Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Letní stravování
Autorka článku: Irena Novotná Léto je čas čertvého ovoce a zeleniny, s případě seniorů obvykle vlastních výpěstků. Ale co pak s nimi? Zkuste se inspirovat. |
Saláty s kořením
Pokud máte rádi ostřejší jídla, nebojte se pracovat s chilli a feferonkami, ale s citem, aby jídlo nebylo pro vás příliš ostré.
Bramborový salát
Ingredience
250 g brambor, 2 feferonky, 2 kelímky jogurtu, (x) lžičky chilli nebo pálivé papriky, lžička horkého koření, sůl.
Postup
Uvařené brambory nakrájíme na kostky, feferonky na drobné nudličky. Osolíme a zalejeme rozšlehaným jogurtem. Navrch posypeme kořením.
Cibulový salát
Ingredience
4 menší cibule, 2 rajčata, (x) zelené okurky, hrstka potočnice nebo petrželové natě, feferonka, 2 lžíce octa, 2 lžičky práškového cukru, sůl
Postup:
Nakrájíme cibuli a rajčata. Nastrouháme okurku a drobně nasekáme potočnici nebo petrželku a pfeferonku. Cukr a sůl rozpustíme v octě. Pak pečlivě smícháme všechny ingredience mimo potočnici nebo petrželku, protože tou salát svrchu ozdobíme.
Zelný salát
Ingredience
400 g zelí, větší cibule, lžička chilli nebo pálivé papriky, 4 lžíce strouhaného kokosu, lžička práškového cukru, sůl
Postup
Nakrouháme zelí. Nasekáme cibuli. Důkladně je promícháme se všemi ostatními přísadami a uložíme do chladu. Hodí se zejména k rýži a různým omáčkám karí.
Ředkvičkový salát
Ingredience
20 červených ředkviček nebo 10 bílých, 2 kelímky jogurtu, lžička chilli nebo pálivé papriky, sůl
Postup
Ředkvičky nadrobno nastrouháme a s kořením a solí rozmícháme v jogurtu. Hodí se zejména k luštěninovým jídlům. Stejně připravujeme kedlubnový salát.
Okurkový salát
Ingredience
zelená okurka, 2 feferonky, kelímek jogurtu, (x) lžičky chilli nebo pálivé papriky, (x) lžičky horkého koření), sůl
Postup:
Okurku nastrouháme, posolíme a necháme hodinku odpočinout. Do rozšlehaného jogurtu vmícháme nadrobno nasekanou pfeferonku. Vymačkáme zbytečnou vodu z okurky a okurku přidáme do jogurtu. Můžeme přisolit. Navrch posypeme kořením. Je-li okurka mlaďoučká, neloupeme ji.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet