Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Letní stravování

Publikováno: 12.08.14
Počet zobrazení: 1036
  Autorka článku: Irena Novotná
Léto je čas čertvého ovoce a zeleniny, s případě seniorů obvykle vlastních výpěstků. Ale co pak s nimi? Zkuste se inspirovat.

Okurka

 

Okurka je považována za lidový lék na srdeční problémy. Je to báječná a osvěžující zelenina a navíc pomáhá organismu zbavit se škodlivých látek, které se v něm hromadí.  Dalšími potravinami s významným množstvím účinných látek, které předcházejí infarktu, kornatěni cév a vysokému krevnímu tlaku, jsou špenát, rajčata a papriky. Tyto, ale i další druhy zeleniny by měly být pravidelnou součásti našeho jídelníčku.  Pro prevenci onemocněni srdce je určitě na místě oprášit zvyky našich babiček a používat co nejvíce cibuli a česnek. A co takhle dát všechno dohromady a dopřávat si luxusní zeleninové saláty s fantastickými obměnami a ještě se po nich cítit prostě fajn? Náš otevřený svět, i když někdy přináší problémy, nám také poskytuje i inspirace ke zpestření jídelníčku.

 

Okurkový salát s černou ředkví

Ingredience

 

2 salátové okurky

2 černé ředkve

1 cibule

1 mrkev

200 ml kysané smetany

1 lžíce citronové šťávy

1 lžíce krupicového cukru

špetka soli

 

Postup:

Oloupanou ředkev a mrkve hrubě nastrouháme, okurky nastrouháme na tenké plátky. Přidáme jemně nasekanou cibuli a zalijeme smetanou, ochucenou citrónovou šťávou, cukrem a solí.

Okurkový salát s ředkvičkami

Ingredience

 

1 salátová okurka

1 svazek ředkviček

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce vinného octa

1 lžíce krupicového cukru

5 lžic vody

špetka soli

špetka mletého pepře

 

Postup

Okurku hrubě nastrouháme, přidáme na plátky nakrájené ředkvičky a promícháme se směsí oleje, vody, octa, cukru, soli a pepře.

 

Okurkový salát se smetanou a koprem

Ingredience

700 g salátových okurek

1 lžička cukru

černý mletý pepř dle chuti

sůl podle chuti

200 ml kysané smetany

kopr podle chuti

 

Postup

Okurky oloupeme a omyjeme ve studené vodě, nastrouháme na tenké plátky, nebo nakrájíme na silnější nudličky. Do smetany přidáme cukr, pepř, sůl, dobře promícháme a vmícháme do okurek. Nakonec posypeme jemně nakrájeným koprem.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: