čisté skleničky.

Rozmarýnové víno
50 g drogy rozmarýny do 3-4 l dobrého přírodního vína. Nechat 3 dny louhovat. Použití: na osvěžení stařeckého srdce, které ještě není nemocné, ale už není tak výkonné. 2x denně po 1 dl.

Víno proti horečce
2 velké kořeny smetanky se nakrájejí a nechají se 3 dny lou¬hovat v 1/2 l bílého vína. Při horečce brát každou hodinu 1 malou skleničku.

Víno na srdce
Do 1 litru čistého přírodního vína se dá 10 stonků petržele i s listy, k tomu se přidá 1-2 pol. lžíce vinného octa. Celé se 10 minut povaří na slabém plameni /pozor – pění!/. Potom se přidá 300 g pravého včelího medu a opět se nechá 4 minuty slabě vařit.

Sklenici vypláchneme silným alkoholem a horké víno na srdce se do ní nalije. Důkladně uzavřít. Na dně se utvoří usazeni¬na, která není škodlivá a můžeme ji vypít.
Toto víno pro nemoci srdce se velmi osvědčilo při slabostech srdce, při angině pectoris. Když jednou ucítíš své srdce /při změně počasí nebo při rozčílení/, užívej dvě, tři nebo i více polévkových lžic vína denně a každé píchnutí u srdce jakoby odfouklo.

Víno čubetové proti jaterním nemocem
Svařte v poměru 10 g čubetové natě na 100 g dobrého přírodního silného vína. Zfiltrujte a uložte do menších lahví. Denně na lačný žaludek jednu větší odlivku likérovou.

Mátové víno na obklady
Hrst máty se povaří v litru vína. Používá se na obklady při žaludečních potížích nebo na plíce. Po přefiltrování se může pít – denně 1 dl.

Víno z nádutě /bryophyllum/ při žaludečních vředech
Při léčbě žaludečních vředů se užívá ráno na lačno 1 malá lžička. 4-5 listů nádutě se nadrobno poseká a vloží do 1 litru bílého vína. Uloží se na 1 měsíc do chladna a temna.

Andělika lékařská
Rostlina je významnou léčivkou používanou především pro drogu získávanou z kořene a používanou pro podporu trávení (častá přísada do likérů). Používají se také listy a plody. Rostlina obsahuje velké množství i jiných látek využívaných v lékařství.

Andělikové víno

Příprava a užívání: 5 lžic nasekaného kořene zalejeme litrem červeného vína a necháme při pokojové teplotě asi dva týdny vyluhovat: občas protřepeme. Výluh přecedíme a přefiltrujeme nebo necháme usadit a stáhneme hadičkou. Víno pijeme třikrát denně po malém kalíšku, ne víc, protože by mohly nastat nepříjemné následky. Víno se užívá při trémě nebo strachu před náročným dnem.

Hořcové víno

Do 1 litru dobrého bílého vína namočíme 5 lžic na drobno nasekaného kořene hořce žlutého a necháme 2 týdny vyluhovat. Občas protřeseme a pak, po době louhování, scedíme. Pijeme 2 stopky denně na lačno.

Ořechové víno

Stejně si uděláme ořechové víno, ale místo hořce namočíme do vína asi 5 mladých ořechových listů.

Křenové víno na prevenci proti žlučovým kamenům
Nastrouhaný kořen křenu dáme do ¼ objemu sklenice, doplníme dobrým červeným vínem a za občasného protřesení necháme měsíc macerovat. Pijeme 1 – 2 denně po stopce, jako zdravý aperitiv na zlepšení trávení a prevenci proti žlučovým kamenům.

Lipové vínoČtyři hrsti čerstvých lipových květů zalijeme 4 l vody, převařené s ½ kg cukru. Přidáme 1 oloupaný, na kolečka nakrájený citron, ½ kg medu, vinné kvasinky a necháme nakvasit. Pak necháme vykvasit v demižonu s kvasnou zátkou. V chřipkovém období pijeme 2 x až 3 x denně.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: