Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Letní stravování
Autorka článku: Irena Novotná Léto je čas čertvého ovoce a zeleniny, s případě seniorů obvykle vlastních výpěstků. Ale co pak s nimi? Zkuste se inspirovat. |
Okurka
Okurka je považována za lidový lék na srdeční problémy. Je to báječná a osvěžující zelenina a navíc pomáhá organismu zbavit se škodlivých látek, které se v něm hromadí. Dalšími potravinami s významným množstvím účinných látek, které předcházejí infarktu, kornatěni cév a vysokému krevnímu tlaku, jsou špenát, rajčata a papriky. Tyto, ale i další druhy zeleniny by měly být pravidelnou součásti našeho jídelníčku. Pro prevenci onemocněni srdce je určitě na místě oprášit zvyky našich babiček a používat co nejvíce cibuli a česnek. A co takhle dát všechno dohromady a dopřávat si luxusní zeleninové saláty s fantastickými obměnami a ještě se po nich cítit prostě fajn? Náš otevřený svět, i když někdy přináší problémy, nám také poskytuje i inspirace ke zpestření jídelníčku.
Okurkový salát s černou ředkví
Ingredience
2 salátové okurky
2 černé ředkve
1 cibule
1 mrkev
200 ml kysané smetany
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce krupicového cukru
špetka soli
Postup:
Oloupanou ředkev a mrkve hrubě nastrouháme, okurky nastrouháme na tenké plátky. Přidáme jemně nasekanou cibuli a zalijeme smetanou, ochucenou citrónovou šťávou, cukrem a solí.
Okurkový salát s ředkvičkami
Ingredience
1 salátová okurka
1 svazek ředkviček
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce vinného octa
1 lžíce krupicového cukru
5 lžic vody
špetka soli
špetka mletého pepře
Postup
Okurku hrubě nastrouháme, přidáme na plátky nakrájené ředkvičky a promícháme se směsí oleje, vody, octa, cukru, soli a pepře.
Okurkový salát se smetanou a koprem
Ingredience
700 g salátových okurek
1 lžička cukru
černý mletý pepř dle chuti
sůl podle chuti
200 ml kysané smetany
kopr podle chuti
Postup
Okurky oloupeme a omyjeme ve studené vodě, nastrouháme na tenké plátky, nebo nakrájíme na silnější nudličky. Do smetany přidáme cukr, pepř, sůl, dobře promícháme a vmícháme do okurek. Nakonec posypeme jemně nakrájeným koprem.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet